ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Anlaşmalı boşanma davası, boşanmak isteyen eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hususunda anlaştıkları bir dava türüdür. Bu davayı açabilmek için bazı şartlar gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

1-Evliliğin nikah tarihinden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması,

2-Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi,

3-Eşlerin hâkim karşısına bizzat çıkarak boşanma iradelerini açıklamaları,

4-Hâkimin eşlerin boşanma iradelerini serbestçe açıklandıklarına kanaat getirmesi,

5-Hâkimin boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Kesinleşir?

Tarafların ortak iradeleri ile boşanmaları sebebiyle karar kısa sürede kesinleşir. 1-2 gün içerisinde dava görülüp kararın kesinleştiği süreçler olduğu gibi bu sürecin 1.5-2 aya yakın sürdüğü davalar da vardır. Sürecin uzunluğu davanın açıldığı Aile Mahkemesinin iş yüküne göre değişmektedir.

Avantajları

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre daha sorunsuz ve rahattır. Özellikle tarafların müşterek çocuğu varsa süreç çocuk için de sakin geçecektir. Çekişmeli boşanma davalarında yaşanan velayet ve çocukla kişisel ilişki kurulması hususunda yaşanan sorunlar bu davalarda minimum düzeydedir veya hiç yaşanmaz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanmalıdır?

Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanma, nafaka, tazminat ve velayete ilişkin hususlar yer almalıdır. Mal paylaşımına konu hususlar da bu protokole yazılabilir. İnternette yer alan protokollerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Her evliliğin dinamiği farklı olduğundan, her protokol de her evliliğe uygun değildir. Yaşadığım bir olaydan kısaca bahsetmek isterim. Taraflar, avukatları olmadan internetten buldukları bir protokolle dava açıp boşanmıştı. Mahkemeye sundukları protokolde mal paylaşımına konu hususlar yoktu. Boşanma kesinleşip her şey mutlu mesut devam ederken boşanan koca, kadın adına tescilli olan ev için mal paylaşımı davası açmıştı. Nitekim de açtığı bu davayı kazandı. Yanlış hazırlanan bir protokol sonucunda kadın yönünden ciddi bir maddi kayıp yaşandı. Bilinçsizce ve hukukçu olmayan kişiler tarafınca hazırlanan protokoller dönüşü olmayan kayıplara yol açabildiğinden, protokol hazırlarken mutlaka bir hukukçudan destek alınmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçilir mi?

Eşler, hâkim karşısına çıkıp boşandıktan sonra süreç sona ermez. Hâkim gerekçeli kararı yazdıktan sonra bu kararın taraflara tebliği gerekir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli kararın tebliğ edilmesini taraflar talep etmelidir. Taraflar tebliğ talebinde bulunmazsa, karar kendiliğinden tebliğe çıkmayacak ve kesinleşmeyecektir.

Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonraki 2 hafta içerisinde karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Bu halde istinaf incelemesi sonucunda dosya İlk Derece Mahkemesine geri gönderilecek ve anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.

Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde ise görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Sevgi ve saygıyla…