x


x
x

Baklava kutusundan milyonlara: Manavgat Belediyesi’ndeki rüşvet ağının perde arkası


Baklava kutusunda yakalanan 110 bin Euro’luk rüşvet, Manavgat Belediyesi’nde milyonlarca Euro’luk iddiaların yer aldığı dev bir yolsuzluk dosyasını ortaya çıkardı. Lider Gazete, soruşturmanın kronolojisini hazırladı.

11.03.2026 - 07:35

YAYINLANMA

12.03.2026 - 08:14

GÜNCELLEME

11.03.2026 - 07:35

YAYINLANMA:

12.03.2026 - 08:14

GÜNCELLEME:
Baklava kutusundan milyonlara: Manavgat Belediyesi’ndeki rüşvet ağının perde arkası

Türkiye’de kamuoyunda “baklava kutulu rüşvet operasyonu” olarak bilinen Manavgat Belediyesi’ndeki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının başından bugüne kadar yaşanan süreçte dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Lider Gazete ekibi, halen yargı süreci devam eden dosyanın kronolojisini derledi. İşte o kronoloji…

TURİZM İŞLETMECİLERİNİN ŞİKAYETİYLE SORUŞTURMA BAŞLADI

Manavgat’taki olaylar turizmcilerin şikayeti ile başladı. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, turizm işletmecileri K. B. ve Z. S’nin belediyede ruhsat işlemleri için rüşvet talep edildiğini ileri sürerek savcılığa başvurması üzerine başlatıldı.

TURİZMDEKİ İMAR UYGULAMASI RÜŞVET İDDİASININ MERKEZİNDE

Soruşturma dosyasına göre Manavgat’ta yaklaşık 600 otel bulunuyor ve ilçe Türkiye’nin en yoğun turizm bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Belediyenin aldığı bir karar doğrultusunda otellerde çatı ve havuz alanlarının emsal hesabına dahil edilmesi nedeniyle otellerde oda sayısının sınırlandırıldığı belirtildi. İddialara göre bu uygulama, turizm işletmelerini kaçak oda yapmaya zorladı ve ruhsat işlemleri sırasında rüşvet taleplerinin ortaya çıkmasına zemin hazırladı.

BAKLAVA KUTUSUNDA 110 BİN EURO RÜŞVET

Soruşturmanın en dikkat çekici aşamalarından biri suçüstü operasyonu oldu. Şikayetçi olan turizmci C.C. belediye başkanının yeğeni H.C.G. ile belediye başkan yardımcısı M.E.T.’nin kendisinden rüşvet istediğini savcılığa bildirdi.

Bunun üzerine savcılık tarafından 110 bin Euro’nun seri numaraları kaydedildi ve teknik takip başlatıldı. Yapılan takip sonucunda C. C.’nin 110 bin Euro’yu belediye başkan yardımcısı M.E.T’ye makam odasında baklava kutusu içerisinde teslim ettiği sırada suçüstü yapıldı.

41 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM

4 Temmuz 2025 tarihinde düzenlenen operasyon kapsamında Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, yeğeni H.C.G, belediye başkan yardımcıları M. E. T. ve S. C. B.’nin da aralarında bulunduğu 41 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Savcılık sorgularının ardından 17 kişi tutuklanırken, soruşturma kapsamında bazı şüpheliler hakkında adli kontrol tedbirleri uygulandı.

BELEDİYEDE ÖRGÜTSEL YAPI KURULDUĞU İDDİASI

İddianamede, belediye başkanı Niyazi Nefi Kara’nın göreve geldikten sonra belediyedeki bazı kritik görevlere akrabalarını ve yakın çevresini yerleştirdiği öne sürüldü.

İddialara göre imar ve iskan başvuruları önce tespit edilip kasıtlı olarak bekletiliyor, ardından belediye başkanının yeğeni H.C. G. ve örgüt yöneticisi olduğu ileri sürülen M. K. devreye girerek otel sahiplerinden para talep ediyordu. Paranın verilmesinin ardından ise ruhsat ve iskan işlemlerinin tamamlandığı iddia edildi.

20 MİLYON EURO SEÇİM PARASI İDDİASI

Dosyada yer alan ifadelerden birinde dönemin imar müdürü O. Z. K.’nin, belediye başkanının kendisine gelecek seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için 20 milyon Euro toplanması gerektiğini söylediğini beyan ettiği aktarıldı.

Savcılık, elde edilen bulguların yalnızca seçim finansmanı değil aynı zamanda kişisel servet edinme amacıyla yapılan faaliyetlere de işaret ettiğini belirtti.

VİLLALAR, ARAÇ VE EĞİTİM MASRAFLARI

Soruşturma kapsamında bazı rüşvet paralarının kişisel harcamalarda kullanıldığı iddia edildi.

İddianameye göre: Manavgat Side Mahallesi’nde bulunan bir villanın 500 bin Euro rüşvet parasıyla satın alındığı, Kumköy’deki bir villanın tadilatının müteahhit tarafından iş bağlama karşılığında ücretsiz yaptırıldığı, Turizmcilerden “yardım” adı altında alınan paralarla belediye başkanının oğlu için Range Rover marka lüks araç satın alındığı, ayrıca oğlunun üniversite eğitim masraflarının da bu paralarla ödendiği öne sürüldü.

RÜŞVET PARALARININ AKLANMASI İDDİASI

Savcılık tespitlerine göre alınan rüşvet paralarının bir kısmının M. K.’nın eşinin üzerine kayıtlı K. Otelcilik isimli şirket üzerinden aklanmaya çalışıldığı iddia edildi.

Sahte faturalar düzenlenerek şirket hesaplarına para aktarımı yapıldığı ileri sürülürken, söz konusu şirkete kayyum atanarak araçlarına el konuldu.

DEPODA ALTIN VE DÖVİZ BULUNDU

Soruşturma kapsamında yapılan aramalarda önemli miktarda para ve altın ele geçirildi.

Savcılık kayıtlarına göre otelci K. T.’den alınan 1 milyon 250 bin Euro rüşvetin 850 bin Euro’su şirket hesabından çekilerek H.C. G.’ye verildi.

Bu paranın daha sonra belediye başkanının yakın arkadaşı A. D. K.’ya teslim edildiği ve bir depoda saklandığı tespit edildi.

Depoda yapılan aramada: 3 kilogram külçe altın, 500 bin Euro, 153 bin 160 dolar ele geçirildi.

900 MİLYONLUK TEMİZLİK İHALESİ MERCEK ALTINDA

Soruşturma kapsamında Manavgat Belediyesi’nin temizlik işleri ihalesi de incelendi. Yaklaşık 15 yıldır aynı firmaya verilen temizlik ihalesinin son olarak 3 yıllık süre için yaklaşık 900 milyon TL bedelle yine aynı şirkete verildiği tespit edildi.

Bilirkişi raporuna göre ihale şartnamesinin özel olarak hazırlandığı ve bazı araçların ihale şartı olarak eklenmesi nedeniyle diğer firmaların ihaleye katılamadığı belirtildi.

Bu nedenle belediyenin 3 yıl içinde yaklaşık 311 milyon 261 bin TL zarara uğradığı ifade edildi.

İHALE KARŞILIĞINDA 650 BİN EURO RÜŞVET İDDİASI

Savcılık iddialarına göre temizlik ihalesi karşılığında belediye başkanına 650 bin Euro rüşvet verilmesi ve ayrıca ihale bedelinin yüzde 5’i oranında ödeme yapılması kararlaştırıldı.

Bu paranın 300 bin Euro’luk kısmının başkanın talimatıyla yeğeni H. C. G.’ye verildiği öne sürüldü.

TURİZMCİLERDEN ZORLA BAĞIŞ İDDİASI

Dosyada ayrıca bazı turizm işletmecilerinin, otellerindeki kaçak yapılar nedeniyle belediye ve belediyespor kulübüne bağış yapmaya zorlandığı da yer aldı.

Bu bağışların sahte faturalar düzenlenerek belediye meclis üyeleri üzerinden zimmete geçirildiği iddia edildi.

BELEDİYE MECLİS ÜYESİNDEN 3,5 MİLYON TL RÜŞVET

Soruşturma kapsamında belediye meclis üyesi S. Ö. Ö.’ten de 3 milyon 500 bin TL rüşvet alındığı öne sürüldü. Ö. ifadesinde, oteline ruhsat alabilmek için başvuruda bulunduğunu ancak işlemlerin kasıtlı olarak bekletildiğini ve bu nedenle parayı vermek zorunda kaldığını söyledi.

SON OLARAK 36 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 10 Mart 2026’da gerçekleştirilen yeni operasyonda ise 36 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin, soruşturmada ifade veren turizmciler hakkında sahte ihbarlar yaptırdığı ve imar birimlerinden elde edilen bilgilerle yüksek cezalar yazdırarak turizmcileri korkutmaya çalıştığı iddia edildi.

Kaynak: Emre Gündoğdu

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber liderbursa Ekonomi Spor Magazin Güncel Kültür-Sanat Sağlık
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !