ANA TANRIÇALARDAN GÜNÜMÜZE KADINLAR

Avusturya’nın Willendorf bölgesinde 1908 yılında yapılan demir yolu çalışmaları sırasında iri göğüslü, geniş kalçalı kireç taşından yapılan 11 santimetre boyunda bir heykel bulunmuştu. Milattan önce 25 binli yıllardan kalma olan bu heykelcik kadının doğurganlığını bereketi ve gücü temsil ediyordu. Bu heykelciğe Villendorf Venüsü adı verilmişti.

Doğurganlığın ve bereketin simgesi olarak Anadolu’da da Neolitik dönemden beri iri göğüslü ve iri kalçalı ana tanrıça heykellerine rastlanır. Çatalhöyük’teki Ana Tanrıça heykeli de bunlardan biridir.  Pişmiş toprak ve taştan yapılmış bu heykelcikler 5 ila 15 cm. arasında değişen büyüklüktedir. Şişman, iri göğüslü, geniş kalçalı ve zaman zaman doğum yapar vaziyette tasvir edilmişler. Bu özelliklerinin bolluk ve bereketi temsil ettiği düşünülüyor.

Ayrıca Asurlular döneminde kadınlar ticaret hayatında da söz sahibiydi. Bundan 1900 kusur yıl önce milattan sonra 2’nci yüzyıla geldiğimizde ise Antalya’da Latin kökenli varlıklı bir ailenin kızı olan Plancia Magna Perge Antik Kenti’nde belediye başkanlığı yapmıştı. Hani heykeli dikilecek bir insan tabiri vardır ya; Planci Magna da böyle biriydi.


Servetini Perge’nin ihyası için harcayan bu kadının kentin dört bir yanına heykelleri dikilmişti. Ama Plancia Magna’dan sonra bir daha Antalya kadın belediye başkanı yüzü görmedi. Antalya’nın ilçeleri, kasabaları da dahil olmak üzere bu şehirde Plancia Magna’dan sonra hiç kadın belediye başkanı seçilemedi.  

Taki Noel Baba’nın memleketi Demre’de geçtiğimiz 14 Mayıs seçimleri öncesi Okan Kocakaya’nın belediye başkanlığından istifa edene kadar. Kocakaya İYİ Parti’den milletvekili aday adaylığı için belediye başkanlığından istifa edince koltuğa CHP'li Meclis Üyesi Gülsüm Cengiz oturdu. 


14 Mayıs seçimlerinin yol açtığı bu koltuk değişimi, Antalya’da yerel seçimlerde bugüne kadar gerçekleştirilemeyen bir sonuca da vesile oldu. 1900 yıl kadar önce Perge’de yaşamış olan Plancia Magna’dan sonra Antalya’da Gülsüm Cengiz belediye başkanlığı koltuğuna oturan ikinci kadın oldu.

Kocakaya istifa etmeseydi halen de Antalya bu makus talihi de değiştiremeyecekti. Sadece Antalya’da değil; ülke genelinde kadın belediye başkanı çıkaramıyoruz. Örneğin 2019 seçimlerinde 81 vilayetin içinde sadece 4 ilde kadın belediye başkanı seçilebildi.


Bunlar AK Parti'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Fatma Şahin, CHP’den Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Özlem Çerçioğlu, HDP’den Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Bedia Özgökçe Ertan ile Siirt Belediye Başkanlığı’na seçilen Berivan Helen Işık. 

Haklarında açılan soruşturma nedeniyle HDP’li Bedia Özgökçe Ertan ile Berivan Helen Işık’ın görevden alınıp bu belediyelere kayyım atanması üzerine Koskoca Türkiye’de 81 ilden sadece ikisinde kadın belediye başkanı kaldı.

Şimdi önümüzde 31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan bir seçim daha var. Siyasi partiler bu seçimler için hazırlıklarına başladı. Aday adayı olmak için başvurular da yapılmaya başlandı. Nadir de olsa kadın aday adayları gözümüze çarpmaya başladı. 

Bakalım Antalya başta olmak üzere 81 ilde kaç kadın belediye başkanı çıkaracağız…