ANTALYA'DA TROPİK MEYVE ÜRETİM ÜSSÜ KURULUYOR
Antalya’nın Kumluca ilçesinde kurulacak “Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi” için imzalar atıldı.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde kurulacak “Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi” için imzalar atıldı.
Türkiye’nin en önemli örtü altı sebze üretim merkezlerinden olan Kumluca ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Koordinasyonunda faaliyet gösteren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi kurulması için protokol imzalandı.
İmza toplantısına BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Akdeniz Üniversitesi Proje Koordinatörü Hamide Gübbük, Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. İlker Sönmez, Kumluca Gıda Tarım ve Orman Müdürü İsa Akşit, Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çetin, Tropik Meyve ithalat ve ihracatı yapan firma sahibi Musa Çeliktaş, Proje Ekibi üyeleri Öğretim Görevlisi Lokman Altınkaya, Öğretim Görevlisi Recep Balkıç, KUTSO Genel Sekreteri Mesut Bakar ve KUTSO Arge Personeli Ebru Yılmaz katıldı.
Çiftçiler için büyük avantajlar sağlayacak merkezin, çiftçiye yeni bir heyecan da katacağını belirten BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler şöyle konuştu:
“Proje tamamlandığında Batı Antalya’nın tarımsal ürün çeşitlerinin, dünya piyasalarında görece rekabet avantajı düşük olan ürünlerden, katma değeri yüksek tropik meyvelerle değiştirilmesi hedefleniyor. Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi projesi ile Kumluca, Demre, Kaş ve Finike ilçelerinin bulunduğu bölgede tarımsal ürün deseninin “pitaya, passiflora, guava, papaya, plantain” türlerindeki bitkilerle genişletilmesi hedefleniyor. İlerleyen dönemlerde ise “longan, litchi, mango, karambola, çerimoya, black sapote, mamey sapote, sapodilla” gibi yeni tropik ürünler bölgeye kazandırılacak. Kazandırılacak türler için gerekli fidan ihtiyacı proje kapsamında temin edilen fidanların çoğaltılması ile sağlanacak.”
"TROPİK MEYVE ÜRETİMİ KONUSUNDA DENEYİM KAZANACAKLAR"
Projenin Kumluca MYO öğrencilere çok şey kazandıracağını belirten Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ise konuşmasında, “Proje kapsamında Kumluca Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde modern bir sera kurulacak. Bitki kökü görüntüleme ve analiz cihazı, PAR (foton) ölçüm cihazı, klorofil metre, sıcaklık-nem ve ışık şiddeti ölçüm cihazı, dijital büret, bilgisayar ve gerekli diğer ekipmanlar temin edilecek. Yenilikçi ekipmanların kullanılacağı bu serada tropik meyvelerin üretimi gerçekleştirilecek. Öğrencilerimiz bu serada ülkemiz yeni alan olan tropik meyve üretimi konusunda deneyim kazanacaklar. Ayrıca çoğaltılan fidanlar bölge çiftçilerine uygun fiyatla verilecek, üretim sürecinin verimli olması amacıyla çiftçilere yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenecek” sözlerine yer verdi.
"BU MERKEZ BATI ANTALYA İÇİN ISRARLA İSTEDİĞİMİZ BİR PROJEYDİ"
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası olarak Batı Antalya’nın sorunlarına gelecek vizyonunda çözümler bulmayı amaçladıklarını belirten KUTSO Başkanı Murat H. Günay sözlerine şöyle devam etti:
“Örtü altı sebze üretimi gerek ülkemizde gerekse yurt dışında yaygınlaşıyor. Bunun sonucunda bölgemizdeki üretilen başta domates olmak üzere sebzelerimizin rekabet gücü azalıyor. İklimin değişmesi, suya ulaşımın azalması gibi nedenler de buna eklenince üreticimizi gelecekle ilgili endişeleniyor. Bu nedenlerden dolayı daha değerli, bakımı daha kolay, daha az su tüketen tropik meyveleri de ürün desenimize eklememiz gerekiyor. Bu merkez Batı Antalya için ısrarla istediğimiz bir projeydi. Desteklerinden dolayı BAKA’ya, Akdeniz Üniversitemize ve Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifimize çok teşekkür ediyoruz. Biz KUTSO olarak Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi ve Kaş-Kınık Gıda ihtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi projelerimiz ile bölge ekonomimize ileriye dönük en az 50 yılına ışık tutmak istiyoruz.”
Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çetin, çiftçi olarak faydalı tüm yeniliklere açık olduklarını belirterek şöyle dedi:
“Biz Kumlucalı çiftçiler olarak uzun yıllara dayanan büyük üretim tecrübesine sahibiz. Bölgemizde yetiştirilmeye uygun her türlü tropik meyveyi en kaliteli ve sağlıklı şekilde yetiştireceğimiz konusunda iddialıyız. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
Protokolün imzalanmasının ardından heyet merkezin kurulacağı alana geçerek incelemelerde bulundu.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz