ANA BABA DUASI

Baktığınız zaman denizin suyu mavi mavi. Kenarına varıp avucunuzun içince alınca su sâfi sâfi. Demek ki her şey dışarıdan görüldüğü gibi değil. Sosyal medyada boy boy mutlu aile resimleri paylaşanları bir düşünelim o vakit.

***

İnsanlar yaşarken her insanın istediği gibi bir kariyeri yoktur. Fakat öldükten sonra herkesin bir karayeri (kabri) vardır. Dünyadaki kariyerden daha mühim olan ahiretteki kariyer için çalışmayı unutmayalım.

***

Ey insan! Hayat başlı başına bir savaş, zorluklara katlan ve hedefe ulaş! Olaylar karşısında sarsılma, dik dur! Fakat dikleşme. Maneviyat yolunda karşına çıkan sıkıntıları nimet kabul ederek yoluna devam eden hedefi ulaşır inşallah!

***

İnsan yenilik ister fakat yenilmek istemez. Bir öğrencinin cebine bir para koyduğun zaman öğrenci düşünür; ‘acaba rengi neydi?’. O beklenti, merak ve mutluluk dünyalara değişilmez.

***

Eskiden çobanlara ‘Dağdan inmiş Yörük, ne erik koymuş ne koruk’ derlerdi. Şimdi ise dağdaki Yörük sahillere inip, sebze meyve yetiştirip şehirlere erik satıyor. Hem de koruk olarak.

***

Anlamayanlar için cümlelerini, kalbi olmayanlar için hislerini yorma. Gençlik ve ergenlik çağı çabuk geçer. Fakat dünyadaki insanlar arası gerginlikler bitmez. Halklardan ziyade ülkeleri yönetenlerin gerginlikleri daha fazla.

***

Genç kardeşim benden nasihat mı istiyorsun? Durup dururken veya kavga ederken fazla ileri gitme. Kimsenin sinir uçlarına dokunma. Yoksa ya yıkım olur, ya da -Allah korusun- ölüm.

***

Mayasız hamur kabarmadığı gibi duasız, rızasız evlenen çiftlerin hayat boyu mutlu olmaları imkansız. Çünkü anne ve babaların duaları Peygamber duası gibi geçerli olduğu için onların şer duaları felaket, hayır duaları ise saadettir.

***

Adamın biri anne babasından kalan mal varlığına önce ‘benim’ dedi, fakat evlenince aynı mallara ‘bizim’ dedi. İnsan evleneceği zaman genellikle duyguları ile hareket ettiği için anne, baba ve yakınlarınız üzer.

***

Bazı gençler şöyle düşünür: ’Nişanlım beni çok seviyor. Onunla bir evlensem benim her sözümü tutar.’ Delikanlı yanılıyor, belki bazı tavsiyelerini tutar ama her dediğini yapmayacağı garanti.

***

Bir insan düşünün ki eşinin etkisi ile anne ve babasına darılmış, 30 senedir anne ve babasını ziyaret ediyor fakat bir gece evlerinde kalmıyor. Çünkü defaten görülmüştür ki anne ve babasını üzenlerin akıbetleri hiç de iyi olmamıştır.