AMELİYAT ÖNCESİ PSİKOLOJİK HAZIRLIK (2)

Ameliyat öncesinde korku ve kaygı yaşayan hastalarda, ameliyat sonrası kızgınlık, pişmanlık duyguları gözlenmekte ve uyum güçlükleri yaşandığı görülmektedir. Ameliyat öncesinde yüksek kaygıya sahip hastaların, ameliyat sonrası ağrı yakınmalarının ve ağrı kesici kullanımlarının daha fazla olduğu görülmektedir.

***

Ameliyat sonrasında hastaya yapılan müdahaleye bağlı olarak, hastalarda bazı psikolojik sorunlar gözlenebilmektedir. Araştırmalar cerrahi girişim yapılan hastalarda toplumdakinden çok daha fazla psikiyatrik komplikasyon geliştiğini göstermektedir.

Ameliyat sonrası hastalarda en sık görülen psikiyatrik sorunlar; organik beyin sendromu (deliryum), uyum güçlükleri, depresyon, kaygı bozuklukları, psikotik reaksiyon ve demanstır. Organ ve fonksiyon kayıplarına neden olan cerrahi girişimler ve hastalıklarda bireyin psikolojik olarak daha fazla etkilendiği bilinmektedir.

***

Kalp ve damar hastalıkları cerrahi girişimleri sonrasında psikolojik rahatsızlıklar oldukça yüksek düzeyde gözükmektedir. Çünkü yaşamı tehdit eden bir hastalık vardır ve cerrahi girişimin kendisi de yüksek riskli bir girişim olduğu için hastada bu durum oldukça endişe yaratmaktadır. Bu sebeple bu hastalarda ameliyat öncesi uyku sorunları, uyum güçlükleri, kaygı ve agresyon sık görülmektedir.

***

Dolayısıyla bu süreçte hastanın psikolojik olarak hazırlanması, bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Cerrahi girişim ile ilgili korkular, kaygılar, ölüm korkusu ve belirsizlik, huzursuzluk hissine sebep olabilmekte, ajite davranışlar görülmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple kusursuz bilgilendirme, yakın iletişim çok önemlidir.

Kanser hastalığı da aynı şekilde çaresizlik, ölüm düşüncesi, ağrı ve acı barındıran önemli yaşamsal tehdit içeren bir hastalıktır ve cerrahi girişim bir kurtuluş olarak algılanmaktadır.

***

Kansere bağlı organ kaybı, rahmin alınması, yumurtalık ya da memenin alınması hem neden olduğu hormonal değişimler, hem de yüklenilen sembolik anlamlar nedeniyle kişi tarafından, “kadınlık kaybı” algısı oluşturması nedeniyle, bu tür cerrahi girişimler sonrasında psikolojik desteğin verilmesi önerilmektedir. 

***

Trafik kazaları, şeker hastalığına bağlı kol, bacak kayıpları hastalarda matem duygusuna neden olmakta ve hastanın işlevleri, çekiciliği, cinsel işlevleri etkilenebilmekte ve hastalar değişen beden imajına uyum güçlükleri yaşayabilmektedirler. Bu sebeple, özellikle bu tür hastalara psikolojik destek verilmesi oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir hafta dileğiyle…

psikologsaadet@gmail.com