ANTALYA AŞILAMADA MEMNUN ETTİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, kentte aşılama oranının yükselmesinin yanında, iç turizm hareketliliğinin de azalmasıyla vaka sayısının 3 hafta öncesine göre ciddi oranda düştüğünü kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, başhekim yardımcısı Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, başhekim yardımcısı ve Covid-19 Pandemi Sorumlusu Prof. Dr. Özge Turhan gazetecilerle bir basın odasında bir araya geldi.

Burada açıklamalarda bulunan Özkan, Antalya’nın aşılamadaki geldiği durumun kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Aşılama oranlarının yanında iç turizm hareketliliğinin de düşmesiyle Covid-19 vaka sayılarının ciddi oranda azaldığına değinen Özkan, “Bunu ise acil başvuran hasta sayısının azalmasından, servis ve yoğun bakım sayısının düşmesinden görebiliyoruz. Şuanda bizi çok tedirgin edecek bir boyutlar yok. Bunu sağlayan en önemli sebepte aşılama oranının kentimizde yüksek olmasıdır. Bu bağlamda aşılamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık” diye konuştu.

"OKULLAR OLUMSUZ ETKİLEMEDİ"

Üniversiteler ve orta öğretiminin açılmasıyla vaka sayısında artış yaşanmasından korktuklarını dile getiren Özlenen Özkan, korktukları durumun başlarına gelmediğini ve baş edebilecekleri sayıda vakanın geldiğini belirtti. Özkan, aşının etkili olduğunun en güzel göstergesi aşısız ve genç hastaların yoğun bakımda olması olduğunu söyledi.

"AŞISIZ 40-50'Lİ YAŞLAR VAR"

Yoğun bakımda yatan hastaların hakkında bilgi veren AÜ Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Özge Turhan, altta yatan hastalığı olan, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin yanında aşısız hastaların yoğun bakımın çoğunluğunu oluşturduğunun altını çizdi.

Yoğun bakımdaki aşısız hastaların 40 ve 50’li yaşlarda olduğunu işaret eden Turhan, ”Yoğun bakıma yayışını hiç beklemediğimiz hasta grubu aslında. Maalesef aşısız 40-50'li yaşlar var. Altta yatan hastalığı olmayan, bağışıklık sistemi sağlamsa aşılıysa yoğun bakıma yatan nadir hasta gördüm” dedi.

"YANLIŞ BİLGİ ÜST BOYUTTA"

Yoğun bakımda bulunan hastalarla yaptıkları konuşmalardan bilgiler veren Turhan, “ Yanlış bilgilendirme gerçekten üst boyutta aşı karşıtlığı insanların hayatına mal oluyor. Keşke olsaydık diyen çok pişmanız diyen insanlar oluyor. Aşılar etkin ve güvenilir. Aşı teknolojisi yıllardır oturmuş bir sitem. Aşılara güvenip yapılması gerekir. Yapmayanlar geçekten pişmanlar yanlış bilgilendirme nedeniyle” ifadelerine yer verdi.

"GRİBİ DAHA FAZLA GÖREBİLİRİZ"

Geçen yıl maske, mesafe ve el hijyeninin iyi uygulanması nedeniyle grip vakalarının neredeyse görmediklerini anlatan Turhan,“ Bu sene aşının verdiği rahatlıkla maalesef maske kullanımı azaldı. Aşı olmamıza rağmen maske ve mesafeye devam etmemiz gerekiyor. Eğer dikkat etmezsek influenzayı daha çok göreceğiz. Klinik tablolar karışacak. Covid mi grip mi diye. Grip de ileri yaşlarda altta yatan hastalığı bulunanlarda ağır seyrediyor. Bu yılın grip aşısı da başladı. Bir an önce 65 yaş üstünde altta yatan hastalarda grip aşısı 6 aydan büyük herkes yapılmalı. Sağlık çalışanları 65 yaş üstü ve altta hastalığı bulunanlar öncelikli olarak. Bu kış ve sonbahar maske mesafe el hijyeni ile devam edersek iyi atlatacağımız düşünüyoruz” dedi.

"GRİBİM DİYE DOKTORA GİDİLMEMEZLİK YAPILMAMALI"

Griple, Covid'in belirtilerinin çok yakın olduğunu dile getiren Özge Turhan, “Bunu halkın ayırması da çok uygun olmaz. Başta Covid hastalarında ateşi çok görüyorduk şimdi daha az görüyoruz. Covid'te boğaz ağrısı ön planda gripte boğaz ağrısı ön planda olmaz ateş öksürük kas ağrısı olur. Benzer şikayetler bunu hekimin ayırması daha doğru olur. Gribim diye doktora gitmemezlik yapılmaması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

"CİDDİ DÜŞÜŞ"

AÜ Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, servisteki doluluk oranının 130 hasta sayısından bugünlerde 35 sayısına kadar düştüklerini kaydetti.

Çete, yoğun bakımda da 3 servisten 2’sinin açık olduğunu ve orada da birçok yatağın boş olduğunu bildirdi.

İHA