ANTALYA’DA DİPLOMASİ RÜZGARI

Geçtiğimiz yıl yüz yüze yapılması planlanan fakat koronavirüs salgını sebebiyle ertelenen Antalya Diplomasi Forumu, bu yıl ilk kez Antalya’da gerçekleştirildi.

Adeta diplomasi rüzgarının estiği Antalya’da, uzun yıllardır aradığı katkıyı bu forumda buldu.

10 devlet ve hükümet başkanı ile 42 dışişleri bakanının katıldığı ADF’ye bunların yanı sıra 3 eski devlet ve hükümet başkanı ile yaklaşık 52 uluslararası örgüt temsilcisi veya eski hükümet yetkilisi de yer aldı.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu’nda hem küresel hem de bölgeyi yakından ilgilendiren sorunlar ele alındı.

Bizzat Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun görüşmeleriyle yabancı ülkelerle olan ikili ilişkiler güçlendirildi.

Antalya Diplomasi Forumu ile diplomasinin nabzının artık Antalya’da atacağı sinyalleri tüm dünyaya verildi.

***

Uluslararası birçok medya organın katıldığı ADF’de yapılan etkinlikler ve ikili görüşmeler tüm dünyaya servis edildi.

Hem Türkiye hem de Antalya tanıtım açısından büyük bir fırsat yakaladı.

ADF ile yakın süreçte özellikle coğrafi yakınlığı bulunan ülkelerle olan turizm ve ekonomik ilişkilerin gelişeceği öngörülüyor.

***

İlerleyen dönemde hem diplomasi anlamında hem de Türkiye’nin dış ilişkilerinden samimiyetin geliştirilmesi adına büyük bir fayda sağlayacak olan ADF, bunun yanı sıra Türkiye’nin dış ilişkilerinden ne kadar yapıcı bir politika izlediği de katılımcı ülkelere gösterilmiş oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dış ilişkilerde ne kadar hassas adımlar attığı da bu forum ile bir kez daha anlaşılmış oldu.

Bakan Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin dış politikada söz sahibi olmasında önemli bir etken olduğu ve bu doğrultuda ise ikili ilişkileri ne kadar önemsediği ADF ile hatırlandı.

***

Önümüzdeki yıl ve yıllarda Antalyamızın böyle bir organizasyonu hiç aksatmadan tekrarlaması iyi olacaktır.

Daha da geniş kapsamlı katılımın olduğu bir organizasyonun hem Türkiye hem de Antalya açısından katkısı inanılmaz olacaktır.

Turizmden ekonomiye kadar ve dış ilişkilerimizi tazeleme açısından böyle bir organizasyonun devamı mutlaka yapılmalıdır.