AMAN DİKKAT EDİN DEMİŞTİM

Antalya’nın kanayan yaralarından birisi olan ve 40 yılı aşkın bir süre sonra çözüme kavuşma aşamasına gelen Kırcami İmar Planı’nda korktuğumuz başımıza gelmek üzere.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 1/100 binlik planın onaylanması ile geçen hafta da Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde 1/5 binlik ve 1/25 binlik planlar onaylanmıştı.

Bunlar yapılırken ben ve benim içine kuşku düşen birçok kişi, “Aman istemezükçülere açık kapı bırakmayın. Yoksa aç kurtlar gibi dava açmak için fırsat kolluyorlar” uyarısı yapmıştık.

Dana dün Muratpaşa Belediye Meclisi’nin Olağanüstü Toplantısı’nda 1/1000’lik plan onaylandı ve parselasyon çalışmalarına başlandı. Başlandı başlanmasına da sıkıntılar tekrar başladı.

Şimdi baştan beri söylediğim o ‘istemezükçü’ zihniyet tekrar hortlamış gibi görünüyor. Çünkü, imar planındaki ‘Plan Notları’nın kaldırıldığını seslendiriyorlar. Eskiden de iptal kararları bu yüzden çıkmamış mıydı? Evet bu yüzden iptal verilmişti.

Yahu arkadaş niye bu işe dikkat etmediniz, makarayı niye başa sardırmak için açık kapı bıraktınız? Ben bile bu cahil halimle bu plan notlarına göre altyapı yapılmadan yapılaşma izni verilemeyeceğini biliyorum, siz nasıl bunu öngöremezsiniz?

Şimdi bu planlar bugünden itibaren askıya çıkacak. İtiraz olur mu olmaz mı, itirazlar olurda reddedilirse davalar açılır mı açılmaz bilinmez. Açılması muhtemeldir ve plakta başa dönecek gibi!

Peki, böyle olursa ne olacak dersiniz?

Altyapı yapılmadan başlanan inşaatlar, yasal hale gelecek. Kanalizasyon, yağmur suyu drenaj hatları, içme suyu sistemi, elektrik, telefon altyapısı olmadan inşaat izni verileceği için Kırcami’de sağlıksız bir kentleşme olacak.

Davası devam birçok hisse sahibi yeni plana göre itiraz edecek ve soluğu mahkemelerde alacaklar. Kırcami’de ortalık toz duman olacak. İşler arapsaçı gibi karışacak.

İnşallah bu dediklerim yaşanmaz diyeceğim ama benim bildiğim ve gelen duyumlara göre daha önce dava açan STK’ların dosyalarını hazırladıkları yönde. Keşke açık kapı bırakılmayıp, plak başa sardırılmayıp ‘istemezükçülere’ fırsat verilmeseydi!

BU SESE KULAK VERİN

Türkiye’nin en çok konuşulan konusu sebze ve meyvedeki fiyat artışlarını geçen Cuma günü Lider Haber’de yayınlanan TURUNCU KOLTUK programında masaya yatırdık.

Her daim günah keçisi ilan edilen ancak bu işte dahli bile olman komisyoncular adına Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz’ı konuk ettik.

Yılmaz, kimsenin anlamak istemediği konuyu tek tek, tane tane, hece hece anlattı. Haldeki komisyoncuların sadece üreticinin ürünün satışına aracılık ettiklerini fiyata müdahil olmadıklarını söyledi.

Yani, “Çiftçi namına satış yaparız. Kazancımızı çiftçimizden alırız. Biz kesinlikle fiyat ilavesi yapmıyoruz” dedi. Hakikaten böyle. Peki sorun neredeydi? Yılmaz bunu da açıkça anlattı.

Bende yakından bildiğim için sordum niye yükseliyor bu fiyatlar diye?

Cevap, “Son dönemde hal dışı satışlar arttı. Önceden tüm satışlar halden geçerdi. Tüccar direkt üreticiden alıyor. Fiyatı kendi belirliyor. Bunda devlet vergi, belediyeye gelir kaybına uğruyor.”

Anladığım kadarıyla devletin kontrolü dışında kanunlara aykırı bir satış şekli oluşturulmuş, Yapılması gereken eskiden olduğu gibi ürünün hale girmesini sağlamak.

Bunun içinde Gelir İdaresi Başkanlığı ile tüm belediye zabıtalarının kontrollerini artırması gerekiyor. Aksi halde işi bilen bilmeyen komisyoncuyu suçlarken asıl suçluyu gözden kaçıracak.

Ancak Hasan Ali Yılmaz’ın önemli bir uyarısı daha oldu yayında, “İmar planları yapılırken dikkatli olunmalı. Tarım alanları giderek betonlaşıyor. Böyle giderse domatesi ithal edecek hale geliriz.”

Aman dikkat.

ONLARIN ONUR GECESİ

Geçen cumartesi günü Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) 11’inci kuruluş yıl dönümü kutlandı. Gecede yaptıkları çalışmalarla topluma örnek olan kadınlarımız ödüllendirildi.

Bilim insanlarından STK başkanlarına, lider kadından girişimci kadına kadar bir çok alana damga vuran isim ödüle layık görüldü. Nezih bir gecede muhteşem kadınları görüp tanıdık.

AGİDER Başkanı Dr. Figen Sayın Yıldıran’ın liderliğindeki kadınlar müthiş bir işe imza atmışlar. Kadının toplumdaki önemi ve yerini bir kez daha gözler önüne seçmişler.

Bu duyarlılıkları için hem AGİDER’i, hem de ödül alan Yrd. Doç. Dr. Hande Özdinler, Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’na  (KAHEV),  Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Perviz Erdem, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Fulya Deniz Sarvan TEA CO’nun kurucusu Nazlı Esen Ummansu’u kutluyorum.