ANADOLUSUZ SÜPER LİG OLMAZ

 

Bugün ligin marka değerini ve büyük takımlarla Anadolu kulüplerinin arasında açılan makasa değişik bir bakış açışı getirmeye çalışacağım. Biliyorsunuz play-off mu oynatsak gibi ligin marka değerini arttıracağı düşünülen saçma sapan fikirler üreten bir TFF’miz var. Anadolu kulüplerini nasıl daha fazla izletiriz yerine büyük kulüpleri nasıl daha fazla birbiriyle oynatırız diye düşünüyorlar. Bu ligin marka değerini yükseltmek için 3 değişiklik yapılması gerekiyor.

 

1.‘si statların zemin ve çim işini özel şirketlere verip rekabet yaratmak ve kötü zemini olan kulüpleri cezalandırmak.

 

2.’si Avrupa’daki çipli top, çizgi kameraları gibi teknolojileri Türkiye’ye getirmek yayın kalitesini arttırmak VAR’ın işini kolaylaştırmak böylece hakem hatalarını en az indirgemek.

 

3.’sü de şu saçma sapan Türk kuralını kaldırmak.

 

Bakın kabaca bir hesap yapalım. En az 20 tane yurt dışında oynayan milli takım seviyesinde Türk oyuncumuz var. Yine milli takım seviyesinde kaliteli isimlere bakarsak 12 tanesi Fenerbahçe’de, 8 tanesi Galatasaray’da, 12 tanesi Beşiktaş’ta ve 8 tanesi Trabzonspor’da. Yani bu 4 takım toplam 40 tane iyi seviyede Türk oyuncuya zaten sahip. 20’de dışarda vardı 60 etti.

 

Yani 25 kişilik milli takım kadrosuna oyuncu bulamayan ülkemizin 60 futbolcusu yurt dışı ve bu 4 takımda. Ligimizde geriye kalan 16 takım en az 48, iyi bir rotasyonum da olsun diyorsa en az 80 Türk oyuncu bulmak zorunda. Sonuç olarak TFF diyor ki 140 tane iyi Türk oyuncu ayarlayın. Dünyanın hangi ülkesinin 140 tane iyi futbolcusu vardır? Bir ülkeden en fazla kaç tane üst düzey oyuncu çıkar? Bunun mantıklı bir açıklaması var mı lütfen anlayan varsa bana anlatsın. 4 büyükler toplamış üst düzey isimleri, birisi kafasını çıkardığı anda gelip alıyor. Anadolu kulüpleri en iyi 90. en iyi 100. Türk oyuncu ile sahaya çıkıp maç kazanmaya çalışıyor. Sonra makas çok açıldı 4 büyükler dışında takımlarımız izlenmiyor diyorsunuz. Allah aşkına şu kuralı kaldırın.

 

İsimlerle açıklayacağım:

 

Anadolu takımları en ufak başarı elde ederlerse ve o başarıda Türk bir oyuncu parlarsa anında ligin tepesindeki 4 takım tarafından kapılıyor. Mesela Sivasspor ligi 4. bitirdiği iyi bir sezonun ardından Mert Hakan, Emre Kılınç ve Fatih Aksoy anında 3 büyükler tarafından paylaşıldı ve yedek kulübesine oturtuldu. Yine Alanyaspor’un ligi 5. bitirdiği iyi sezonlarındaki kadrosunda olan Onur Bulut, Salih Uçan, Tayfur Bingöl, Emre Akbaba, Umut Güneş mecbur satıldı. Başakşehir’in şampiyon kadrosundan Mert Günok ve Mehmet Topal Beşiktaş’a, İrfan Can Kahveci Fenerbahçe’ye gitmişti. Adana Demirspor Süper Lig’e çıkıp 4.’lük elde edince Samet Akaydın, Tayyip Talha, Gökhan İnler, Yunus Akgün hemen paylaşıldı. Hafif kafayı kaldıran Konyaspor’dan Abdülkerim, Gaziantep’ten Günay, Alanyaspor’dan Berkan, Karagümrük’ten Emre Mor, Ümraniyespor’dan Umut Nayir, Kasımpaşa’dan Eren Elmalı, Umut Bozok, Doğucan Haspolat, Gençlerbirliği’nden Berat Özdemir direkt olarak büyüklere gittiler.

 

Bu saydığım isimler oralarda oynuyor sanmayın sakın. Yüzde 90’ı yedek kulübesinde bir kaç sene takılıp formdan düşüp geri Anadolu’ya dönüyor ya da rotasyon oyuncusu olup bu takımlarda çok az yer buluyor. Yani bunların milli takıma da bir katkısı olmuyor.

 

Bu yıl sezona iyi başlayan Türk oyuncuları takip edin. Yusuf Sarı, Semih Güler, Emre Akbaba, Yusuf Erdoğan, Aytaç Kara, Erce Kardeşler, Görkem Sağlam, Emirhan Topçu, Arif Kocaman, Bünyamin Balcı, Adil Demirbağ, Yunus Emre Konak, Yusuf Özdemir, Furkan Bayır, Mert Çetin, Efkan Bekiroğlu, Levent Mercan, Arda Kızıldağ, Berkay Özcan, Cemali Sertel, Yunus Çift..

 

Bu isimlerin en az üçte biri seneye bahsettiğim 4 takıma gidecektir. Zaten bazıları da gitmiş ama başaramamış isimler. Bu şekilde 4 büyükler ile makasın açılması Anadolu takımlarının mecbur kötü futbol oynaması kaçınılmaz. Ligde sadece 4 takımın maçı izlenince ne oluyor, yayın geliri düşüyor, yayın geliri düşünce 2. maddede söylediğim teknolojik düzeltme yapılamıyor. O yapılmayınca takımlara para gelmiyor ve sahalarına, çimlerine bakamıyorlar, alt yapılarına para aktaramıyorlar. Böylece yeni Türk oyuncu da çok az çıkmaya başlıyor ve kısır bir döngüye giriyoruz. Yani bana göre şu an futbolumuzun en büyük sorunu 3 Türk oynatma zorunluluğu kuralıdır. Keşke birileri okusa da anlasa…