SGK’DAN TEŞVİK DEVRİMİ

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Müdürü Beyazıt Ablay, il genelinde yürütülen faaliyet ve hizmetlere ilişkin bilgi verdi. Ablay, “Devletimiz tarafından sunulan 22 farklı teşvik ve destek ile istihdamın arttırılmasına ve kayıt dışılığın önlenmesinde büyük katkı sağlamaktadır. 2021’de teşvikler kapsamında 545 bin sigortalı için işverenimize 193 milyon 937 bin 165 lira aktarılmıştır ”dedi.

Fatma Arslan/Mustafa Kozak

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne (SGK) atanan Beyazıt Ablay, kurum çalışmaları, proje ve yatırımlarına ilişkin düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Ablay, vatandaşlara sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında en iyi hizmetleri verebilmek adına çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Antalya genelinde 13 merkez ve ile hizmet verdiklerini hatırlatan Ablay, “Kurumumuzda adil, kolay erişilebilir, insan odaklı, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek misyonu doğrultusunda hizmet sunmaktayız. Antalya il müdürlüğümüzde 923 bin 839 sigortalıya, 391 bin 750 emekliye, 1 milyonun üzerinde bakılmakla yükümlü vatandaşa ve 85 bin işyerine 887 personel ile hizmet vermekteyiz. Yaz aylarının gelmesiyle ilimize gelen yerli ve yabancı turistlerle nüfus sayısının üç dört katı arttığını da belirtmek isterim” diye konuştu.

“ANTALYA NÜFUSUNUN YÜZDE 92’Sİ SGK KAPSAMINDA”

Antalya’da nüfus çoğunluğunun sosyal güvenlik kapsamında olduğunu ifade eden Ablay, “İlimizde nüfusun yüzde 92’si sosyal güvenlik kapsamındadır. Aktif sigortalı çalışan sayımız ise güncel rakamlara göre 923 bin 839’dur. İlimizin sigorta teşvik kapsamı ise oldukça geniş ve prim ödeme oranlarımız oldukça yüksek. Sigorta prim teşviklerinden yaklaşık 545 bin 644 vatandaşımız yararlanmaktadır. Kurumumuz çalışmaları Antalya’da turizm sektöründe istihdam edilen yabancı çalışanları da kapsayarak, 2 buçuk milyonu aşkın nüfusunun üzerinde bir topluma hizmet vermektedir.” şeklinde konuştu.

“KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE”

Ablay, Sosyal Güvenlik İl Kurumunun Antalya’da kayıt dışı istihdam konusunda da titiz bir çalışma yürüttüğüne değindi. Kayıt dışı istihdamla mücadelede kayıtlı istihdamın talep edilmesi prim teşviklerinde önemli bir unsur olduğunu ifade eden Ablay, “Sigortasız işçi çalıştırmaya ilişkin önemli prim teşviklerinden faydalanmayı önleyen uygulamalarımız var. Bu uygulama kayıtlı istihdamı teşvik ediyor. Bunu yanı sıra devletimiz tarafından sunulan 22 farklı teşvik ve destek ile istihdamın arttırılmasına ve kayıt dışılığın önlenmesinde büyük katkı sağlamaktadır. 2021’de teşvikler kapsamında 545 bin sigortalı için işverenimize 193 milyon 937 bin 165 lira aktarılmıştır” dedi. Ablay, sosyal güvenlik sisteminde emekliyi finanse eden çalışan sayısını gösteren aktif ve pasif oranlarına da değinerek, “Türkiye’de son verilere göre emekliyi finanse eden aktif pasif oranı 1,94 olarak belirlenmiştir. Antalya ise bu anlamda Türkiye ortalamasının üstünde 2,35 oranla daha çok çalışanlar emekliyi ikame etmektedir” dedi.