ANTALYA’DA KORKULAN OLDU VE ‘TUZ KOKTU’

Ben sigara illetini bırakalı tamı tamına 22 sene oldu. Bu nedenle o gün bugündür tabiri yerindeyse ‘tazı’ gibi oldum. Burnum daha iyi koku almaya başladı. Hele hele Antalya’da havalar ısınınca her yerden kötü kokular etrafa yayıldı. Burnumun direğini sızlatan kokunun nedeni ortaya çıktı.

Maalesef bu şehirde TUZ da KOKMUŞ. Ancak atalarımızın söylediği TUZ KOKMUŞ deyimi ve ne anlama geldiğine bir bakalım. Sonra olayımızı anlatayım.

“Tuz koktu, denetim mekanizmasının yozlaşmasını ifade eden bir deyimdir. Bir olaydaki olumsuzluğu gidermesi gereken unsurun da o olumsuzluğa karıştığını belirtir. Olumsuzluklar karşısında çaresizlik ifade eden “Et kokarsa tuz basılır, tuz kokarsa çare ne?”, “Et kokarsa tuzlanır; ya tuz kokarsa ne yapılır? veya “Et kokarsa tuzlanır, tuz da koktu çare nedir?” Bozulan şeyi düzeltecek etken vardır. Ama bu etken bozulmuşsa artık düzeltmeden umudu kesmek gerekir.”

Aslına bakarsanız normalde tuz kokmaz. Bazen o kadar kötü işler olur ki, tuzun bile koktuğuna tanık olabilirsiniz, işte anlatacağım olayda bu. Antalya’nın eski Lara yolunda bir otel açılmıştı. Adı Lucky Monkey! Açılırken de çok tartışmalar yaşandı. Nedeni ise falezlerin üstünde otele ait olmayan yeşil alanın gasp edilmesi.

Otelin sahibi Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, CHP’li Muratpaşa Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk ve İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Öztaş. Yani, bu şehirde ve Muratpaşa’da olası bir çarpık yapılaşmada ilk itiraz edecek, seslerini yükseltecek ve karşı çıkacak isimler! Aslında herkesin beklentisi de bu yönde.

Amma velakin bunun tam tersi olmuş durumda. Tüm itirazlara rağmen bu isimler kendi çıkarları için halkın çıkarlarını ve şehrin geleceğini yok saymış.

Bu otel ve otelin sahipleri o tartışmalı alanı nasıl olduysa bir şekilde yasal hale getirmişler! Yetinmemişler bu kez önündeki denize inme alanına demir merdiven yapıp birde PLAJ KONDU yapmışlar! Nasıl olduysa SİT alanı olan bu yere İZİN almışlar. Sonrası daha vahim!

Bu konuda Muratpaşa Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi yaşanan süreçle ilgili. O açıklamada her şey net ve açık.

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilgili firmanın 1 Eylül 2021 tarihli başvurusuna istinaden izin, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 20 Aralık 2021 tarihinde düzenlenmiştir. Şikayetler üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, izne istinaden başlayan merdiven ve platform çalışmalarının ivedilikle durdurulmasına karar vermiştir. Bu karar ile birlikte CİMER ve Turunç Masa üzerinden yapılan şikayetler neticesinde, 29 Nisan’da belediyemizce yerinde incelemede bulunularak tutanak tutulmuş ve sonrasında yapı tatil zaptı düzenlenmiştir. Yani mühürlenmiştir.”

Lider Gazetesi ve Lider Haber TV’de konu gündeme gelince yine olaya Antalya Valiliği el koyuyor ve Muratpaşa Belediyesi tarafından önceki gün o plajın yapımı tekrar mühürleniyor.

Ama, lakin, fakat o muhteşem üçlü yani ANTALYA’NIN TUZU olacak isimler maalesef yollarına devam ediyor. Ne kanun tanıyorlar ne de kendi belediyelerinin mührünü!

İşte TUZ BÖYLE KOKMUŞ! Bundan böyle iyi-kötü, doğru-yanlış ve haklı-haksız gibi kavramlar da değişkenliğe uğrarsa şaşırmayın. Çünkü TUZ KOKMUŞ durumda.

Velhasıl kelam artık her şey kıvrak ve kaygan bir zeminde kemiksiz kıkırdağımsı bir yapıda devam ediyor. Bakalım Antalya’nın TUZU rolündekiler hangi rolü benimseyecek.

KİMİN YETKİSİ DAHİLİNDE?

Geçen hafta Yavuz Özcan Parkı ile DSİ Sosyal Tesisleri arasında Kızılay’a ait olan ve otele çevrilen mülklerin önünde yapılan KAÇAK YÜZER İSKELE mevzusu vardı.

Bu otelin adı da AFFLON HOTELS SEA HILL CONCEPT imiş. Bana gelen bilgilere göre de bu YÜZER İSKELE için Milli Emlak’tan izin almışlar. Olmaz demeyin olmuş!

Aslında burası da tıpkı Lucky Money Otel’in plajı gibi Doğal  SİT alını! İzin alınması ve izin vermesi gereken kurum Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı.

Öyle, “Ben ECRİMİSİL ödüyorum. İzin aldım” demekle olmuyor bu işler. Olmuyor da işin içinde nasıl bir İMTİYAZLI kişi varsa olunca maalesef oluyormuş gibi gösteriliyor.