ANNE VE BABAYA NASIL BAKIYORUZ?

-Adamın biri; ihtiyar anne babasını huzur evine yatırmış fakat köpeğini evine almış. Anne babasını senede iki kere ziyaret ediyor fakat köpeğini her gün özel mama ile besliyormuş.

***

Anne ve babayı ihmal edip köpeğe hizmet etmek hangi mantığa sığar. Bu kültür bize Avrupa'dan miras kaldı. Yontma taş devri, cilalı taş devri, maden devri, sanayileşme devri, lale devri, anne babayı evde bırakıp sokaklarda köpek gezdirme devri, teknoloji devri, anne babanın en küçük hatasında azar fakat köpeğinin keyfine göre gezer...

***

-Adamın biri; " Konya'ya vali olacağıma anne ve babama bakıp onların hayır duasını alayım" diye anne babasını diğer kardeşlerine bile göndermemiş.

***

Hatıra: Bir gün bir vatandaşa dertlendim;

-Acaba ölürken bize bakan olur mu? Adam cevap verdi;

-Sen anne babana baktın mı?

-Benim anne babam erken ölmüşler, ancak kayınvalideye bakabildik.

-O zaman hiç korkma dedi. Bu söz bana moral oldu. Anne babaya bakmak herkese nasip olmaz. Keşke onlara bakabilseydik de bize dua ede ede kucağımızda ölselerdi. Tecrübe ile sabittir ki, anne babasına iyi bakıp onları gücendirmeyen, dualarını alan evlatlar, son nefeslerinde kelimeyi saadet okurlar. 

***

Saygı Duyulan insan, Nefret Edilen insan

-Birisi cebinden, kokusu cenneti hatırlatan esans şişesini çıkartıp arkadaşlarına ikram ederek onların Salavat-ı Şerif getirip sevap kazanmalarına sebep olmuş...

***

Bazı kendini bilmez insanlar hata yaptığı zaman "saçından başından utan" diye ikaz ederler. İyi insanın ağzından güzel söz çıkar, kulaklara küpe olur. Çeşme, okul, yurt, köprü yapar, insanlar istifade eder. Her sözünün arkasında durur ve şahsiyetli bir insan olur.

***

Demek ki önemli olan kaliteli insan olmak. Bazı domates türleri vardır, yaprakları kadar meyvesi olur. Bizim de konuştuğumuz kadar hizmetlerimiz olmalı.

***

-Diğeri; yaşlı başlı adam, toplum içinde bile bile gaz çıkartır, milletin nefretini kazanır.

Bir insan bile bile eşinin yanında gaz çıkartıyorsa hafif insandır, çocuklarının yanında yapıyorsa basit insandır.

***

Toplum içinde yapıyorsa berbat insandır. Bize para Kadar, haya ve edep lazımdır ki, çocuklarım-za dünya mirası bırakamasak bile, ahlaki yönden örnek olmak lazım.

"Ağırlık, altın kale, hafiflik, başa belâ"