ANNE BABA RIZASI

Anne ve babamıza bakarken şu üç konu çok önemlidir. Kemal-i hürmetle ikram ve ihsan, kusursuz hürmet ve devamlı itaat etmektir. Yüce dinimiz akıl ve mantığa, ruh ve bedene hitap etmektedir. Anne baba konusunu da bütün incelikleri ile ele almış ve onlara hak ettikleri değeri fazlası ile vermiştir.

***

Anne ve baba haklarını hep birlikte tekrardan hatırlayalım. Anne babaya hizmet etmek her faniye nasip olmaz. Onların ömrü devam eder, evlatları da hayatta olursa onlar da bakıma muhtaç hale gelirse bu durum evlatlar için bulunmaz bir nimettir aslında.

***

Yaşlılık gereği halsizlik, unutkanlık, titizlik ve sabırsızlık gibi halleri görülünce onlara sert söz söyleme, surat asma kesinlikle yapılmamalıdır. Bıkkınlık icabı ‘off be’ gibi ifadeler kullanılmasına bile müsaade etmiyor Rabbimiz. Onların kalplerini kıracak en küçük hareketten bile kaçınmamız lazım.

***

Günlük hayatta değer verdiğimiz insanlara dokunulmazlık zırhı veririz. Gün gelir o dokunulmazlığı kaldırabiliriz. Fakat yüce Rabbimizin ‘sakın üf bile demeyin’ fermanına kimse dokunamaz. Yoksa anne babaya yaklaşımda bile bile yanlış yaparsak Allah korusun başımıza zincirleme felaketler gelebilir.

***

Her gün mutlaka onlarla konuşup hal ve hatırlarını soracağız. Sözlerimiz hem tatlı, hem yumuşak olacak. Onlara hitap ederken gülümseyerek konuşacağız. Onlar aciz kalır da tuvalet ihtiyacına yardımcı olurken onlar sıkılıp utanacaktır. Onları utandırmadan biz de sabredeceğiz bu duruma. Kim bilir belki de bu imtihanla Rabbimiz bizden razı olacaktır.

***

Yaltaklanmak maddi durumu iyi olan kişilere ya da devlet büyüklerine karşı yaranmaya çalışmak demektir. İslam dininde gerek menfaat için gerekse iltifat için başkasına yaltaklanmak, yaranmaya çalışmak caiz değildir. Her şeyin istisnası olabileceği gibi anne babaya, hocasına, öğretmenine ve ustasına yapmak ise caizdir.

***

Bir sürü büyük günah var. İnsanların helak olmasına, Rabbimizin lanetine uğramasına sebep olanlardan üç tanesi şunlardır; Allah’a şirk koşmak, anne babaya asi olmak, bir kişiyi haksız yere öldürmek.

***

Anne ve babası ile haklı bile olsa kavga eden kimse her an korkunç bir felaketle karşı karşıyadır. Sonu uçurum olan bir yolda 200 km hızla ilerlemek gibidir. Anne ve baba duası çok önemlidir. Onlar cennetin anahtarıdır. Mevlânâ ne güzel ifâde etmiş: “Anne hakkına dikkat et! Onu başında tâc et! Zîrâ anneler doğum sancısı çekmeselerdi, çocuklar dünyaya gelmeye yol bulamazlardı.”

***

SON SÖZ

Cenâb-ı Hak, kendi haklarından sonra anne-babaya iyi ve güzel davranmayı ilk sırada zikrederek şöyle emreder: “Allâh’a ibâdet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın…” (en-Nisâ, 36)