ANTALYA BİLİM MERKEZİ’NDE İLK KONFERANS
Antalya Bilim Merkezi’nin ilk bilim konferansı, Prof. Dr. Hasan Mandal’ın "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı sunumuyla gerçekleşti.
Antalya Bilim Merkezi’nin ilk bilim konferansı, Prof. Dr. Hasan Mandal’ın "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı sunumuyla gerçekleşti.
Kepez Belediyesi’nin Dokuma Park’ta 12 bin 500 metrekare alana kurduğu Antalya Bilim Merkezi’nde ilk konferans gerçekleştirildi. Konferansa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir ve Antalya’daki Fen Liselerinin öğrencileri katıldı. '2023’e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış Konferansı'nda Prof. Dr. Hasan Mandal, "Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“GELECEĞİNİZİ ŞEKİLLENDİRMEK SİZİN ELİNİZDE”
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Risk Raporu 2021’de yer alan ve gelecek 10 yılda en yüksek etkiye sahip ve olabilecek olduğu değerlendirilen risklere değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, geleceğin sorunlarının günümüzün geleneksel bakış açısıyla çözülebilmesinin zor olduğunu belirterek, karşılaşılan sorunların karmaşık, değişken ve dinamik yapısına dikkat çekti. Sorunların çözümü için çok disiplinli çalışmanın önemine işaret eden Mandal, gençlere “Bilimsel imkanlarla dolu geleceğinizi şekillendirmek sizin elinizdedir” dedi.
“SU, GIDA, TOPRAK VE MİNERAL TALEBİ ARTMAKTA”
Hasan Mandal; 'çevre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin ana eğitimler, değişen enerji tüketimi, teknolojik ana eğilimleri, Hidrojen teknolojileri, yeni nesil nükleer reaktörler, uçan rüzgar türbinleri, hava ile çalışan jeneratör, nüfus artışının doğal kaynaklar üstündeki baskısı, enerji savaşları, biyolojik tehdit, sağlık ve gıda, Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK, Deneyap teknoloji atölyeleri gibi bir çok konuya değindi. Dünyada doğal kaynaklar için rekabet artışı olduğunu belirten Mandal, “Su, gıda, toprak ve minerallere olan talep artmakta, doğal kaynaklar giderek tükenmekte ve maliyet yükselmektedir. Enerji ekonomisi, jeopolitik denklemleri değiştirebilecek riskler taşımaktadır “diye konuştu.
“DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİ”
Nüfus artışının doğal kaynaklar üzerindeki etkisine de değinen Mandal, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı bulabileceğini, enerji arzının yüzde 80, su arzının ise yüzde 55 daha fazla olacağını söyledi. Kritik hammaddelere olan ihtiyacında artacağını sözlerine ekleyen Mandal, “Karbon, nötr ekonomi için grafit, kobalit, lityum ve nadir toprak elementleri gibi kritik hammaddelere olan ihtiyaç artmaktadır. Kritik hammaddelere olan ihtiyacı artıracak olan teknolojiler, piller, yakıt hücreleri, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve hidrojen teknolojileridir. 2050 yılında 60 kat daha fazla lityuma ihtiyaç duyulacak “ dedi.
“FOSİL YAKIT SAVAŞLARI”
Şuanda fosil yakıtlar üzerine bir savaş olduğunu kaydeden Mandal, “Gelecekte her şey sizin bu elementlere ne kadar sahip olduğunuz ve ona alternatif element geliştirdiğinize bağlı. Bunların hepsini hayatınızın zaman dilinde yaşayacaksınız “diye konuştu.
“TEKNOLOJİ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRİN”
Öğrencilerin ülkenin önceliklerini desteleyecek şekilde kendilerini yönlendirmesini vurgulayan Mandal, “Kariyerinizi zenginleştirmek için çok disiplinli imkanlara açık olun, yükselen teknolojilerin oluşturduğu fırsatları derinlemesine keşfedin. Önemli sorunlara çözüm bulacak şekilde bilimsel merakınızın peşinden koşun, araştırma alanınızı iyi tanıyın ve işbirliği ağlarında etkin olun, kariyer yöneliminizi güncel imkanlar doğrultusunda şekillendirin. Bilimin ışığında gençlerimizle birlikte çalışarak birlikte başaracağız” dedi.
“GELECEĞİN MESLEKLERİNİ AÇIKLADI”
Öğrencilere önem kazanmakta olan beceriler hakkında da bilgi veren Mandal, 2022 ile 2025 yılının ilk 10 sıralamasındaki geleceğin mesleklerini açıkladı. Mandal, önem kazanmakta olan becerilerin arasında karmaşık sorun çözme, liderlik ve sosyal etkinin yer aldığını söyledi. Hasan Mandal, sunumunu tamamlamasının ardından öğrencilerin sorunlarını yanıtladı.
“EN BÜYÜK PAY, TÜBİTAK’IN”
Konferansın tamamlanmasının ardından Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Eğer bugün burada bu bilim merkezi varsa, burada Antalyalı gençlerimiz, çevre illerdeki gençlerimiz bilime doğru bir kapı aralayacaklarsa bundaki en büyük pay hiç şüphe yok ki, TÜBİTAK’ındır” ifadelerini kullandı.
İHA
Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) iş birliğiyle düzenlenen ''Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe'' konulu konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, ortak alfabeyi anlattı.
2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci ara tatili bugün sona eriyor. Öğretmen ve öğrenciler 9 günlük tatilin ardından yarın yeniden dersbaşı yapacak. Okullarda birinci dönem 17 Ocak'ta sona erecek.
ÖSYM Başkanı Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS), 21-22 Haziran 2025'te yapılacağını bildirdi.
2024-2025 eğitim öğretim yılı sonunda sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav tarihi belli oldu. Buna göre, LGS kapsamındaki sınav, 15 Haziran 2025'te yapılacak.
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilerin TYT ve YDT sınavlarına hazırlık süreçlerini desteklemek amacıyla 4-10 Kasım tarihleri arasında deneme sınavları başlatacak.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Mobil Trafik Tırı, Antalya'da öğrencilere trafik eğitimi verdi.
Hayırsever Selahattin Onur’un katkılarıyla inşa edilen Finike Hacı Abdullah Onur Özel Eğitim Uygulama Okulu ve Finike Hacı Zehra Onur Anaokulu tören ile hizmete açıldı.
Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günleri, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın katılımıyla başladı. Özkan, YÖK Raporu'na göre Akdeniz Üniversitesi'nin kulüplere kayıtlı öğrenci sayısının en yüksek olduğu ikinci üniversite olduğunu belirtti.
Antalya'nın Alanya ilçesinde Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kampüsü Ortak Derslikler Binası Temel Atma Töreni düzenlendi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, GSB burs/kredi başvurularının başladığını duyurdu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz