Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ev sahipliğinde İhracat Geliştirme (İGE) Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. İGE Genel Müdürü Fatih Tuğrul Topaç’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda bölge ihracatçıları ve bankalar bir araya geldi. Lider Gazete mikrofonuna konuşan Fatih Tuğrul Topaç, kısa adıyla İGE’nin bizzat ihracatçılar tarafından bankalarla iş birliği içinde kurulduğunu hatırlatarak amaçlarının KOBİ’ler başta olmak üzere firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak, hızlandırmak ve maliyetini düşürmek olduğunu söyledi.
Finansman yoluyla ihracatı desteklediklerini belirten Topaç, “3 yıllık süre zarfında İhracatı Geliştirme A.Ş., 11 bin firmamıza ulaştı. Toplamda 26 bin başvuruyu değerlendirdi. 131 milyar lirayı aşkın krediye kefalet sağladı. Bu rakamlar 3 yıl için baktığımızda güzel ve bizi motive edici rakamlar olmakla beraber biz buna ‘yetmez’ diyoruz ve daha fazla ihracatçımıza ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Topaç, BAİB üyesi ihracatçıların, İGE’nin kefaletiyle çok daha fazla miktarda krediye erişmesini istediklerini vurguladı.
“FİRMALARIMIZI RAHATLATMAK İSTİYORUZ”
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu da Lider Gazete’te yaptığı değerlendirmede ihracatçıların finansmana erişimde ciddi zorluklar yaşadığının, bu zorlukların en başında da teminat probleminin geldiğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, “Yeterli teminatları olmadığı için problem yaşıyorlar. Bu anlamda da İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin kefaletiyle hem bankalardan hem de Exim Bank’tan ihracatçılarımıza teminat problemini çözerek kefaletle kredi kullandırtmayı hedefliyoruz. Özellikle bölgemiz düşük rakamlarla seyrediyor” ifadelerini kullandı. Fatih Tuğrul Topaç’ı birliğe davet ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “İhracatçılarımız ve bankalarla bir araya gelerek buradaki bilgi eksiliğini ve yapılabilecek işlemleri değerlendirerek bu konuda yol almak ve firmalarımızı kredi açısından rahatlatmak istiyoruz” dedi.
İHRACATTA HEDEF GEÇEN YILIN ÜZERİNE ÇIKMAK
Batı Akdeniz için ihracat değerlendirmesi de yapan Çavuşoğlu, bu yılın zor başladığını ancak Akdeniz Bölgesi açısından olumlu gelişmeler yaşandığını da söyledi. Çavuşoğlu, “1 milyar 100 milyon dolar gibi bir rakama ulaştık, 1 milyar dolarlık rakamı biz 9 Mayıs tarihinde geçtik. Türkiye ortalaması yaklaşık yüzde 4 civarında bir artış söz konusuyken bölgemiz rakamsal olarak yüzde 8’in üzerinde bir büyüklüğe ulaştı” dedi. Çavuşoğlu, “Bu bizler için sevindirici ama yeterli değil. Yıl sonu itibarıyla geçen yılki rakamların üzerine çıkmayı hedefliyoruz” dedi.
İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR 750 MİLYON DOLAR
Geçtiğimiz yıl 2 milyar 638 milyon dolar gibi bir ihracat rakamı gerçekleştiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu sene başında dünya ve Türkiye’deki ekonomik problemlerden dolayı hedefimiz en azından mevcudu korumaktı ama biz hep üzerine hedef koyuyoruz. 2 milyar 750 milyon dolar gibi bir hedefimiz var” ifadelerini kullandı.
Sektörel bazda ihracatta ilk sırada yaş meyve ve sebze olduğunu belirten Çavuşoğlu, ardından maden sektörünün geldiğini onu da ağaç ve orman ürünlerinin takip ettiğini aktardı. Batı Akdeniz’in ihracatında Ukrayna’nın ilk sıraya yerleştiğini açıklayan Çavuşoğlu, “Tarihimizde ilk kez Ukrayna bölgede en fazla ihracat rakamına çıktığımız ülke oldu. Her zaman ilk sırada olan Almanya ikinci sıraya düştü onu takiben Rusya ve Çin geliyor” diyerek sözlerini noktaladı.