ANNE BABALARA TATİL TAVSİYELERİ

Çocuklar için dinlenme, eğlenme, okul sürecinde erteledikleri pek çok şeyi yaşamaları için güzel bir fırsat olan yaz tatilini anne babalar çocukları için nasıl daha iyi değerlendirebilirler?

***

Çocukların çok daha uzun saatlerini evde geçirmeye başladıkları yaz dönemi, çocuklar için her ne kadar eğlence ve rahatlık anlamına gelse de, anne ve babaların çeşitli sıkıntılar yaşadığı ve cevap arayan çeşitli sorular taşıdıkları bir dönem olabiliyor.

***

Eğer anne-babaların her ikisi de çalışıyorsa çocukların kocaman bir yaz tatilinde nasıl oyalanacakları, onlar yokken nasıl verimli zaman geçirecekleri gibi konular sıkıntı kaynağı olurken, çalışmayan anneler de çocuklarının tatillerini en yararlı ve en geliştirici bir şekilde nasıl değerlendirecekleri konusunda bir takım sıkıntılar yaşayabiliyor.

***

Oldukça uzun geçen bu zaman dilimini hem fiziksel hem de gelişimsel açıdan “çocuklar için en yararlı” şekilde değerlendirme isteği anne babalar için kaygı uyandırıcı bir duruma dönüşebiliyor.

***

Tatilin çocuklar için anlamı; eğlenmek, dinlenmek, rahatlamak, anne-baba ile daha bol ve keyifli zaman geçirmektir. Yaz tatilinde çocukların eğlenerek, dinlenerek, hem psikolojik gelişimlerini hem de zihinsel gelişimlerini olumlu etkileyecek bir şekilde geçirmeleri önemlidir. Bunun için tatil aktivitelerinin de bu amaca hizmet etmesi gerekmektedir. 

***

Okul dönemi boyunca çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü okulda geçirirler ve bu nedenle anne-babalarıyla ve diğer aile bireyleriyle geçirdikleri zaman oldukça sınırlıdır. Oysa çocuğun okul yaşantısı kadar ailesiyle birlikte zaman geçirmesi de önem taşımaktadır. Kışın yoğunluğu, sürekli bir şeylerin yetiştirilmesi telaşı aile bireylerinin birbirlerinden uzak kalmalarına neden olmaktadır.

***

Okula giden çocukların erken yatmaları ve erken kalkmaları, anne-babanın işten bazen geç gelmesi, yemeğin hazırlanması, çocuğun ödevlerinin yetiştirilmesi, banyo, yatma saatlerinin düzenlenmesi gibi bir dizi görev ve sorumluluklar. Bu nedenle yaz dönemi, aile içindeki iletişimin düzenlenmesinde de önemli bir fırsata dönüştürülebilir.

***

Çocukların günlük hayatta yaşadıkları problemlerin çözümü aşamasında anne-babalarından psikolojik destek almaya, değer gördüğü, sevildiği bir aileye ait hissetmeye ihtiyaçları vardır.

***

Özellikle de zorluklarla karşılaştığında yaşadığı olumsuz duyguları paylaşması ve kendine uygun çözümler bulabilmesi açısından anne ve babasıyla özel zaman geçirmesinin önemi büyüktür.

***

Bu nedenle de tatil planı yaparken çocuğun ailesiyle ortak aktiviteler yapabileceği, birlikte keyifli vakit geçirebileceği programlar yapılması önerilmektedir.