BİLİMFEST HEYECANI KEPEZ’DE BAŞLADI

Antalya Bilim Merkezi ile kapılarını açan BİLİMFEST'in açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ne iyi bir proje, ne çok çalışkan bir öğrenci, ne de eksiksiz hazırlanmış bir müfredat başarı için tek başına yeterli değildir. Ancak birlikte olursak, el ele verirsek, ülkemizi hak ettiği yere, muasır medeniyetler seviyesinin çok daha ötesine taşıyabiliriz” dedi.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Kepez Belediyesi’nin Dokumapark’ta 12 bin 500 metrekare alan üzerine kurduğu savunma sanayinden, bilim ve teknolojiye kadar milli ürünlerin sergilendiği ve önemli laboratuvarların yer aldığı Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Açılış programında konuşan Varank, Antalya’da açılan bilim merkezinin Türkiye’nin en büyüğü olduğunu belirterek, merkeze ve festivale ilişkin bilgi verdi. Varank, “Burası teknolojik donanımıyla, uygulamalı atölyeleriyle, interaktif sergileri ve kütüphanesiyle devasa bir bilim kompleksi. Burada gençlerimiz gözlem yaparak, dokunarak, işiterek, deneyerek keşfedecek. Festivalde ise onlarca bilimsel etkinlik, atölye ve sergi çalışmaları, yarışmalar, sahne gösterileri, eğlenceli bilim şovları ve aile oyunları tüm bölgeden vatandaşlarımızı bekliyor. Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TÜMOSAN gibi nadide kurumlarımızın tamamı buradalar. Gurur kaynağımız Solo Türk ve Türk Yıldızlarının gökyüzündeki çarpıcı şovlarını izleyebileceksiniz. Ayrıca gençlerimize ilham olması amacıyla gurur vesilemiz olan yerli ve milli teknolojik ürünlerimizi de festival alanında sergiliyoruz” diye konuştu.

Varank, gençlerin somut başarıları görerek ve dokunarak ilham almalarını istediklerini ifade ederek,” Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun yayılmasına, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, insanlığa faydalı, ahlaklı Türk gençlerinin yetişmesine katkı sunacak. Göreceksiniz sizlerin arasından bu ülkenin saygın bilim insanları, başarılı mühendisler, alanına yön verecek özgün tasarımcılar çıkacak” dedi.

Gençlere seslenen Varank, ne iş yapılırsa yapılsın hepsinin hakkının verilmesi gerektiğini belirterek,  “Unutmayın en zekiler, en çok çalışanlar, en fazla imkana sahip olanlar değil hiç pes etmeyenler başarıya ulaşır. Bu manada sizin en büyük destekçiniz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bunu bilmenizi istiyorum. Bizim görevimiz tüm imkan, altyapı ve desteklerden faydalandırarak başarıya giden bu yolda size yol arkadaşlığı yapmaktır” şeklinde konuştu.

“DÜNYA MARKASI TEKNOFEST”

Öte yandan açılan bilim merkezlerinde tasarım, robotik, kodlama, uzay ve nanoteknoloji gibi alanlarda eğitimler verdikleri Deneyap Teknoloji Atölyelerinin 55 ilde hizmet verdiğini aktaran Varank, "Artık bir dünya markası olan TEKNOFEST ile on binlerce takım, yüzbinlerce genç kendi geliştirdikleri roketleri, elektrikli ve otonom araçları, İHA'ları, denizaltıları, projeleri yarıştırıyorlar. Tüm gençlerimizi ve ailelerini 30 Ağustos'tan itibaren Samsun'a, TEKNOFEST 2022'ye katılmaya davet ediyorum. Bu sene TEKNOFEST ateşi Karadeniz'de yanacak” dedi.

“HAYALİNİ KURDUĞUMUZ GENÇLİK BU”

Bilim ve teknolojide gençlere büyük önem verdiğini söyleyen Varank, geçen yıl TEKNOFEST’te bir lise öğrencisiyle yaşadığı diyaloğu anlatarak, şunları kaydetti:

“Enes adında bir genç arkadaşımız beni kolumdan tuttu ve standını ziyaret etmemi istedi. Gittiğim o stantta gencimizin projesine hayran oldum. Öğrencimiz orada bana, ‘Şu anda Türkiye'nin bundan 15 sene sonra uzay istasyonunda kullanacağı oksijen üreten biyoteknolojik temelli sistemin prototipine bakıyorsunuz. Benim adımı unutmayın, 15 sene sonra bunu başardığımda beni tebrik edeceksiniz’ dedi. İşte bizim hayalini kurduğumuz gençlik bu. Bu özgüvene, bu adanmışlığa, bu inanca sahip bir gençlik. Burada da onlarca yüzlerce Enes var biliyorum. Saydığım başarıların hepsi ulaşılabilir başarılar ama elbette bunu yapmak kolay değil. Ne iyi bir proje, ne çok çalışkan bir öğrenci, ne de eksiksiz hazırlanmış bir müfredat başarı için asla tek başına yeterli değildir. Ancak birlikte olursak, el ele verirsek, ülkemizi hak ettiği yere, muasır medeniyetler seviyesinin çok daha ötesine taşıyabiliriz. Tabi bu takım oyununda hepimize belli sorumluluklar düşüyor.”

“HER ZAMAN YANINIZDA OLACAĞIZ”

Gençlerin 2053 ve 2071 Türkiye’sinin asıl mimarları olacağına işaret eden Bakan Varank, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Sizin bilim ve teknoloji alanında elde ettiğiniz her bir başarı, ortaya koyduğu her bir yenilik yalnızca ülkemizi değil, tüm dünyayı daha yaşanabilir, daha adil bir yer haline getirecek. İşte bu yüzden kendinize güvenerek, bilimin, araştırmanın, yeniliklerin, girişimciliğin peşinden koşmalısınız. Biz sizlerin her zaman yanındayız, olmaya da devam edeceğiz.”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, Türkiye'de bilim merkezlerini yaygınlaştırmaya devam ettiklerini vurgulayarak, Antalya'daki bilim merkezinin önemini anlattı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise, Antalya'ya bilimsel gelişmeyi en güzel şekilde aktaracak merkezin açılışını yaptıklarını belirterek, merkezin bilimsel gelişmelere önemli katkı sunacağını aktardı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST açılışı öncesi AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Varank burada yaptığı konuşmada, Antalya’nın sanayi anlamındaki potansiyelinin farkında olduklarını ve yeni OSB kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Öte yandan Türkiye’nin son 2 yılda sanayi anlamında geçtiğimiz yıllara oranla çok daha fazla büyüme gösterdiğini vurgulayan Varank, “225 milyar dolara ulaşan ihracat ürünlerimizin yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor. Sanayi ve ekonomi ekosistemini güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi