‘YETİM’HANEDEN YILIN KADINLIĞINA

ATAV çatısı altında çalışmalar yürütülen Antalya Kadın Müzesince her yıl düzenlenen 'Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü'nde yılın kadını Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği Başkanı emekli hemşire Umut Araz seçildi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) çatısı altında 2015’de kurulan Antalya Kadın Müzesi'nin geleneksel olarak düzenlediği 'Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü'ne bu yıl Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği Başkanı emekli hemşire Umut Araz layık görüldü. Muratpaşa ilçesinde bulunan Akra Hotels’de düzenlenen ödül törenine,  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Jale İnan'ın oğlu Hüseyin İnan, Antalya Kadın Müzesi danışma kurulu üyeleri, belediye temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve davetliler katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Kadın Müzesinin ve ATAV’ın çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

“JALE İNAN HEYECAN YARATACAK BİR İSİM”

EGE, Antalya Kadın Müzesi'nin kuruluşundan bu yana her yıl 1 Şubat'ta Prof. Dr. Jale İnan'ın doğum gününde 'Yılın Kadını Ödülü' verdiklerini söyleyerek, “Prof. Dr. Jale İnan Ödülünü vermek için burada bulunmak beni heyecanlandırıyor. Jale İnan adı heyecan yaratmak için bence gayet üstün bir isim. Bu insanın kazılara başkanlık yapmış olması, Antalya Arkeoloji Müzesinin kurulumunda yer alması çok önemlidir. Ayrıca İnan, Antalya için çok önemli bir isim olmasının yanı sıra Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğudur” dedi.

“İYİLİKLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR”

2021 yılın kadını ödülünü bu yıl çok özel bir isme verdiklerini ifade eden Ege, “Bu insan yetiştirme yurdundan aramızda katılmış. Dezavantajları kendisine şans kılmış bir isim.  Toplumda yetiştirme yurdundan mezun olan çocuklarıma kol kanat geriyor ve bununla ilgili kurduğu dernekle binlerce hayata dokunuyor. İyilikleri saymakla bitmiyor ama bizim için danışma kurulumuzun bu isme karar kılmasında insanlara sadece maddi yardımla değil ev olmaya çalışması, aile gibi davranması çok kıymetliyi. Tüm bunların yanı sıra emekli hemşire olması dolayısıyla salgın döneminde ürettirdiği 40 bin siperliği Türkiye’ye dağıtması, Manavgat’ta meydana gelen orman yangınlarında 200 kişilik ekibiyle itfaiye erlerine ve mağduriyet yaşayan vatandaşlara el uzatması bizleri gerçekten çok etkiledi. Tüm bu iyilikleri gördükten sonra onu seçmeye karar verdik. Yılın Kadını emekli hemşire Umut Araz seçildi” diye konuştu.

“CUMHURİYET ÇOCUĞUYUM”

Ege’nin konuşmasının ardından ödülünü almak için sahneye davet edilen Araz, burada yaptığı konuşmada, kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Kendisinin cumhuriyet çocuğu olduğunu belirten Araz, “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki ben bir cumhuriyet çocuğuyum. Yaptığım her şeyde kendimi cumhuriyetimiz ve demokrasimizin uzun yıllar yaşatılmasına için adıyorum. Çalışmalarımda kız kardeşlerimi çok önemsiyorum. Bu nedenle bana layık görülen bu ödülü kadınlara adamak istiyorum. Dernek çalışmaları kapsamında sığınma evlerindeki kadınlarımıza hayatlar kuruyoruz, fakat kadına şiddetin bitmesi bizim için çok önemli. Kadın yaşatan ve üretendir. Kadınlar güçlü oldukça dünyanın daha güzel olacağını düşünüyorum ve tüm kız kardeşlerime canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

ÖDÜLÜNÜ KADINLARA VE SAĞLIKÇILARA ADADI

Araz, konuşmasında ödülünü sağlık çalışanlarına da ithaf ettiğini ileterek şunları kaydetti:

“20 yılı Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde olmak üzere 30 yıl hemşirelik görevini üstlendim. Salgın döneminde tıpkı Kurtuluş Savaşı’nın arka cephesi gibi 40 bin siperlik üreterek Türkiye’ye dağıttık. Ben ödülümü bu süreçte canla başla mücadele eden destek vermekten asla vazgeçmeyeceğim sağlık çalışanlarına da adıyorum. Sağlık çalışanlarının emeklerinin, kıymetlerinin bilinmesini sağlıkta şiddetin son bulmasını istiyorum.”

Ödül konuşmasının ardından sahneye çıkan Başkan Böcek Araz’ı tebrik ederek ödülünü takdim etti. Tören sonrasında program ATAV Başkanı Ege ve Araz’ın söyleşisi ile son buldu.