ANTALYA'DA EKMEĞE ZAM!
ATSO meclisinde, 1.5 TL olan 200 gram ekmeğin, 210 grama yükseltilerek 2 TL'den satılmasına karar verildi. Yeni fiyat, Antalya Valiliği'nin itiraz sürecine göre uygulamaya geçirilecek.
Daha önce Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Fırıncılar Odası tarafından alınan karar gereği 1.5 TL olan 200 gramlık ekmeğe, 210 gram ve 2 TL olarak uygulanan zam kararı, Antalya Valiliği'nin itirazı üzerine mahkemeye taşınmıştı. Ticaret Mahkemesi kararıyla yürütmesi durdurulan ekmeğe zam kararı, haziran ayında netleşecek. Yaklaşık 2.5 ay önce ATSO 7'nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi de benzer bir karar aldı. ATSO'nun 30 Mart tarihli meclis toplantında, zam kararı onaylandı. Ancak yeni fiyatın uygulanmasıyla ilgili Antalya Valiliği'nin 15 günlük itiraz süreci beklenecek.
ZAM KARARI MECLİSTEN GEÇTİ
Ekmeğe zam kararıyla ilgili bilgi veren fırıncı esnafı ATSO yönetim kurulu üyesi Murat Totoş, yeni fiyatla ilgili sürecin yaklaşık 2.5 ay önce başladığını belirterek, “En son ekmekle ilgili zam bakanlık görüşüne tabi tutuldu. Biz ATSO'da 7'nci komitede bu kararı aldıktan sonra bakanlığa görüş sorduk. 1 aylık yasal süreç içerisinde bakanlık bize görüş vermediği için ATSO Meclisi'ne getirdik ve dün itibariyle meclis kararı alındı ama henüz uygulamaya koymadık. Çünkü valiliğin 15 günlük itiraz süreci var. Bir komisyon daha oluşacak ve netleştikten sonra yeni fiyatımız uygulanacak" diye konuştu.
AESOB'UN ZAMMI MAHKEMELİK OLDU
Yaklaşık iki yıldır 200 gram ekmek 1.5 TL iken yeni talebin 210 gram 2 TL şeklinde olduğunu söyleyen Murat Totoş, “AESOB da bizimle aynı kararı aldı ama valilik bu fiyatla ilgili Ticaret Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı aldı. Haziranda mahkemesi görülecek ve kesin karar verilecek. Tahmin ediyorum bizim aldığımız kararla ilgili de vali bey herhalde itiraz edecek ve mahkemelik olunacak. Ondan sonraki sürece bakacağız" dedi.
'DİLENCİ POZİSYONUNA GİRDİK'
Totoş, zam taleplerinin gerekçeleriyle ilgili de şunları söyledi:
“Artık biz sektörde dilenci pozisyonuna girdik. Neden diyeceksiniz, Türkiye'de hiçbir şeye karışılmıyor ama bir tek ekmeğe karışılıyor. Boş yere talep isteyen bir grup değiliz. Un 90 lira iken 150-160 lira oldu. Maya 60 lira iken 110 lira oldu. İşçilik giderleri asgari ücrete yüzde 21 zam geldi. Elektrik, doğalgaz vesair giderlere gelen zamlar nedeniyle talep ediyoruz. Haksız bir talep değil. Ne hikmet ki ticaret yapıyoruz ama bunu hiç kimseye anlatamıyoruz."
MAHKEME KARAR VERSİN
Valilik itirazı ve konunun mahkemeye taşınıyor olmasının aslında bir nevi iyi olduğunu da kaydeden Totoş, “Dilenci pozisyonundayız diyoruz ya, valilik buna itiraz etti, inşallah mahkeme bunu bilirkişiye götürür, bu ekmeğin fiyatı mahkeme kararıyla belirlenir. Ondan sonra da artık hiç kimse ekmekle ilgili yorumda bulunamaz. Hakikaten dilenci pozisyonuna geldik. Eğer biz ticaret erbabı isek mahkeme kanalıyla belirlensin ekmeğin fiyatı, '1 lira-2 lira maliyeti, alın size yüzde 5, yüzde 10 kar' artık biz de bilelim" dedi.
FIRINCI ÖLSÜN, BİTSİN Mİ?
Bu süreçte çok yorulduklarından bahseden Murat Totoş, hammaddeyi zamlı aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Ne yapabiliriz, bu fırıncı ne yapsın ölsün, bitsin mi? Fırıncılar bu işten ciddi zarar ediyor, kapanan fırın sayısı çok fazla. Ruhsatsız yani amacı dışında ruhsatlı, korsan tabir ettiğimiz işletmeler çok fazla. Bir gecede pılı pırtısını toplayan çok fazla. Eşi çoluk çocuğu hep beraber fırında çalışıp sırf ayakta kalabilmek uğruna gecesini gündüzüne katan insanlarımız var. Matematiğe aykırı bir iş yapıyoruz."
'280 FIRINCIMIZIN 250'Sİ İCRALIK'
Ekmek zam kararı Antalya Valiliği’nce Ticaret Mahkemesi’ne taşınan Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce ise Türkiye’de 6-7 ilde bu şekilde alınan zam kararının valilikler tarafından mahkemeye götürüldüğünü, ancak rayiç fiyat kararının Antalya dışındaki diğer illerde uygulanabildiğini söyledi. İnce, “Türkiye’de örneği yok, sadece Antalya’da mahkeme tedbir kararı alındığı için mahkeme sürecinde yeni fiyatı uygulamıyoruz. 280 fırıncımız var. Haziran ayındaki mahkeme sürecine kadar birçok fırıncımız için batma tehlikesi var. 280 fırıncımızın 250’si icralık durumda, incelendiğinde SGK ve vergi borçlarını ödeyemez durumdalar" dedi.
DHA