“Amaç meslek ise üniversite lükstür” (2)

Üniversiteler meslek edinme yeri değildir. Birçok gelişmiş ülkede de yüzde 30 oranında kişi lisansa devam eder. Oralarda bilim insanı olmak, akademik kariyer yapmak için üniversiteler, araştırma öğrenme merkezleri olarak görülmektedir. İnsan işçiliği, ara eleman, kendi işini kurmak, ticaret için çekirdekten yetişmek, alaylı olmak kafi. 

***

Kimse kimseye lisans diploması yok diye 2. Sınıf muamelesi yapmıyor. Belirli meslekler harici üniversite zaman kaybı ve masraftır. Bizim ülkemizde de artık diplomanın yerini yetkinlik alacak. 

Bu süreci hızlandırmak için, meslek liselerinin artıp, meslek kazandırılmasından yanayım. Çünkü ülkemizde Koç, ODTÜ, Sabancı, Hacettepe gibi okulların iyi bölümlerini bitirmedikçe bir an evvel liseden sonra meslek hayatına atılmak daha mantıklı. İstenirse açıktan diploma için okumak da bir seçenek. 

***

Eğer kalkınmak üretmek toparlanmak istiyorsak gençlerimize, alaylı olarak meslek hayatına atılmasının avantajlarını anlatmamız gerekiyor. Çünkü günün sonunda üniversite mevzunu kasiyer, moto-kurye ve garsonlardan başka bir şey kalmıyor elimizde. 

***

Yazık değil mi onca emekle, stresle sınav kazanıp maddi zorlukla okuyan öğrenci ve ailelerine? Yıllarını verip sonra okuduğun alan dışında çalışmak zorunda kalmak üzücü. Ülkemizde çocuklarımızın çoğu istediği mesleği değil puanının tuttuğu mesleği seçiyor. Haliyle severek yapmıyor işini ve verimsiz oluyor. 

***

Bizim ülkemizde üniversitenin ne olduğu anlaşılmıyor bence. Üniversite okumadan başarılı olmak mümkün . İlerlemek istenen yol üniversite ise kişiye çok şey katar. Eğer kendini finanse edebilecek bir ekonomik durumu yoksa ya da çok ciddi burslar almıyorsa, bununla birlikte de akademik/bilimsel bir ideali yoksa boşuna dört yılını üniversitede heba edip dünyanın borcu altına girmek lüks ve zaman kaybıdır. 

***

 Türkiye’de gereksinimden oldukça fazla üniversite mevcut. Maalesef ki durum içler acısı. İstihdam edilemeyecekse okutmanın da bu kadar okulun da anlamı yok. Ünlü İtalyan bilim insanı Umberto Eco “modern üniversiteler, işsizlik probleminin kamufle edildiği park alanlarıdır” der. 

***

Sanırım haklılık payı var. Okumak, öğrenmek, bir dünya görüşüne sahip olmak tabi ki çok önemli ve bunun için çok başarılı üniversitelerimiz var. Ancak şu dönemde “öylesine bir diploma için okumak lükstür “ve ailelere yüktür.