ALTINCI HASTALIK

Halk arasında "uçuk" olarak bilinen ve tıp literatüründe "herpes” olarak adlandırılan hastalık, birçok kişinin hayatı boyunca sık sık karşılaştığı ve muzdarip olduğu bir problemdir. “Altıncı hastalık” olarak da dile getirilen herpes grubu virüslerin neden olduğu akut, döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır.

Genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki küçük çocukları etkiler ve sıklıkla kreş ortamında bulaşır. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde çok nadir görülen hastalık Roseola Infantum olarak da adlandırılır. Enfeksiyon yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir ve genellikle hafif belirtilerle seyreder.

En önemli belirtileri yüksek ateş ve vücudun birçok bölgesine yayılmış kırmızı döküntülerdir. Tedavi belirtileri hafifletmeye yönelik olarak verilir ve hastalık genellikle bir haftada tamamen iyileşir.

Altıncı hastalık, uçuk etkeni virüslerin de dahil olduğu herpes ailesinden bazı virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Etken, genellikle herpes ailesinden insan herpes virüsü 6 veya bazen insan herpes virüsü 7'dir.

Altıncı hastalık belirtileri nelerdir?

Roseola ile enfekte bir hastayla temas edildikten ve virüs vücuda alındıktan sonra enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması genellikle bir veya iki hafta sürer. Bu süreç inkübasyon periyodu olarak bilinir. Bazen belirtiler fark edilmeyecek kadar hafif ve silik olabilir. Altıncı hastalık belirtilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

“Ateş, (Roseola sıklıkla ani gelişen ve genellikle 38 santigrat dereceyi aşan yüksek ateşle başlar. Ateş genellikle 3 ila 5 gün sürer.) boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük, boyunda şişmiş lenf düğümleri…”

Cilt döküntüleri. Ateş düştüğünde, genellikle vücutta kırmızı döküntüler belirir. Döküntüler küçük pembe lekeler veya yamalar şeklindedir. Bunların yüzeyi genellikle düzdür, fakat bazıları pürüzlü de olabilir. Bazı lekelerin çevresinde beyaz bir hale de bulunabilir.

Döküntüler genellikle göğüste, sırtta ve karın bölgesinde başlar ve daha sonra boyun ve kollara yayılır. Yüz ve bacaklarda görülmeyebilir. Kaşıntı ya da rahatsızlık hissine neden olmazlar ve en geç 2-3 gün sonra kaybolur. Bunları kızamık, kızamıkçık gibi benzer çocukluk çağı enfeksiyonlarından ayırt etmek zor olabilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda huzursuzluk, hafif ishal, iştahsızlık, göz kapaklarında şişlik ve yüksek ateşe bağlı olarak havale görülebilir. Çocuğun havale nöbeti geçirmesi durumunda hemen bir acil servise götürülmesi gerekir.

Altıncı hastalık tedavisi nasıl yapılır?

Altıncı hastalık tedavisi aile hekimleri ya da çocuk doktorları tarafından teşhis ve tedavi edebilir. Hastalık genellikle iyi huylu seyrettiği için tedavisinde enfeksiyon hastalıkları uzmanına nadiren ihtiyaç duyulur. Tedavi, belirtileri kontrol altına almaya yönelik olarak planlanır.

Virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon olduğu için antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Hastalığı hızlı atlatabilmek için evde yapılabilecek bazı uygulamalar şunlardır: “Yatak istirahati, bol bol sıvı alımı, buhar makinesi ya da kalorifere asılan ıslak havlu ile havayı nemli tutmak”

Ateşi düşürmeye yönelik uygulamalar

Ateşi olan çocuklar rahat tutulmalı ve aşırı giydirilmemelidir. Kalın giysiler ve örtüler, vücut sıcaklığın daha fazla yükselmesine neden olabilir. Ilık suyla banyo yapmak ateşi 1 ila 1,5 derece düşürmeye yardımcı olabilir.

Çocuk banyo sırasında titrerse banyo suyunun sıcaklığı bir miktar yükseltilmelidir. El ve ayak bileklerinin ılık suyla ıslatılmış havluyla ovulması da etkili olabilir. Bu amaçla asla alkol kullanılmamalıdır; çünkü alkolün solunması başka problemlere neden olabilir.

Yüksek ateşi düşürmek için ayrıca ateş düşürücü ilaçlar da kullanılır. Döküntüler için herhangi bir tedavi gereksinimi yoktur. Çünkü bunlar herhangi bir yakınmaya neden olmaz, kısa sürer ve kendiliğinden geçer.