Antalya bu plakayı unutmayacak
Lider Gazete, 31 Temmuz 2024’te gerçekleştirilen CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’nin, 990 adet C plaka ihalesinin perde arkasındaki usulsüzlükleri gün yüzüne çıkardı. İhaleye başvuran firmaların bazıları, “uygun değildir” kararı almasına rağmen plakalarını alırken, bazı firmalara seri plaka verilmesi ve imtiyazlı kişilere “afili özel plaka” tahsis edilmesi dikkat çekti.
CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan karar doğrultusunda 31 Temmuz 2024’te ihaleye çıkarılan 990 adet ‘C plaka’ krizi dosyasını Lider Gazete açıyor.
Dosyada bazı firmalara seri plaka verilmesi, uygun görülmediği halde ihaleye girmesine göz yumulan firma-isimler, imtiyazlı kişilere özel plaka kıyağı, astronomik rakama satılan plakayı alan kadın, saf dışı bırakılan 181 firma, peşinden C plakası olmayanların araçlarının trafikten men edilmesi gibi çarpıcı konular yer alıyor.
İKİ KURUM FİYATI BELİRLEDİ
Binlerce esnafın mağdur olduğu C plaka ihalesinde akla hayale gelmeyecek yöntemlerin denendiği ortaya çıktı. Plaka fiyatlarının belirlenmesi için UKOME tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Servisçiler Odası’na başvuruldu.
ATSO konuyu 35. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi’ne havale etti. Yapılan inceleme iki yetkin meslek örgütünden alınan görüş doğrultusunda C plakaların 115 bin TL’den ihaleye çıkarılmasına karar verildi.
İHALE ÖNCESİ İNCELEME
UKOME’de yapılan ihale öncesi kurulan komisyon tarafından başvuran 356 firma-kişinin dosyası tek tek incelendi. Komisyon ihaleye katılmasına uygun görülmeyen firma ve isimleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden kamuoyuna duyurdu. 32 firmaya-isim çeşitli gerekçeler ile “uygun değildir” denilerek ihale dışı bırakıldı.
UYGUN OLMAYANA C PLAKA
Ancak, 31 Temmuz’da gerçekleştirilen ihaleye ‘uygun değildir’ kararı verilen Manisa Birlik Sey. Oto. İnş. Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti, Hüseyin Alaylı, Celal Mahmut Karabağlı dahil edildi. Bunlardan Manisa Birlik Sey. Oto. İnş. Gıda San ve Tic. Ltd. Şti 576 bin lira bedelle 07 C 3905 nolu plakayı, Celal Mahmut Karabağlı 577 bin lira bedelle 07 C 3593 nolu plakayı, Hüseyin Alaylı ise 577 bin lira bedelle 07 C 3817 nolu plakayı almaya hak kazandı.
FİYAT BELİRLEYİP SERİ PLAKA ALDI
UKOME tarafından fiyatların belirlenmesi için görüş aldığı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 35. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Yıldırım ile Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin ihaleye katılan isimler oldu. Yıldırım’a ait ZEM ZEM Turizm Taşımacılık Ltd. Şti. 07 C 4276-4495 arasındaki 219 plakanın tanesi 600 bin 5 liradan verildi. Ancak seri plaka listesinden 07 C 4444 nolu plaka çıkartılarak yerine 07 C 4104 nolu plaka ile 07 C 4445 nolu plakanın yerine de 07 C 4495 nolu plakaların araya sıkıştırılması dikkat çekti.
ODA BAŞKANINA AFİLİ PLAKA
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’nin şüpheli ve akıllarda soru işareti bırakan C plaka ihalesinde dikkat çeken bir konu ortaya çıktı. Fiyat belirlenmesinde etkili olan Antalya Servisçiler Odası Başkanı ve aynı zamanda UKOME Üyesi Süleyman Şahin’e “afili plaka kıyağı” yapıldığı belirlendi. ZEM ZEM Turizm’e verilen seri C plaka listesinden çıkartılan 07 C 4444 nolu plakanın Başkan Şahin’e 577 bin 100 liradan verildiği tespit edildi. Oda Başkanı Şahin, kendine aldığı afili plaka ile yetinmedi. CHP’den Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi olan oğlu Zühtü Şahin’in de ZEM ZEM Turizm’in seri plakalarının içinden çıkartılan 07 C 4445 nolu plakayı 577 bin 50 liradan almasını sağladı. Bu bölümde kafaları karıştıran bir diğer konu ise baba Şahin’in plakayı ihale ile 577 bin 100 lira alırken, oğul Şahin’in 577 bin 50 liraya alması oldu. Bu durum “ihaleye fesat karıştırıldı” iddialarını gündeme getirdi.
C PLAKADA TEKELLEŞME
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 31 Temmuz 2024’te ihaleye çıkarılan 990 adet ‘C PLAKA’nın ihalesinde tekelleşmeye gidildiği göze çarptı.
Antalya’da taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren bazı firmalara sayıları 200’leri bulan seri C plaka verildiği belirlendi. Bunların başında 219 adet plaka alan Zem Zem Turizm geldi. Bu firmayı, 42’şer plaka ile Çetin Tur Kardeşler ve Çetur Çelebi, 60 plakalı ile Şekerler Global, 28 plaka ile Turizm Eğt. ve Sağ, 27 plaka ile Sabır Otomotiv; 19 plaka ile Efa Turizm, 18 plaka ile Kazkanlar Otomotiv, 20 plaka ile RS Saraç Oto Turizm, 15’er plaka ile ESB Taşımacılık ve Öz Atalay Cam, 14’er plaka ile Eğra Turizm ve Katipoğlu Seyahat, 13 adet ile de AS Antalya Otomotiv firması takip etti. Tekelleşme iddiaları doğrular nitelikte bir kanıtta bazı firma sahiplerinin değişim firma isimleri ile ihaleye katılmaları oldu. İhaleye katılıp 4005-1015 arası seri plakaları alan Öz Ataseven Taşımacılık ise dikkat çeken başka bir firma oldu. Bu firmayı hemen ihale akabinde Servisçiler Odası Başkanı’nın ziyaret etmesi dikkatlerden kaçmadı.
FİYATLAR BİRBİRİNE YAKIN
UKOME’nin C plaka ihalesine katılan firmaların seri plaka almalarına rağmen birbirlerine çok yakın teklif vererek plaka almaya hak kazanmaları “ihaleye fesat karıştırma” kuşkularını artırdı. Öte yandan ihalede seri plaka alan bazı firmaların servisçilikle alakaları olmadığı, bugüne kadar sektörde tek bir faaliyette olan araçlarının olmadığı da ortaya atılan iddialar arasında yer aldı. Ortaya çıkan tablo karşısında C plaka alamayıp mağdur olduklarını söyleyerek yüzlerce servis aracı işletmecisi ise geçen 31 Ekim’de UKOME önünde ihaleyi protesto edip eylem gerçekleştirmişti.
SAADET HANIM’A 3 MİLYON LİRA
İhalede en pahalı plakanın fiyatı bile 650 bin lirayı bulmazken, bir plakanın astronomik fiyatı dikkat çekti. Saadet Şahin adındaki bir kadın 4049 nolu C plakayı 3 milyon lira fiyat vererek ihale ile aldı. Saadet Şahin’in aldığı plakayı taktığı minibüs ile ZEM ZEM Tur’a dahil olması ise kafaları karıştırdı. Şahin’in ZEM ZEM Tur’a katıldığını Ayhan Yıldırım sosyal medya hesabından paylaşarak duyurdu. Saadet Şahin’in de ZEM ZEM Tur’un aldığı seri plakalar içinden liste dışı yapılan plakayı alması dikkat çeken başka bir unsur oldu.
3 MİLYONA SATIŞA ÇIKARILDI
UKOME’den 500-600 bin lira arasında ihale alınan bazı plakalar internette 3 milyon lira 5 milyon lira arasında satışa çıkarıldı. İnternet sitesine verilen ilanlarda C plakaların fiyatlarının belirlendiği ortaya çıktı. Tüm bu gelişmeler karşısında düşük fiyatla plaka alanların yüksek fiyatla satış yapmasına ve elde edilen ranta, Antalya Defterdarlığı’nın nasıl bir aksiyon alacağı merak konusu oldu.
VALİ ŞAHİN’DEN MÜDAHALE
İhalede saf dışı bırakılan servisçi ve taşımacı esnafının serzenişine kulak veren Antalya Valisi Hulusi Şahin, olaylarla ilgili inceleme yaptırdı. İnceleme sonunda C plaka alamayan taşımacılara yönelik yapılan polis denetimi ve araçların trafikten men edilmesi askıya alındı. Valinin talimatından hemen sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni bir ihale açmak zorunda kaldı. Ancak Vali Hulusi Şahin’in, “Esnafı kollayın, muhammen bedeli düşük tutun” uyarısı karşılık bulmadı.
1000 PLAKA İÇİN YENİDEN İHALE
Servisçi esnafının tepkisi üzerine CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplanarak 1000 adet yeni C plaka ihale yapılmasına karar verdi. Buna göre ihale 16 Aralık’ta yapılacak. Bu ihalede C plakalar 1 milyon 650 bin lira artı KDV (1 milyon 975 bin lira) dan ihale ile satılacak. İki ihale arasında 138 gün olmasına rağmen arada yüzde 245 artış olması kafaları karıştırdı. Kendi katıldıkları ihaleye 500 bin lira ile 600 bin lira arasında fiyat veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 35. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Yıldırım ile Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin’in bu ihale için bu kadar yüksek rakam belirlemesi de kuşkuları artırdı.
SÜRESİZ PLAKA VERİLEMEZ
Danıştay 13. Dairesi’nin 2015 yılında aldığı karar ile belediyelerin yürütmekle görevli ve yetkili oldukları toplu taşıma hizmetini bizzat yapmak yerine imtiyaz suretiyle devrine karar verilmesi için Danıştay’ın görüşü ve İçişleri Bakanlığı’nın onayının alınması gerekiyor. Bu karara göre, bu tür işlemlerde yapılan ihalelerde süresiz ruhsat verilemeyeceği vurgulanıyor. Ayrıca ruhsat süresinin 10 yıl ile sınırlı olması isteniyor.
ESNAF CİMER’E ŞİKAYET ETTİ
İlk ihaleye katılmasına rağmen plaka alması uygun görülmeyen Kösemoğlu Turizm Taşımacılık’ın sahibi Hüseyin Kösem, ihaledeki akıl almaz usulsüz ve şaibeler için yazılı olarak CİMER’e 3 ayrı başvuruda bulundu. Kösem’in başvuruları arasında, seri plaka tahsisleri ve tekelleşme, seri plaka içinden plakaların çekilerek imtiyazlı kişilere verilmesi ve uygun görülmediği halde ihaleye girmesine göz yumulan firma ve isimlere C plaka verilmesi gibi konular yer alıyor. Kösem’in şikayet dilekçelerinde 16 Aralık’ta gerçekleştirilecek ihale ile 31 Temmuz’da yapılan ihale arasındaki astronomik rakam artışı da yer alıyor. Hüseyin Kösem, eski ihalenin iptal edilmesi ve yeni ihalenin de durdurulmasını talep ediyor.