Antalya’da yangın tatbikatı

Antalya’da orman yangınları sezonu öncesi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla yangın tatbikatı yapıldı. Türkiye’nin iklim değişikliğine son derece duyarlı olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, “Bu konuda hassasiyetimiz yüksek ve son 22 yılda 7 milyardan fazla tohumu toprakla buluşturduk” dedi.

Orman yangınları ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen tatbikat, başarı ile sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katıldığı tatbikatta, senaryo gereği ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü. Yumaklı, orman yangınları ile mücadelede geçmiş yıllara göre büyük aşama kaydettiklerini belirterek, yangına müdahale süresinde hedefin 10 dakika olduğunu vurguladı.

Döşemealtı İlçesinde Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen tatbikata Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı. Senaryo gereği bilinçli olarak ormanlık alan içerisinde bir alanda orman yangını oluşturuldu. Bölgeye hava ve kara unsurları sevk edildi. Yangına ilk olarak 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçağı müdahale ettiği görüldü. Büyük çapta canlandırılan yangına karadan ekipler müdahale etti. 82 personelin katıldığı yangında 13 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 2 yangın yönetim aracı, 1 greyder, 1 treyler, 2 su ikmal aracı görev aldı. Yangın çok kısa sürede söndürdü.

TOPRAK 7 MİLYAR TOHUMLA BULUŞTU

Daha sonra Bakan Yumaklı, tatbikat tamamladığında bütün personele teşekkür ederek alanda bulunan il ve ilçe itfaiye görevlileri ile tek tek tokalaştı. Yumaklı ülkenin, Akdeniz Havzası'nda bulunması nedeniyle iklim değişikliğine son derece duyarlı olduğunu ve bu konuda hassasiyetin yüksek olduğuna dikkat çekerek ve son 22 yılda 7 milyardan fazla tohumu toprakla buluşturulduğunu söyledi.

YANGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI 

Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 90 insan kaynaklı. Bunlar ihmal ve dikkatsizlik. Diğer yandan çok hızlı yayılması, herhangi bir orman yangının başlaması, bu ihmal ve dikkatsizliği maalesef bizler için çok acı sonuçlar doğuracak şekilde sonuçlanabiliyor. Bilimsel çalışmaların önümüzdeki yıllarda iklim koşullarına bağlı olarak orman yangınlarının artacağını göstermesi ve bizlerin Geçmiş dönemlerdeki tecrübeleri, bizleri gerekli tüm tedbirleri almaya yöneltmekti. Bu çalışmalarımızı bizler, yangın öncesi, yangın esnası ve yangın sonrası diye üç kategoriye ayırdık. Yangını önlemek için bütün ülkede gerek bizlerin teşkilatları, gerek okullarımız, gerek sivil toplum kuruluşlarımız gerekse vatandaşlarımızın katkıları ve destekleriyle bilinçlendirme ve dikkat çekme çalışmaları gerçekleştirildi” dedi.

YOL HARİTASI OLUŞTURULDU

Ülkemizin Akdeniz Havzası'nda olmasından kaynaklı iklim değişikliğine son derece duyarlı olduğunu iklim değişikliği etkisini ilk hisseden ülkelerden biri olduğumuzu farklı vesilelerle bir Orman yangınları ile ilgili çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Yumaklı “Bu çalıştay orman varlığımızı bitki örtümüzü ve Bundan sonraki dönemde orman yangınlarının olan hassasiyeti başta olmak üzere diğer tüm konuları irdeledi. Bu çalıştayda hem yurt içinden hem de yurt dışından çok değerli bilim adamları ve bu konuda uzmanlar katıldı. Bunlarla ilgili elbette bir yol haritası çıktı. Bu yol haritasını bizler uygulamaya başladık” diye konuştu.

MÜDAHALE SÜRESİ 10 DAKİKAYA DÜŞECEK

Yangına ilk müdahale süresini 10 dakikaya düşürmeyi hedeflediklerinin belirten Yumaklı, “Yangına ilk müdahale süresini 40 dakikalardan hali hazırda 11 dakikalara indirmiş durumdayız. Geçtiğimiz yıl bunu 10 dakikaya indirmekle alakalı oldukça çaba sarf etti. Bu yıl inşallah bu on bir dakikayı 10 dakikaya kadar net 10 dakikaya kadar düşürmüş olacağız. Ülkemizde biraz önce söylediğim gibi 776 yangın kulesi ile dünyada sadece iki ülkenin kullandığı yangınların gözetlenmesi takibi ve yönetiminde insansız hava araçlarıyla yani tabiri caizse bütün imkanlarımızla nokta atışlı etkin bir mücadele gerçekleştirmekteyiz” dedi.

TEMİZ ORMAN TEMİZ GELECEK

Yumaklı, vatandaşların orman yangınlarına karşı duyarlılığını artırmak amacıyla "Benim Ormanım Temiz" kampanyası başlatılacağını duyurdu ve tüm vatandaşları bu kampanyaya katılmaya davet ettit Yumaklı, “Benim Ormanım Temiz motosuyla, sloganıyla başlatacağımız bir kampanya var. Ormanlarımızdaki bakım ve temizlik faaliyetlerini artıracağız. Bütün vatandaşlarımızı 26 Nisan'da bu kampanyamıza katılarak özellikle yerleşim yerlerine yakın ormanlardaki yangına sebebiyet veren atıkların temizlenmesine bizlerle beraber katılmalarını için kendilerini davet ediyoruz. Unutmayalım ki temiz ormanlar temiz gelecektir. Yangınsız süreç demektir” dedi.

Bakan Yumaklı, yangınla mücadelede teknolojinin önemine de değinerek, Türk savunma sanayisinin ürettiği helikopterlerin ve insansız hava araçlarının yangın mücadelesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Yangınla mücadelede önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Bakan Yumaklı, orman teşkilatının tecrübesi ve devletin teknolojik imkanlarının etkin bir şekilde kullanıldığını vurguladı.