ALTSO BAŞKANI'NDAN 'DÖVİZ ALIM BELGESİ' AÇIKLAMASI
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrasının zorunlu hale getirilmesinin sektöre olumsuz yansıyacağını belirterek, “Yatırım yapacak yabancı kendi ülkesinde sorun yaşamaktan çekindiği için yatırım yapmaktan vazgeçebileceği şeklinde endişelerimiz var. Biz yabancının parasını nasıl getirdiği ile ilgilenmiyoruz ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu durumda alıcı konumundaki yabancının tüm pasaport bilgilerinin bankanın eline geçeceğine dikkat çeken ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Bilindiği üzere yabancı uyruklular ülkelerinden getirdikleri dövizleri bugüne kadar bankadan geçirmeden harcayabiliyorlardı. Şimdi yeni düzenleme ile tüm pasaport bilgileri banka tarafından sisteme işlenecek. Uluslararası bankacılık gereği yabancılar bu ödemelerden kendi ülkelerinin haberdar olmasını istemiyor. Yatırım yapacak yabancı kendi ülkesinde sorun yaşamaktan çekindiği için yatırım yapmaktan vazgeçebileceği şeklinde endişelerimiz var. Biz yabancının parasını nasıl getirdiği ile ilgilenmiyoruz ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmaya çalışıyoruz. Bu durum yabancı yatırımcıyı kendi ülkesinde zor durumda bırakabilir” diye konuştu.
“SATICI DÖVİZİ TL’YE ÇEVİRİRSE BU SORUN AŞILABİLİR”
Çözüm için de alternatif seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Türk lirasını korumak ve değerlendirmek amacıyla alınan kararın arkasındayız. Ancak yabancıyı kayıt altına almak satışları durdurur ve ülkemizin döviz kaybına, sektörün de krize girmesine neden olur. Bunun yerine satıcının aldığı dövizi TL'ye çevirmesi gibi alternatif çözümler üretilebilir” diye konuştu.
Şahin, konuya ilişkin çözüm önerilerini de sıralayarak, ilgili makamlar nezdinde girişimlere başladıklarını dile getirdi.
YENİ GENELGE NE DİYOR?
24 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe giren genelge kapsamında yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrası zorunlu hale getirildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Sermaye Hareketleri Genelgesi ve Sermaye Hareketleri Genelgesi'nin 13. maddesi ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatlarla yabancıların alıcı olduğu işlemlerde Merkez Bankası'na döviz bozdurma zorunluluğu getirildi. Genelge metinlerinde teknik detayları anlatılan düzenlemeye göre yabancılar taşınmaz alım işlemlerinde öncelikle dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankası'na satarak, sonrasında banka tarafından düzenlenen döviz alım belgesini tapu müdürlüğüne sunacak. Döviz alım belgesinde bozdurulan döviz karşılığı bedel resmi senede harca esas değer olarak yansıtılacak. Satış işlemlerinde döviz bozdurma belgesi yeterli olmakla birlikte taşınmaz edinimi suretiyle vatandaşlık edinimi ile ilgili olarak ayrıca alıcıdan satıcıya gerçekleştirilen havaleye ilişkin banka dekontunun da ibrazı gerekecek. Uygulamaya ilişkin karşılaşılabilecek tüm hususlar 2022/1 ve 2019/5 sayılı genelgeler ile detaylı bir şekilde açıklandı. Uygulamada ortaya çıkabilecek hususlar somut olaylar bazında değerlendirilecek.
İHA