ANTALYA'DA YABANCILARA 10 MAHALLENİN KAPATILMASI
Göç İdaresi Başkanlığı'nın, 58 ilde yabancıların ikamet iznine kapattığı 1169 mahalle arasında, Antalya'da 10 mahalle bulunuyor. ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu, "Düzenleme ile kapatılan mahallelerde kira fiyatları düşebilir. Ama komşu mahallelerde fiyat yükselmesine neden olacaktır" dedi.
Turistik özellikleri nedeniyle Rusya ve diğer BDT ülkeleriyle birçok Avrupa ülkesinden yerleşik yaşam ve yatırım amaçlı ilginin yüksek olduğu Antalya'nın sahil kesimlerinde, özellikle Ukrayna- Rusya savaşı sonrasında bu iki ülkeden yaşanan göçle birlikte ev kiraları ve fiyatları fahiş miktarlara yükseldi. Antalya'da Rus ve Ukraynalıların yoğun yaşadığı Konyaaltı ilçesinde 2+1'lerde aylık kira tutarı 10 bin liradan başlayıp, evlerin konumu, oda sayısı, metrekaresi ve lüks düzeyine göre 50 bin lirayı buluyor.
Bu durumun Antalya'nın yanı sıra birçok ilde yerli kiracıları zor durumda bırakması üzerine İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nca bir karar alındı. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli karar doğrultusunda 58 ilde toplam 1169 mahalle, yabancıların ikamet izni başvurularına kapatıldı.
KAPATILAN 10 MAHALLE
1169 mahalle arasında, Antalya'dan 10 mahalle bulunuyor. Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Hurma, Sarısu ve Liman mahalleleri, Alanya'da Kargıcak, Mahmutlar, Kestel ve Avsallar mahalleleri, Muratpaşa'da Topçular Mahallesi, Döşemealtı'nda ise AOSB2 ve AEOSB3 Kısım mahalleleri yabancıların yeni ikamet izni başvurularına kapatıldı. Yeni kararla birlikte, Antalya'daki bu 10 mahallede artık yabancılara kiraladıkları evlerle ilgili ikametgah izni verilmeyecek.
KARAR MEVCUT YABANCILARI ETKİLEMEYECEK
Düzenlemeden, daha önce ikametgah almış olan yabancılar etkilenmeyecek. Düzenleme sonrası söz konusu mahallelerde ikamet iznine başvuracak yabancılar mülk satın alabilecek, ancak bu mülk üzerinden oturma izni alamayacak. Ev satın almış ya da alacak yabancılar, turistik vizeyle 180 güne kadar ikamet edebilecek. Bu kararla hem kira hem de satış fiyatlarının ciddi oranlarda yükseldiği bu bölgelerde, talebin kesilmesine bağlı fiyatlarda da düşüş hedefleniyor.
KİRALARIN BU FİYATLARDA DEVAMI MÜMKÜN DEĞİL
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında Antalya'da hem kira, hem satış fiyatlarındaki aşırı artışlara karşı alınan kararın bir taraftan iyi olduğunu, diğer yandan inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Çetin, “Kiralamalar tamam ama satışlar devam edebilirdi. Kiraların zaten bu fiyatlara devam etmesi mümkün değildi, bu fiyatların balon olduğunu söylemiştik. Şu an Ukrayna ve Rusya'dan gelenlerin çoğunun da kiralarını ödemeden gittiklerini duyuyoruz. Ev sahipleri fiyatları çok yükseltti, ama bu fiyatlar muhakkak geri dönecek. 50- 60 bin lira kira mı olur" diye konuştu.
SADECE KAPATILAN MAHALLELERDE DÜŞÜŞ OLUR
Emlak sektöründen ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu, Antalya merkezinde Rus ve Ukraynalıların özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerini tercih ettiğini belirterek, “Kira fiyatları açısından baktığımızda, bu kararla bu pahalılığın önüne geçilir mi, sadece kapatılan mahallelerde geçilir. Konyaaltı'nda Liman, Sarısu ve Hurma kapatıldı, buralarda kira fiyatları düşebilir. Ama hemen bitişiğinde Gürsu, Uncalı, Molla Yusuf, Toros, Arapsuyu gibi diğer mahalleler var. Kapatılan 3 mahallede ikametgah alamayacak yabancılar komşu diğer mahallelere yönelecektir. Bu kez buralarda fiyatlar yükselebilir" dedi.
180 GÜNE KADAR TURİSTİK VİZEYLE OTURUM HAKKI
Kapatılan mahallelerde yabancıların konut satın alabileceğini, ancak ikametgah alamayacağını belirten Ayanoğlu, “Ev satın alan yabancılar karara göre ikametgah izni alamıyor ama turistik vizeyle 180 güne kadar satın aldığı evde oturabiliyor. Ya da kiralayıp 2-3 ay turistik vizeyle de oturabilir. Antalya bölgesinde tatil amaçlı ev satın alan yabancılar genellikle yaz dönemi 2-3 ay kalıp gidiyor. Yabancıların Türkiye'de fiyat artışına sebep olmasına karşı alınmış gibi görünse de komşu mahallelerde fiyat yükselmesine neden olacaktır. Satın almayı engeller bir durum yok burada" dedi.
DHA