ALTIN PORTAKAL’IN ŞAHANE KADINLARI

ALTIN PORTAKAL’IN ŞAHANE KADINLARI

Sevgili okurlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 3 ile 10 ekim tarihleri arasında 57’incisi gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne bu yıl kadın sinemacılar damgasını vurdu.

12 filmin katıldığı Ulusal Uzun Metraj Film yarışmasında en iyi yönetmen ödülleri de de dahil olmak üzere toplam 14 kadın, Altın Portakalın sahibi oldu.  

Çok büyük bir başarı elde ettiler.

Ama;

Bazı işleri onlara yakıştıramıyoruz. 

Gün oluyor, “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” diyoruz.

Fırsat tanımıyoruz.

Ekonomik durumumuz elverişli değilse; okuma önceliğini erkek çocuklarına veriyoruz.

Gün oluyor;

Çocuk yaşta evlendiriyoruz.

Gün oluyor;

 istismar ediyoruz.

Gün oluyor;

 şiddete maruz bırakıyoruz.

Gün oluyor

Öldürüyoruz.

Gazetelerin üçüncü sayfalarına manşetler yapıyoruz.

Kadın olmak zor.

 Bu nedenle

Altınportakal’da kadınların elde ettiği başarıyı çok önemsiyorum. 

Nitekim;

Zamanın ruhunu  soğuk kanlılıkla kavrayıp, içinde yaşadığımız karanlığı cesaretle anlatan, alışılagelmiş tüm kalıpları yıkarak şaşırtan ve Türk sinemasındaki benzer çalışmalara ilham verecek niteliğe sahip olduğu için  2020 yılının en iyi filme seçilen Hayaletler filminin yönetmeni  Azra Deniz Okyay ile Dilek Aydın ödül töreninde  yaptıkları konuşmada yaşadıkları zorlukları  anlattı.

En iyi film  ve en iyi yönetmen de dahil olmak üzere Altın Portakal’da 5 ödül kazanan Hayaletler filminin yönetmeni  Azra Deniz Okyay;  bir kadın olarak  sektörde çok zorlandığını söyledi. Okyay, “Kadın yönetmen olduğum için işim elimden çok alındı. Başıma bir sürü şey geldi” diye konuştu.

Dilek Aydın ise, “Biz kadınlar olarak erkek akranlarımızın çok kolay elde ettiği takdir ve beğeniyi elde etmek için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Daha kültürlü, daha bilgili, daha akıllı, daha dikkatli ama daha az korkutucu  olmamız gerekiyor. Biraz bunlarla yoğrularak geliyoruz. Bu filmde bunu yansıttığımızı düşünüyorum. Fark yarattığımız için ne mutlu bize. Arzularının peşinde koşan bütün kadınlar için bu ödülü almak istiyorum” dedi.  Festivalde ödül alan diğer kadınlar de benzer açıklamalarda bulundular.

Ben bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film yarışmasına katılan 12 filmden sekizini seyredebildim.   Her ne kadar festivalde 5 ödül kazanan Hayaletler Filmini izleyememiş olsam da; kadınlar izlediğim filmlerin hepsinde de çok başarılıydı.   Bu nedenle kadınların bu yıl Altın Portakal’a damgalarını vurması benim için sürpriz olmadı açıkçası.

Kadınlarımıza fırsat verdikten sonra daha birçok başarılara imza atacaklardır. Yeter ki onları okutalım, onlara fırsat verelim.

Sevgili okurlar; Biliyorsunuz Türkan Saylan’ın en büyük eseri  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğidir. Bu dernek bağışlarla bugüne kadar çoğu kız çocuklarımız olmak üzere on binlerce çocuğumuzun  eğitimine destek vermiştir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği “Anadolu’da bir Kızım var” kampanyası başlatmış.   Kampanyaya cep telefonundan EGİTİM yazıp 4622’ye göndererek 10 lira bağışla katılmak mümkün. Belki gönderdiğimiz on lira, bir kız çocuğumuzun kaderini değiştirir.

Ne dersiniz?