ANTALYA CHP’DE ‘ADAY’ ÇIKMAZI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanan MYK'da 31 Mart seçimleri için belirlenen belediye başkan adayları listesi Parti Meclisi'ne sevk edilmiş. PM'ye önerilmesine karar verilen listeye şöyle bir baktım. Antalya’da büyükşehir ile bazı ilçe belediyeler hariç 15 belediye için belirlenen adayların arasında sadece bir tane kadın ismine rastladım.

15 kişi arasında sadece bir kadın bulunuyor. Bu isim Akseki’den aday adaylığını açıklayan CHP Antalya İl eski sekreteri İlkay Akça. Onu listenin ilk sırasına almışlar. Alfabetik sıradan dolayı ilk Akseki geldiği için. Kadın adaya pozitif ayrımcılıktan da değil yani. Oysa birçok kadın aday adayı vardı belediye başkanlıklarına talip. Örneğin Konyaaltı’nda. Orada da yer bulamamış kadınlar.

***

Listedeki diğer isimlerde de baktım kimler var diye. Aralarında sık sık parti değiştirenler de var. Cumhuriyeti kuran partinin Antalya’da 31 Mart seçimleri öncesi hali bu.  İşleri zor. Çarşı karıştı. “Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkını CHP verdi” diye övünüyorlar ya hani. Aslında kadınlarımız bu haklarını zorlu bir mücadele sonunda söke söke almışlar.

Türk kadınlarının gözü karadır. Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılında seçme ve seçilme hakkını elde edebilmek için ilk adımı atmışlar. Ülke yönetiminde kendilerine söz hakkı tanınmayınca;  “O zaman biz de kendi partimiz kurarız” diye harekete geçmişler. Nezihe Muhiddin önderliğinde ilk kadın partisi Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmak için çalışmalara başlamışlar. Fakat 1909 Seçim Kanunu buna izin vermemiş. Cumhuriyet kadınları Cumhuriyet öncesi çıkan mevzuata takılmış. Bu parti kurma girişimi, Kadınlar Halk Fırkası’nın “Türk Kadınlar Birliği” adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlanmış. Türk kadınlar Birliği’nin hikayesi de böyle.

***

Kadınlar seçme ve seçilme hakkını yıllarca süren mücadelenin sonunda 1930’lu yıllarda kavuşabildiler. Ama bugün bakıyoruz; Türk kadınına dünyada birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını vermekle övünen CHP başta olmak üzere çoğu siyasi partide kadınlar hep azınlıkta.  Öte yandan Genel Başkanlığını Meral Akşener’in yaptığı İYİ Parti’nin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Antalya’nın seçilmiş ilk kadın milletvekili olan Nesrin Ünal’ı açıklayacağı belirtiliyor. İYİ Parti’yi tebrik ediyorum. Nesrin hanımı da bu cesaretinden dolayı kutlamak gerekiyor. Keşke seçilebilse. Antalya Büyükşehir Belediye başkanlığına bir kadın çok yakışır. Ancak kadın aday gösterse de İYİ Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanabilmesi için mucize gerekiyor. Maalesef kadınlar aday gösterilse bile çoğu zaman seçilebilecek yerlerde kendilerine yer bulamıyorlar.


***

Tekrar CHP’ye dönersek; CHP halen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimi aday yapacağına karar veremedi. Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtının temizliğinin memlekette hiç adam kalmamış gibi bir firmadan temin edilen Suriyelilere yaptırılmasından dolayı eleştirilen Muhittin Böcek’in, Altın Portakal Film Festivalinin 60’ıncısını da iptal ettirdiği için işi zor görünüyor. Kentin trafik ve alt yapı sorunlarını çözemeyen,  Altın portakal film festivalini bile yapamayan bir belediye başkanı olarak tarihe geçen Muhittin Böcek’e göre Ümit Uysal’ın bir adım daha önde olduğu belirtiliyor.

***

Ümit Uysal 2 dönemdir Muratpaşa’da başkanlık yapıyor. Ancak Ümit Uysal’a da mesafeli bakanlar var.  Kırcami’in imar planı yılan hikayesine döndü. Zeytinköy’ün sorunlarını çözemedi. Muratpaşalılara “Komşularım” diye seslenen Ümit Uysal’la görüşmek için belediyeye giden 32 yaşındaki Ulaş Akın, bu isteği geri çevrilince belediyenin önünde kendini yakmıştı. İş istemek için gittiği belediyede Başkan Ümit Uysal ile görüştürülmediği için kendini yakan o genç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. 

***

Olayın görüntüleri halen internet sayfalarında duruyor. O görüntülerde kendini yakan şahıs yayınlanan videoda “Kaç defa geldim beni belediye başkanı ile görüştürmediniz” diyor. Böyle bir olay Muratpaşa’da hafızalardan silinmedi. Bir vatandaşın kendisini yakmasıyla anılan Ümit Uysal ve Altın Portakal Film Festivalini iptal eden Muhittin Böcek arasında tercih yapmakta zorlanan CHP’nin üçüncü bir yola da başvurabileceği de iddia ediliyor.