ANTALYA’DA YAZ HAVASI BAŞLADI!

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin, “Bölgemizde hafta boyunca Akdeniz üzerinden gelen sıcak ve nemli havanın etkisinin yaşanması bekleniyor. Bu hafta maksimum sıcaklıklarımız 30 derece civarında olacak” dedi.

AHMET ARĞILLI/MUSTAFA KOZAK

Serin geçen bahar aylarının ardından sıcaklıklar yükselmeye başladı. Sıcak havanın etkisini göstermeye başladığı Antalya’da yaz sezonu açıldı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin ise hafta boyunca etkisini gösterecek sıcaklık ve nem oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NEM SICAKLIKLARI FRENLEYECEK

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin, Antalya’da hafta boyunca Akdeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın etkisini göstereceğini söyledi. Yapılan son değerlendirmeleri paylaşan Gültekin, “Bölgemizde hafta boyunca Akdeniz üzerinden gelen sıcak ve nemli havanın etkisini göstermesi bekleniyor. Dolayısıyla güneyli rüzgarlar, hafta boyunca deniz üzerinden nemli havayı bölgemizin kıyılarına taşımaya devam edecek. Bu nemli hava sıcaklıkların daha yüksek derecelere çıkmasını frenlerken, diğer yandan da hissedilen sıcaklıkları bir iki derece daha arttıracak” dedi.

HİSSEDİLEN SICAKLIK NORMALLERİN ÜZERİNDE

Gültekin, Antalya’da sıcak günlerin yaşanmaya başlandığını ifade ederek, “Bu hafta maksimum sıcaklıklarımız 30 derece civarında olacak. Nem, sıcaklıkların çok yüksek derecelere çıkmasını engelleyecek. Bu süreçte sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olmasını bekliyoruz. Yüksek nemi etkisiyle bölgemizde hissedilen sıcaklıkta mevsim normallerinin 5-6 derece üstüne çıkabilir” diye konuştu.

“NEM ORANI YÜZDE 40 İLA 90 ARALIĞINDA ”

Geçtiğimiz yıl, kuzey rüzgarlarının bölgede etkisini gösterdiğini hatırlatan Gültekin, “Geçen yıl kuzey rüzgarları nemi düşürürken, sıcaklıkları da yükseltiyordu. Bu yıl ise haziran başındayız ve ilk haftaya baktığımızda güneyli rüzgarlarının hakim olduğunu görüyoruz. Güneyli rüzgarlar sıcaklıkları frenliyor, daha da yüksek derecelere çıkmasının önüne geçiyor. Nem oranları ise geçen sene yüzde 10’lara kadar inerken bu haftaki verilerde yüzde 40 ila 90 aralığında olduğunu görüyoruz. Bu da hissedilen sıcaklıkları biraz daha yukarıya taşıyor. Geçen seneye göre termometrelerin ölçtüğü sıcaklıklar biraz daha aşağıdadır. Ancak yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklıklarda etki göreceğiz” ifadelerini kullandı.

GÜLTEKİN’DEN VATANDAŞLARA UYARI

Sıcak havalarda özellikle kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlara uyarılarda bulunan Gültekin, şunları kaydetti:

“Sıcaklıkların arttığı bu dönemde vatandaşlarımızın güneşin yoğun olarak etkisinin hissedildiği 11.00- 15.00 saatlerinde mümkün oldukça direkt güneşe maruz kalmamalarını, gölge ve iç mekanlarda zaman geçirmelerini öneriyoruz. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız, çocuklarımız nemden etkilenebilir. Bu nedenle belirttiğimiz saatlerde daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.”