Altın Portakal’da propaganda şoku

Her yıl yeni bir skandalın yaşandığı Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda KHK ile ihraç edilen FETÖ’cülerin hayatını anlatan “Kanun Hükmü” isimli bir film yer aldığı ortaya çıktı. CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhittin Böcek ve festivalin idari koordinatörü Cansel Tuncer arasında gerginliğe yol açan skandal film, ani bir kararla listeden çıkarıldı.

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin’in ihraç sonrası yaşadıkları gelişmeleri anlatan Yönetmen Nejla Demirci’nin Kanun Hükmü belgesel filmi, bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin belgesel bölümünde gösterilmesi planlanırken ani bir kararla gösterimden kaldırıldı.


YARGI SÜRECİNDEN SONRA GÖSTERİLECEK

Kanun Hükmü belgesel filminin kaldırılması ile ilgili Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu tarafından yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

“Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra film, Antalya’da gösterilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


BÖCEK, TUNCER’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Filmin yarışma filmleri arasına alınması CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile festival yönetimi ANSET arasında gerginliğe yol açmıştı. Muhittin Böcek, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek için gittiği Ankara’dan döner dönmez, belediye şirketi ANSET’in Yöneticisi ve Festivalin İdari Koordinatörü Cansel Çevikol Tuncer ile toplantı yapmış, filmin yarışma filmleri arasına alınması nedeniyle Tuncer’e tepki göstermişti. Altın Portakal Film Festivali’nin en büyük sponsorları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı yer alıyor.


POLİS ENGELLEMİŞ, AYM HAK İHLALİ DEMİŞTİ

Öte yandan Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” belgeseli geçen yıl Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararıyla gündeme gelmişti. Demirci’nin çekimleri Bodrum’da gerçekleştirilen belgesel filmi, kaymakamlıkça yasaklanmıştı. Savcılık de filmde kullanılan “İşimi geri istiyorum” yazılı pankartı “terör örgütü propagandası” sayarak soruşturma başlatmıştı. Anayasa Mahkemesi yönetmen Nejla Demirci’ye çekimler için Bodrum Kaymakamlığının izin vermemesini ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olarak değerlendirmiş ve yönetmene 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar vermişti.


KARDEŞİ VE ARKADAŞININ HİKAYESİNİ ÇEKTİ

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrasında çıkartılan bir KHK’yle Muğla Bodrum’da kamu görevinde çalışan kardiyolog Yasemin Demirci ile arkadaşı Engin Karataş meslekten çıkartıldı. Yasemin Demirci yönetmen Nejla Demirci’nin kardeşiydi. Bunun üzerine Nejla Demirci, kardeşinin ve Karataş’ın hak arama mücadelesi üzerinden bir belgesel film çekmeye karar verdi. Ancak Temmuz 2017’de belgeseline başlayan yönetmen Demirci, çekimler için izin başvurusu yaptığı Bodrum Kaymakamlığından izin alamadı. İzin alamadığı gibi eylemler sırasında kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle engellendi. Bunun üzerine Muğla 1. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme ise davanın reddine karar verdi.