TOPLU ULAŞIMDA ZAM ÜSTÜNE ZAM

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ücretlerinde yüzde 20 zam kararı aldı. Buna göre, 6 lira 70 kuruş olan indirimsiz toplu taşıma ücreti 8 liraya, öğrenci ücreti 3 lira 40 kuruştan, 4 liraya yükseldi. Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan ise, yeni fiyat tarifesinin yetersiz olduğunu savundu.

AHMET ARĞILLI/ZEHRA TEKECİ

Antalya’da son günlerde tartışmalara neden olan ve vatandaşların sert sözlerle eleştirdiği toplu ulaşım zammı dün düzenlenen Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı (UKOME) toplantısında kesinleşti. Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası talebi üzerine alınan zam kararı CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı.

MART AYINDA YÜZDE 27 ZAM YAPILMIŞTI

Antalya’da toplu taşıma ücretlerine henüz mart ayında yüzde 27 zam yapılmıştı. Vatandaşlar ilk zam haberini şaşkınlıkla karşılamıştı. Henüz 2 ay geçmeden yeniden zam kararının gündeme gelmesi vatandaşları kızdırırken, dün yapılan toplantıda yüzde 20 zam kararı alındı. Bugünden itibaren 19 ilçede uygulanacak karara göre, 6 lira 70 kuruş olan indirimsiz toplu taşıma ücreti 8 Türk lirasına yükseldi. 5 lira 70 kuruş olan emekli ve öğretmen taşıma ücreti 7 Türk lirasına, 3 lira 40 kuruş olan öğrenci ücreti ise 4 Türk lirası olurken, aktarma ücreti 2 lira 50 kuruş oldu.

ZAM BEKLENTİNİN ALTINDA

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan, “UKOME ile toplantımız sonuçlandı. Zam talebimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ön gördüğü şekilde kabul edildi. Bizim beklentimizin altında kaldı ama zam kararı alındı. Biz tam bilette 10 Türk lirası talep etmiştik, 8 Türk lirası olarak onaylandı. Diğerlerine de yüzde 20 oranında zam geldi” diye konuştu.

“ZAM KARARI BİZİM İÇİN YETERSİZ”

Arslan zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, “Bu zam kararı bizim için çok çok yetersiz. Son iki haftada akaryakıta 6 Türk lirası zam geldi. Toplu ulaşımda ise 1 lira 30 kuruş bir artış söz konusu. Arada çok ciddi fark var. Esnafın bu farkın altından kalkması mümkün değil. Zamla ne kadar gelirimizin artacağına bakacağız. Şu an gelirimizle, giderlerimizi karşılayamıyoruz. Sanayi ödemelerini, şoför ödemelerini cebimizden karşılıyoruz. Önümüzdeki hafta yeniden değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

“EN KÖTÜ 12-13 LİRA OLMALI”

Yakın zamanda akaryakıta ciddi bir zam geleceğini hatırlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akaryakıta 2 lira 60 kuruş civarında bir zam bekleniyor. Zam gelirse zaten bu fiyatların sürdürülebilirliği yok. 490 aracın 190 tanesi şu an çalışamıyor. Bu zam gelirse biz araçlarımızı çalıştırmayız. Akaryakıta gelecek bu zamla birlikte 8 lira 60 kuruş olmuş oluyor. Bu da 1 lira 30 kuruşun yanında çok fazla. 7 lira 30 kuruş civarında esnafın cebinden çıkıyor. Bize göre tam biletin en kötü şartlarda 12 ila 13 Türk lirası olması lazımdır.”