ANTALYA’DA TÜM TÜRKİYE’YE YETECEK KADAR SU VAR

Sevgili okurlar; Antalya, Türkiye’deki su rezervinin yüzde 9’una sahip. Bunu ben iddia etmiyorum.  Bizzat Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su İdaresi’nin (ASAT) Genel Müdürü iken Faruk Karaçay açıklamıştı. Oradan biliyorum.

***

Faruk Karaçay, 2016 yılı 19 Ocak günü Antalya’da benim de toplantılarına sık sık katıldığım Salı Grubu’nun kahvaltısında anlatmıştı. Bakın tarih de veriyorum. Hatta o toplantıda Antalya’daki Oymapınar Barajı’nın da dünyanın ikinci büyük karstik kaynağı olduğunu söyleyen Karaçay buradan çıkan suyun tüm Türkiye’nin ihtiyacını bile karşılayabilecek kapasitede olduğunu anlatmıştı.

***

Ama suyun içinde yüzen Antalya, su fiyatları bakımından Türkiye’de başı çekiyor. Geçen seneye göre fiyatlar neredeyse ikiye katlanmış durumda. Elbette bunda elektriğe yapılan zamların da etkisi var. Çünkü Antalya’da içme suyunun büyük bir bölümü yeraltından sondaj kuyularından çıkarılarak temin ediliyor. Öte yandan yeraltı sularımız da bu nedenle azalıyor. Dünyaca ünlü Düden şelalemiz bile kurumak üzere.

***

Kirlilik ise ayrı bir dert. Ben burada farklı bir konuya değineceğim.

Hadi elektrik fiyatlarından dolayı zam yaptınız. Faturaları ikiye katladınız. Hadi diyelim ki, su tüketiminin azalmasını sağlamak amacıyla fiyatları yüksek tutuyorsunuz. Bunu anlarım. 

***

Ama daha önce hiç aboneliği olmayan konut ve iş yerleri için aboneliğe müracaat edildiğinde alınan bin ile 2 bin lira arasındaki para neyin nesi? Sevgili okurlar Antalya’da ASAT’a daha önce aboneliği olan bir meskenin aboneliğini devralmak istediğinizde 182 lira 20 kuruş ödüyorsunuz.  İş yeri abonelikleri için ise 282 lira 82 kuruş tahsil ediliyor. 

***

Aboneliği iptal ettirdiğinizde bu parayı geri alabiliyorsunuz. Ama yeni inşa edilen bir binadan ev ya da işyeri aldınız diyelim. Bu taşınmazın daha önce alınan su abonesi yok. Abonelik için müracaat ettiğinizde meskenler için ASAT’a bin 182 lira ödüyorsunuz.

***

Bu aboneliği iptal ettirdiğinizde sadece 182 lira 20 kuruşunu alabiliyorsunuz… Eğer taşınmaza işyeri aboneliği alınacaksa 1282 lira ödüyorsunuz. Bu aboneliği iptal ettirdiğinizde 282 lirasını geri alabiliyorsunuz.

***

Şayet abonelik alacağınız yer iskanlı değil ise ödeyeceğiniz tutar 1736 lira imiş. Nereden biliyorum? Bizzat ASAT’a ait 185 numaralı telefonu arayıp sordum. Sorunca söylediler.

***

Üstelik bu tarife her yıl zamlanarak artıyor. “Hangi gerekçeyle bu para alınıyor?” diye sordum. Söylemediler. Sıfır binalarda böyle bir tarife olduğunu belirtmekle yetindiler. Şayet ilk abone olurken alınan bu para alt yapı katılım bedeli ise zaten Türkiye’nin en pahalı suyunu satan belediyelerinden birisiniz. Üstelik alt yapı tam bir rezalet.

***

Çünkü her neredeyse her yağmur yağışında yollar ırmağa dönüyor. Çünkü kanalizasyon ve yağmur sularının tahliyeleri için yapılan alt yapı şebekeleri suyu çekemiyor. Bazı yerlerde Yolların eğimleri suyun akışına elverişli değil.  Bazı yerlerde ise alt yapı diye hiçbir şey yok.

***

Sürücülerde bu ihmal yüzünden suda kalan araçları arızalanınca tamir ettirebilmek için binlerce liralık paradan oluyor. Bakın Antalya’nın göbeğindeki eski askerlik şubesinin olduğu 53’üncü caddeyi kağıt üzerinde Cumhuriyet Caddesine bağlayan 39’uncu sokağı bile açamamışsınız.

***

İmar planında yol var ama açık değil. Yol açılmadığı için bu sokağa bakan apartmanların kanalizasyonu da yok. Çıkmaz sokak durumundaki 39’uncu sokağa iddiaya göre şimdi de otopark mafyası gözünü dikmiş. Bu yüzden mahalle sakinleri karakolluk olmuş.

***

SON SÖZ

Bu problemin mağduru temel apartmanı sakinleri hem yollarının açılmasını, hem de kanalizasyon sıkıntılarının çözümlenmesini, hem de emniyetin sağlanmasını istiyor.