Ambargoya rağmen ekonomiye dev katkı

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses 2023 yılına dair değerlendirmelerde bulundu Rusya – Ukrayna savaşı ile dengelerin değiştiğini belirten Gürses, “Ambargolara rağmen, Avrupa, Amerika ve İngiltere'den birçok yabancı sermaye, özellikle serbest bölgeler aracılığıyla ticaret yapma amacıyla ülkemizi tercih etmeye başladı” dedi.

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 2023 yılını değerlendirdi. Gürses, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında dünya dengelerinin değişmesiyle birlikte sermayenin yeni lokasyon arayışına girdiğini belirterek, Antalya Serbest Bölgesi’nin bu talebi karşılamak adına Avrupa, Amerika ve İngiltere'den ciddi talep aldığını ifade etti. Serbest bölge, doğal avantajları sayesinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirten Gürses, ticaret hacmi geçen yıl 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, özellikle yat sektöründe yapılan altyapı yatırımlarıyla büyük boyutlu teknelerin talep görmeye başladığını vurguladı. 



AMBARGOLARA RAĞMEN TERCİH EDİLİYOR

Geride kalan 2023 yılının oldukça olumlu geçtiğini şeklinde değerlendiren Gürses “Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, dünya genelinde birçok denge değişikliğe uğradı. Sermaye, karlılık arayışında yeni lokasyonlar keşfetmeye başladı. Ambargolara rağmen, Avrupa, Amerika ve İngiltere'den birçok yabancı sermaye, özellikle serbest bölgeler aracılığıyla ticaret yapma amacıyla ülkemizi tercih etmeye başladı. Antalya Serbest Bölgesi, doğal avantajları sayesinde önemli bir cazibe merkezi haline geldi ve yüzde 100 doluluk oranına ulaştı” dedi. 

Elektrik-elektronik sektöründe de değinen Gürses, bu alandaki katma değerin kilogram başına bin 800 dolara kadar çıkabildiğini ve istihdamın arttığını belirterek “Geçen yıl ticaret hacmimiz 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre benzer seviyelerde kaldı. Özellikle 2021'deki altyapı yatırımlarıyla yat sektöründe çekicilik oluşturduk. Büyük boyutlu teknelerin siparişleri arttı ve 2024'ten itibaren imalat süreçleri tamamlanarak istihdam ve ticaret hacminde önemli etkiler bekleniyor” diye konuştu. Gürses, 94 teknenin imalatını tamamladıklarını belirterek “Toplam uzunluğu bin 424 metreyi bulan bu tekneler, ihracatla dünya pazarına sunuldu. Elektrik-elektronik sektöründe katma değer kilogram başına bin 800 dolara kadar çıkabiliyor ve istihdamda önemli artışlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.   


TİCARETİN YÜZDE 52’Sİ AVRUPA ÜLKELERİYLE 

Gürses, Antalya Serbest Bölgesinin ticaretinin yüzde 52'sinin Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştiğini, üretilen ürünlerin yüzde 98'inin sanayi ürünleri olduğunu ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 140 olduğunu açıkladı. Gürses, “Antalya Serbest Bölgesi, kendi başına Antalya'nın toplam ihracatının yüzde 23'ünü gerçekleştirme potansiyeline sahip” diye kaydetti. 

Gürses, pandemi dönemi ve sonrasında yatırımlarına ara vermediklerini vurgulayarak, “2017-2023 yılları arasında toplamda 2.2 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlar arasında özellikle rıhtım yatırımlarının ön plana çıktı. Bölgenin altyapısını güçlendirdik. Antalya Serbest Bölgesinin dünya çapında bir markası haline gelmesi çok önemli bu yoldayız. Özellikle yabancı yatırımcılara daha çok cazip hale getirmek için eskiyen, yenilenmesi gereken bütün altyapı yatırımlar hızlı bir şekilde onları yeniliyoruz. Ne kadar da dünya konjonktüründe yavaşlama pandemi döneminde olsa bile biz bunları durdurmadık. Çünkü bir şekilde bunlar geri dönüyor. Uzun vadede çok daha fazla katma değer yarattığını düşündüğümüz için bu yatırımlarımızı kesmeden devam ettik” ifadelerini kullandı.