Rekor yılı geride bırakan Antalya turizmi, 2026’ya temkinli iyimserlikle girerken Turizmci Recep Yavuz, hedefin 2025 yılında ulaşılan 17 milyon turist seviyesini korumak olduğunu söyledi. Yavuz, fiyat–talep dengesinin oturduğunu belirterek, 2026’nın 2025’ten daha iyi geçme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
18.01.2026 - 11:01
YAYINLANMA19.01.2026 - 08:01
GÜNCELLEME18.01.2026 - 11:01
YAYINLANMA:19.01.2026 - 08:01
GÜNCELLEME:
Recep Yavuz’un paylaştığı verilere göre Antalya, 2025 yılında 16 milyon 22 bin yabancı turist ve 1 milyon 100 bin gurbetçi olmak üzere toplam 17 milyon 122 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu rakam, Antalya turizmi açısından bugüne kadar ulaşılan en yüksek ziyaretçi seviyesi olarak kayıtlara geçti. Yavuz, fiyat–talep dengesinin oturduğunu belirterek, 2026’nın 2025’ten daha iyi geçme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

2025 verilerinin en dikkat çekici başlıklarından birinin Rusya ve Almanya pazarlarının yeniden güçlenmesi olduğunu vurgulayan Yavuz, “Rus turist sayısı uzun bir aradan sonra yeniden 4 milyonun üzerine çıktı ve liderliğini korudu. Almanya’dan gelen turist sayısı ise 3,5 milyonu aşarak son yılların en yüksek seviyesine ulaştı” dedi.
İki ülkenin toplamda 7,5 milyon turist ile Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 48’ini oluşturduğunu belirten Yavuz, “2025’te Antalya’ya gelen her iki turistten biri Alman ya da Rus oldu” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin 1,5 milyon ziyaretçiyle üçüncü sıradaki yerini koruduğunu söyleyen Yavuz, Polonya’nın 1 milyon 280 bin, Hollanda’nın ise 465 bin turist ile ilk beşi tamamladığını aktardı. Antalya’ya en çok turist gönderen ilk dört ülkenin sıralamasının son dört yıldır değişmediğine dikkat çekildi.

2025’in en dikkat çekici artışının yüzde 23 büyüme ile Ukrayna pazarında yaşandığını belirten Yavuz, savaş sonrası dönemde ilk kez Ukraynalı ziyaretçi sayısının yarım milyona yaklaştığını söyledi. Bu turistlerin önemli bir bölümünün doğrudan Ukrayna’dan değil, Almanya ve Polonya üzerinden Antalya’ya geldiğini kaydeden Yavuz, Kazakistan ve İran pazarlarında ise belirgin düşüşler yaşandığını ifade etti.

2025 yılının Antalya turizmi açısından önemli bir “fiyat testi” olduğuna işaret eden Yavuz, artan fiyatların turist tercihlerini etkilediğini belirtti. Yavuz, “Turistler konaklama sürelerini kısalttı, düşük sezonları tercih etti. Bölge ve tesis tercihlerinde değişim yaşandı. Ayrıca havalimanına gelen ziyaretçilerin bir kısmının otel yerine bireysel konaklamaları seçmesi, otel doluluklarını olumsuz etkiledi” dedi.

2026 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Recep Yavuz, fiyatların artık belli bir seviyeye oturduğunu ve pazarın bu fiyatlarla yaşamayı öğrendiğini vurguladı. Otelcilerin daha kontrollü fiyat artışları yapmasının sektöre olumlu yansıyacağını ifade eden Yavuz, yaklaşan turizm fuarlarının ardından daha net verilerin ortaya çıkacağını söyledi.

Antalya’nın 2026 yılında en kötü senaryoda bile 17 milyon turisti ağırlayabileceğini dile getiren Yavuz, jeopolitik risklerin azalmasının sektöre rahatlama sağlayacağını belirtti. “2026 yılı için karamsar olmaya gerek yok ancak temkinli olmak şart” diyen Yavuz, “Bana göre ilk hedef, 2025 rakamlarını yeniden yakalamak olmalıdır. Sektör artık bir dengeye oturdu” değerlendirmesinde bulundu.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir