Antalya’da kızılçam ağaçlarında kuruma başladı

Konyaaltı ilçesi sınırlarında başlayan ve Kemer ilçesi sınırları içerisine kadar uzanan ormanlık bölgelerdeki kızılçam ağaçlarında yağış azlığı ve sıcaklık nedeniyle ormanlarda hızla üreyip yayılan zararlı böcekler nedeniyle kuruma meydana geldi. Bir ağacı 15 gün içerisinde kuruttuğu bilnen zararlı böceklerle mücadeleye ivedilikle başlanırken zararlı böceklerle mücadele için yararlı böcekler doğaya salındı.

Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliği ve kuraklık, mevsimler arası sıcaklık farkını en aza indirdiği gibi yağış miktarını da büyük ölçüde azalttı. Yaşanan bu mevsimsel sıkıntı nedeniyle son günlerde kızılçamlarda kurumalar meydana geldi. Yağışların az olması sebebiyle Akdeniz çam kabuk böceği (Orthotomicus erosus), büyük orman bahçıvanı (tomicus piniperda) ve ince dal kabuk böceği başta olmak üzere zararlı böcek türleri ağaçların tepe noktalarından girerek kabuk boyunca ilerleyip köklerine kadar ulaşıyor.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi ve Kemer ilçesi sınırları dâhilinde bulunan kızılçamlarda Kemer Orman İşletme Şefliği, Ulupınar Orman İşletme Şefliği ve Kemer Milli Park Şefliği ekiplerince kurumalar meydana tespit edildi. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce arazi keşfi sırasında son yıllarda görülen aşırı kuraklık sebebiyle güçsüz düşen ağaçlarda Akdeniz çam kabuk böceği, büyük orman bahçıvanı ve ince dal kabuk böceği başta olmak üzere kabuk böcekleri olduğu belirlendi. 


YANGINDAN ÇOK DAHA FAZLA ZARARLI

Ekiplerce yapılan incelemeler sonucunda mevsimin kurak geçmesinden dolayı ağaçların su ihtiyacını karşılayamadığı ve güçsüz düştüğünden dolayı böceklerle savaşmak zorunda kaldığı belirtildi. Böceklerin sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassasiyet gösterdiği özellikle nem ve sıcaklık oranındaki değişimlerin böcek metabolizmalarının işlevini, üreme kapasitesini, beslenme alışkanlıklarını ve tüm bunlara bağlı olarak da yayılış alanlarını etkilediği aktarıldı. Sıcaklıkların fazla olması nedeniyle de böceklerin geniş bir alana yayıldığı gözlemlendi.

Bu böceklerin ormanlardaki zararlarının yangından çok daha fazla olduğuna vurgu yapıldı. Zararlı böceklerin üreme enerjilerinin çok yüksek olduğunun altı çizilirken uygun iklim şartlarında çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebildiği kaydedildi. Tüm bunlara ek olarak zararlı türlerin sıcaklık ve güneşten yararlanma süresindeki artış ile birden fazla jenerasyon vermesine olanak sağlayacak biyolojik değişimlerin de yaşanabileceğine vurgu yapıldı.


ZARARLI BÖCEKLERLE MÜCADELE BAŞLADI

Bu kapsamda zararlı böceklerle mücadele için Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) iş birliğiyle mekanik ve biyolojik mücadeleye başlanıldığı açıklandı. Ekiplerce böcek yayılımının önüne geçmek amacıyla belirlenen bölgelere feromon tuzakları asılmaya başlandı.

Öte yandan zararlı böcekleri imha eden yararlı böcekler (predatör) doğaya bırakıldı. Mekanik mücadele kapsamında ise tuzak odunların yapılarak imha sürecine başlandı. Özellikle Kemer’de kuruyan ve kurumaya yüz tutan ağaçların ivedilikle sahadan çıkartılarak mücadele edilmeye başlandığı ve böcek yayılımının tamamen sonlandırılıncaya kadar devam edeceği bildirildi.