ANTALYA’DA YKS MARATONU

ÖSYM Başkanlığınca düzenlenen ve 2 milyon 607 bin 903 adayın başvuru yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumubugün sona erdi. Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü sınavda adaylar sınav öncesi heyecanlı olduklarını belirtirken, ailelerse sınav sonuna kadar okul kapısından ayrılmadı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT)  bugün yapıldı. Saat 10.15'te başlayan TYT'de adaylar, soruları yanıtlamak için 135 dakika süre kullandı. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. Sınav görevlileri adayların belgelerini titizlikle incelerken, koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ve maske kuralları harfiyen uygulandı. Öte yandan T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri açık bulunduruldu.

HEYECAN DORUKTA, BEKLENTİ YÜKSEK

Kepez’de bulunan Karatay Anadolu Lisesi’nde sınava giren öğrenciler uzun süren maratonun ardından heyecanlı olduklarını belirtti. Ailelerse, pandemi döneminde zor bir süreçten geçen öğrencilerin sınav stresini paylaşmak için yanlarından ayrılmadı. Sınava ikinci kez girdiğini ve veteriner olmak istediğini söyleyen Eren Kaçmaz, çok heyecanlı olduğunu belirtirken, Anıl Koçak dönem başında başarı ortalamasında 360 bin kişi arasında olmayı hedeflediğini ancak sınav öncesinde bu rakamı hayal olarak gördüğünü kaydetti. Konyaaltı Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknisyenliği bölümünden mezun olan Murat Çayır ise sınavdan beklentisinin yüksek olduğunu kaydetti.

AİLELER SAATLERCE BEKLEDİ 

Öğrenciler sınav heyecanı yaşarken, aileleri de onları yalnız bırakmadı. Öğrencilerin sınava gireceği okul kapısının önünde bekleyen ailelerin bazıları dua ederken bazılarıysa o anları cep telefonu kameralarıyla görüntüledi. Oğlunu sınava getiren baba Tuncay Koçak, ailelerin çocuklardan daha heyecanlı olduğunu söyledi. Kızını sınava son dakikalarda uğurlayan anne Güler Samaras ise pandemi döneminde zorluk yaşayan tüm öğrencilerin heyecanını paylaştığını belirtti. Aileler kapı önündeki heyecanlı bekleyişlerinde, sınava giren tüm öğrencilere başarı temennisinde bulundu. 

SIKI ÖNLEMLER ALINDI 

Ayrıca Karatay Anadolu Lisesi’nde gireceği sınava geç kalan öğrencilere rastlanılmadı. Kapılar saat 10.00’da kapanırken, öğrencilerin birçoğu saatler öncesinde okul bahçesinde hazır bulundu. Bazı öğrencilerse kapıların kapanmasına dakikalar kala son anda koşarak yetişti. Okulda, ÖSYM tarafından belirlenen kurallara da uyulduğu gözlemlendi. Sınav görevlileri öğrencileri sosyal mesafe kurallarına uymaları konusunda sık sık uyardı. Adaylar okul bahçesinde tek sıra halinde sınava alındı. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise yarın  saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) deyarın 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

BAŞKANDAN TYT AÇIKLAMASI GELDİ

Sınavın ardından ÖSYM Başkanı Prof.  Dr. Halis Aygün, TYT’nin tüm sınav merkezlerinde başarıyla tamamlandığını bildirdi.  Aygün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “2021-YKS'nin ilk aşaması TYT oturumu tüm sınav merkezlerimizde başarıyla tamamlanmıştır. Bu oturumda görev alan tüm görevlilerimize teşekkür  ederim. Yarın uygulayacağımız AYT ve YDT oturumlarına katılacak adaylarımıza  başarılar, görev alacak sınav görevlilerimize de kolaylıklar dilerim” ifadelerini kullandı. TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi.