AMELİYAT ÖNCESİ PSİKOLOJİK HAZIRLIK

 Ameliyat öncesi hastayı psikolojik yönden hazırlamak, hastanın korku ve kaygılarını ifade etmesine olanak sağlamak, duygusal destek ve güven vermek, motivasyon ve mücadele tutumunu arttırmak, kendi için sorumluluk almasını cesaretlendirmek, ameliyat ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasında oldukça etkilidir.

Ameliyat öncesi psikolojik hazırlık, hastanın cerrahi girişimin güçlükleri ile baş etmesini kolaylaştırmakta, hastanın hekim ile işbirliği yapmasını, sorumluluk almasını, kendi yaşamında, sağlığında ve hayatta kalmasında denetim ve rolünün olduğu duygusunu arttırmaktadır.

Ameliyat öncesi psikolojik hazırlık, ameliyatta daha az anestetik kullanılmasını, ameliyat sonrasında hastanın daha az ağrı hissi yaşayarak daha az ağrı kesici kullanmasını, ameliyat sonrasında daha hızlı iyileşme sürecine geçilmesini ve hastanın daha erken taburcu olmasını sağlamaktadır.

Bilinmezlik çok önemli bir kaygı kaynağıdır. Ameliyat öncesi bilgilendirme, hastanın kaygısını kontrol altına almasında, tedaviye uyumunda, hastanın tedaviye katılım sağlamasında çok önemli bir faktördür. Ameliyat öncesi yapılan bilgilendirme, hastanın kaygı ve korku belirtilerini ifade edebilmesine zemin hazırlar.

Hastanın kendini hekime ifade edebilmesi, işitildiğini hissetmesi, korkularının anlaşıldığı duygusu hastanın kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Hasta-hekim arasında kurulan güven duygusu, hastanın kaygısını önemli oranda kontrol altına almasına yardımcı olur.

Ameliyat öncesinde hastaya kaygısını arttırmayacak şekilde hastalığının ne olduğu, cerrahi girişimin amacı, etkilenecek organ ve dokular, anestezi, cerrahi girişim şekli, kalıcı ya da geçici bir bozukluk yaratıp yaratmayacağı, hastaya kendine yardım için ne yapabileceğinin açıklanması, olası yanlış bilgi ve beklentilerin düzeltilmesi ameliyat öncesi psikolojik hazırlık süreci açısından oldukça önemli ayrıntılardır.

Ameliyat öncesi hastalarda gözlenen korku ve kaygının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

-Anestezi korkusu, ameliyat sonrasında uyanamama düşüncesi

-Ölüm riskine ilişkin endişeler

-Vücudun hasar göreceği korkusu

-Acı ve ağrı çekeceği korkusu

-Bedeni üzerinde kontrolü kaybedeceği korkusu

-Sakat kalacağı, yeti yitimi olacağı, muhtaç ve bağımlı olacağı korkusu

-Kontrolünü kaybederek, anestezi altında sırlarının açığa çıkacağı korkusu

-Estetik kaygı ve korkular

Sağlıklı bir hafta dileğiyle…

psikologsaadet@gmail.com