Antalya’da Ahilik Haftası kutlandı

Antalya’da 37’nci Ahilik Haftası kapsamında Ahi Meydanında kutlama programı düzenlendi. Milli kültürümüzün kadim geleneklerinden olan Ahilik geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlenen programda Antalya Valisi Hulusi Şahin ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere tarafından yılın Ahisi seçilen Durmuş Daran’a Ahilik Kaftanı giydirdi.

Vali Hulusi Şahin, 37’nci Ahilik Haftası kapsamında Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen kutlama programına katıldı. Anadolu’nun köklü meslek örgütlerinden biri olan Ahi teşkilatının değerlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler beğeniyle izlenildi.  Kutlama programından hemen önce AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve birliğe bağlı esnaflar Cumhuriyet Meydanı’na çelenk bıraktı.

Ahi Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Hulusi Şahin başta olmak üzere, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin ve beraberinde AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, İbrahim Ethem Taş, MHP Antalya İl Başkanı Onur Temel ve MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, çok sayıda esnaf ve sanatkâr katıldı.


AHİLİK NESİLDEN NESİLE DEVAM EDİYOR

Programda Ahilik değerlerinin mutlaka yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Vali Şahin, Ahilik değerlerinin bizi biz yapan ve Anadolu’yu yurt olarak tutmamızı sağlayan değerler olduğunu ifade ederek, “Ahilik kültürü nesilden nesile devreden çok önemli bir toplumsal anlayış. Doğruluk, dürüstlük, fedakârlık, cömertlik gibi milli değerlerimizi esnaflarımız çarşıda yaşatır. Bu değerlerimizi korumak ve yaşatmak için yabancı unsurların toplumumuzda kökleşmesini engelleyici tavırlar almalıyız. Toplumsal denetim mekanizmalarını çalıştırarak, toplumsal uyumu sağlamalıyız. Bu uyumu sağlamak da Ahilik gibi kültürel değerlerimize sahip çıkmakla olur. Anne, baba ve aileler olarak çocuklarımıza bu yönde rol model olursak çocuklarımızda yüksek karakterli olarak yetişir” dedi. 


AHİLİK GELENEĞİNİ AYAKTA TUTMAK MİLLİ GÖREV

Antalya Esnaf Ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, yaptığı açılış konuşmasında yaklaşık 105 bin üye esnaf ve sanatkarlarla bir aile olarak Ahilik geleneğe sahip çıktılarını belirterek “Bu kadim kültürün bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. ‘Halka Hizmet, Hakka Hizmettir’ anlayışını kendimize düstur edinip Ahi Evran-ı Veli’nin izinden gidiyoruz. Ahilik kültürünü ayakta tutmaya, milli ve manevi değerlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


ESNAF İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Esnaf ve sanatkarlarımızın hak ve menfaatlerini korumak için var güçleri ile çalıştıklarını kaydeden Dere, “Bugüne dek esnaf ve sanatkarlarımız için var gücümüzle gece gündüz demeden çalıştıysak bundan sonraki süreçte de çalışmaya devam edeceğim. Bu duygu ve düşüncelerle; Ahilik teşkilatımızın kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere Ahi Yusuf’u ve ebediyete irtihal eden tüm ustalarımızı rahmet ve minnetle yad ediyor, bugün burada temsilen yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağı olarak seçilen esnaflarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Hulusi Şahin, yılın ahisi seçilen ve 68 yıldır marangozluk mesleğini icra eden Durmuş Daran’a plaket ve sertifika takdim ederek kaftan giydirdi. Yılın kalfası ve çırağı da tanıtıldıktan sonra Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği personelinin aslına uygun olarak canlandırdığı Şed Kuşanma gösterisi gerçekleştirildi.