Antalya’da miniklerin Yerli Malı Haftası coşkusu
Emel Sevgi Taner İlkokulu 3’üncü sınıfların hazırladıkları yerli malı etkinlikleri kapsamında Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Antalyalı Profesör Yavuz Tekelioğlu ile minikler buluştu.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tekelioğlu Konferans salonunda Emel Sevgi Taner 3-E 3-F ve 3-D sınıfı öğrencileri yerli malı haftasını kutladı.
Yerli malı etkinlikleri kapsamında yerli malının önemine dikkat çekmek ve Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerini anlatmak için YÜciTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu miniklerle bir araya geldi. Etkinliğe Emel Sevgi Taner İlkokulu Müdür Yardımcısı Mehmet Yörük, İlkokulu Sınıf Öğretmeni Mehtap Çil, Sınıf Öğretmeni Adem Papir ve Sınıf Öğretmeni Songül Özlü Özdemir, Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak katıldı.
SAĞLIKLI BESLENİN
Emel Sevgi Taner İlkokulu Müdür Yardımcısı Mehmet Yörük, 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası nedeniyle hazırlanan konferans ve etkinlikler için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Üretmeden tüketen milletler önce alışverişlerini üretme işinde planlı programlı çalışacağız.
Toprağımızı tüketmeyeceğiz. Soluduğumuz havayı tüketmeyeceğiz. Can suyumuzu tüketmeyeceğiz. En önemlisi de geleceğimizi tüketmeyeceğiz. Yerli ve malı ve tutum halkası etkinlikleri içerisinde coğrafi işaretler, yöresel lezzetler ve yaşadığımız çevremizdeki endemik ürünleriyle beslenmemiz bizlerin ne kadar sağlıklı olmamız konusunda bizleri aydınlatıyor” dedi.
NEHİR VE AYAZ’DAN YERLİ MALI ÇAĞRISI
Ayrıca konferans öncesi 3-E sınıfı öncesi Nehir Zanbak yerli malının önemini dile getirerek, “Çünkü yerli malı kullanmak demek ülkemize destek olmak demek. Düşünün eğer biz hep başka ülkelerden gelen şeylere alışsak bizim çiftçilerimiz, fabrikalarımız ve zanaatkarlarımız nasıl çalışacak? İşte bu yüzden öncelikle ülkemize üretilen ürünleri tercih etmeliyiz. Hem bu ülkemizin ekonomisi için çok faydalı” diye anlattı.
“TÜRKİYE YAZIYORSA TERCİH EDELİM”
3-E sınıfı öğrencisi Ayaz Uygun ise, “Yerli ürünler genelde daha yakın yerlerden geliyor. Bu da daha az enerji harcanması demek. Yani yerli malı kullanarak doğamızı da korumuş oluyoruz. Benim bir önerim var. Hepimiz evde ailelerimize söyleyelim, alışveriş yaparken yerli ürünleri tercih edelim. Marketlerdeki sebzelerin, meyvelerin ya da oyuncakların nerede yapıldığına bakın. Eğer Türkiye yazıyorsa onu seçelim. Böylece biz de birer kahraman olabiliriz” diye konuştu.
“AMAÇ KENDİ ÜRÜNLERİMİZİ KORUMAK”
“Yerli Malı Yurdun Malı” sloganıyla konuşmasına başlayan Tekelioğlu, yerli malı haftasını çıkış tarihini anlattı. Yerli malı haftasını kutlanma amacından bahseden Tekelioğlu, “Yerli malı haftasında amaç kendi tüketicilerimizi korumak. Kendi ürünlerimizi korumak. Kendi ürünlerimizi alacağız. Kendi ürünlerimizi satın alırsak paramız nerede kalır? Kendi topraklarımızda kalır. Demek kendi çiftçilerimiz kazanır. Kendi üreticilerimiz kazanır. O şekilde kalkınırız” diye kaydetti.
Tekelioğlu, Atatürk’ün yerli malı kullanılmasına vurgu yaptığı “Türkler, Türk malı alınız. Aslında baba diyor bunu. Siz takip edin. Türk malı kullanınız. Türk parası, Türk topraklarına kalsın” sözlerini hatırlattı. Tekelioğlu’nun öğrencilerle coğrafi işaretli ürünler üzerine yaptığı sohbet sırasında, Türkiye’nin ve Antalya’nın Coğrafi işaretli ürünlerini anlattı. Çocuklar Yavuz Tekelioğlu dedelerini, dikkatle dinleyerek sorularına heyecanla yanıt verdi.
YERLİ ÜRÜN HEDİYE EDİLDİ
Coğrafi işaretli ürünler üzerine miniklerle yapılan sohbet üzerine öğrenciler ile hatıra fotoğraf çekilindi. Ayrıca velilerin hazırladığı, içinde Finike Portakalı, Amasya Elması, Alanya Muzu, Osmaniye fıstığı gibi ürünlerin olduğu yerli ürünler çocuklara hediye edildi.