ANTALYA’DA TOPLU ULAŞIM KANGRENİ

Türkiye’nin metropol şehirlerinden biri olan ve 12 ay boyunca turizmin başkenti olan Antalya’da toplu ulaşım çıkmazı devam ediyor. Antalya’da yaşayan vatandaşlar bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Duyulmayacak gibi de değil!

***

İşe, okula, çarşıya pazara gitmek isteyenler ulaşımın yetersizliğinden dolayı dert yanıyor. Özellikle ana güzergahlar dışındaki semt ve mahallelerde ulaşım resmen kısır durumda. Tramvay güzergahlarının olduğu bölgelere çalışan otobüs sayısı yok denecek kadar az…

***

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete geçen yıl bu zamanlar geçen 3. Etap Raylı Sistem Projesi şehir içi toplu ulaşımı rahatlatmaya yetmedi. Varsak-Müze hattında süren seferler, tramvay sayısını yetersizliği yüzünden vatandaş için çileye dönüştü.

Yeni alınan tramvayların sefere başlamasına rağmen halen tramvay seferleri arasındaki süre çok uzun olduğu için vatandaşlar isyan etmiş durumda.

***

Varsak – Müze hattı ile Fatih – EXPO güzergahları arasında bulunan Batıgar aktarma durağına değinecek olursak ben hayatımda böyle bir aktarma durağı görmedim. Batıgar durağında inip aktarma yapmak isteyen vatandaşlar neredeyse 15 dakika boyunca uzun bir yürüyüş yapmak zorunda kalıyor.

Zaman kavramının bu kadar önemli olduğu günümüzde bu kadar zaman kaybetmek haliyle vatandaşları bezdirmiş durumda. Öte yandan bu güzergahı bir kez kullananlar bir daha kullanmak istemiyor. Hal böyle olunca tramvay kullanımına ilgi düşük oluyor.

Tramvay ulaşıma çözüm olacakken aksine kangren oluyor.

***

Tramvay kullanmayanlar otobüslere yönelmek istiyor fakat bu seferde otobüslerin sefer saatleri arasındaki mesafe bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Otobüs duraklarında bekleyen bir yolcuyu çevirip “Ulaşımdan memnun musunuz?” diye sorsanız, vereceği cevap “Memnun değilim” olacaktır.

***

Antalya’da ulaşım sorunu günden güne içinden çıkılamaz bir hal alırken önümüzdeki yıllarda başlayacak olan Antalya Raylı Sistem 4. Etap Projesi ulaşıma çözüm olacak mı, olmayacak mı meçhul…

Konyaaltı – Lara – Kundu güzergahları için planlanan bu proje şehir merkezinden geçeceği için trafiği altüst etme gibi birçok risk barındırıyor. Büyükşehir Belediyesi bu riski göze alarak ya vezir ya da rezil olacak. Fakat şuna da ayrı bir parantez açmak lazım;

***

Toplu ulaşımda şu anda Büyükşehir Belediyesi diğer CHP’li belediyelere nazaran rezil olmuş durumda.  Umarım ulaşımdan sorumlu yetkililer, kafalarını duvarlara vurmadan bu sorunu yapıcı bir çözüm üretirler.

SAHİPSİZ KENT

Antalya’nın bir diğer sorunu ise kent merkezinde kaldırımların işgal altında olması. Kendini bilmez işletmeciler ve duyarsız sürücüler kaldırımları işgal etmiş durumda. Şöyle ki yolda yürürken bir restoranın masasının sandalyesinin olmadığı, bir sürücünün arabasını park etmediği kaldırım bu bulmak neredeyse imkansız oldu.

***

Kendimize şunu sormak lazım;

Kaldırımlar yayaların mı, yoksa kendini bilmez ve duyarsız işletmeciler ile sürücülerin mi? Antalya şu anda her açıdan sahipsiz durumda…

Yetkililer üstüne düşen görevleri yerine getirmekten aciz olmuş. Antalya marka bir şehir olacakken günden güne bu bilinçsizlikler yüzünden kötü bir algıyla karşı karşıya kalabilir.

***

SON SÖZ

Yetkililere çağrım; bir an önce yaşadıkları bu cennet kendi sahiplensin ve gereği neyse yapsınlar.