Altın Portakal’da kortej tartışması

Geçen yıl yaşanan skandallar nedeniyle yapılamayan 60. Altın Portakal Film Festivali ile ilgili tartışmalar devam ederken bu yıl 61’incisi yapılacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın lansmanı gerçekleştirildi. Festivalin basın toplantısına ‘geleneksel kortej tartışması’ damga vururken Jüri Başkanı Ferzan Özpetek birkaç gün içerisinde netlik kazanacağını söyledi.

Geçen yıl FETÖ propagandası yapılan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin festival seçkisinde yer alması sebebiyle yapılamayan 60. Altın Portakal Film Festivali ile ilgili tartışmalar devam ederken 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın lansmanı gerçekleştirildi.


Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Festival Sanat Direktörü Deniz Yavuz, Festivalin Jüri Başkanı Yönetmen Ferzan Özpetek ve jüri üyeleri İlker Kaleli, Jale İncekol, Deniz Göktürk Kobanbay, Pınar Göktaş katıldı. 


FESTİVALİN 61’İNCİSİ YAPILACAK
Festivalin lansmanında konuşan Böcek, “Bugün Türkiye’nin sinemaya dair en köklü buluşma yeri olan Antalya’da, 61’incisini düzenlediğimiz 2024 Altın Portakal Film Festivalimizin duyurusunu yapabiliyor olmaktan gerçekten çok mutluyum. Çünkü geçen yıl için üzüntüm büyük. Geçtiğimiz yıl sizlerin de bildiği gibi festivalimizi gerçekleştiremedik. Bu konuda sadece bir belediye başkanı olarak değil bir vatandaş, bir sinemasever olarak da son derece üzgünüm. Altını bir kez daha çizmek isterim ki, tüm bilgi kirliliğine rağmen, her sene olduğu gibi geçtiğimiz yıl da festivalimizi en iyi şekilde gerçekleştirmek için çok büyük bir çaba ve mücadele gösterdik. Ama maalesef geçen yıl yaşanan talihsizlikleri zaten hemen hepiniz biliyorsunuz. Geçtiğimiz seneden derslerimizi aldık” dedi. 


“TEK BAŞIMIZA YAPMA KARARI ALDIK” 
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak gözbebeğimiz olan Altın Portakal Film Festivali’nin devam etmesi gerektiğini savunan Böcek, “Bu nedenle, bu sene festivalimizin ev sahipliğini Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık. Üzüntüler, kırgınlıklar, özürler, hayal kırıklıkları bunlar kuşkusuz önemli ama daha önemlisi tüm bunları aşabilmek, konuşabilmek için bir araya gelebilme gücünü var edebilmektir. Bir festivali hem de dünya çapında bir festivali yeniden dünya standartlarına ulaştırmaktır. Bugün buraya gelen sanatçı dostlarımızın ve festivale gelecek olan sinemacılarımızın da bu inanç ve motivasyonla festivali desteklediklerini biliyorum. Hepinize bu yolculukta bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. 


“SİYAD’LA İŞ BİRLİĞİMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Geçen yıl yaşanan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin festival seçkisinden çekilmesiyle sinema dünyası tepki vermişti. Festivalde daha önceleri yer alan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) 2024 yılında yapılacak olan festivale katılmayacağını bildirmişti. Bir gazetecinin SİYAD ile gelecekte yeniden bir bağın nasıl olacağına ilişkin soruya Deniz Yavuz yanıt vererek, “SİYAD ile Antalya Altın Portakal’da yakın ilişkiler kurduk geçen yıl ve bu sene iş birliğimiz söz konusu değil. Ancak SİYAD üyeleri festivalde ve jürilerimizde yer alıyorlar ve önümüzdeki yıllarda çalışmaya hazırız” dedi. 


’61.’ İBARESİ AFİŞLERDE NEDEN YOK?
Bu yıl 61’incisi yapılacak olan film festivalinin afişlerinde ’61.’ ibaresinin olmamasına yönelik gelen bir soruya Böcek, ‘burada açıklayarak sürpriz yaptık’ dedi. Program moderatörü oyuncu Evren Bingöl yanıt vererek, “Bu sene afiş tasarımını tipografi olarak da daha modern bir çizgiye getirdik. Antalya'nın içinde çekilmiş fotoğrafla gerçekten Antalya'da yaşayan normal vatandaşlarımızın fotoğraflarıyla afişi yaptık. ‘61.’ İbaresi de olduğu afişte yazacak. Bu lansman döneminin yeni tipografi ve yeni dille ilk kez Altın Portakal'ın bu şekilde kullanıldığı bir afiş görüntüsü gördüğünüz. Soldaki font yapısı daha dinamik daha uluslararası bir font yapısına geçtik. Hala üzerinde çalışıyoruz. Özel bir sepetten dolayı değil yani 2024’ün startını verdiğimizi göstermek adına böyle yaptık. Ama 5-12 Ekim'deki afişlerde göreceksiniz” diye yanıtladı. 


FESTİVAL BÜTCESİ BELLİ DEĞİL
Bütçesi sorusuna ise Cansel Tuncer cevap vererek, “Festival bütçesi henüz netleşmediği için kesinleşmediği için bilgi veremiyoruz. ANSET bir belediye şirketi biliyorsunuz festivalimiz tamamlandığında sizlere ilgili birimlere meclisimize bilgi vereceğiz kesin bilgi vermek şu an mümkün değil” diye kaydetti. 


GELENEKSEL KORTEJ MUAMMADA
Basın sorularını yanıtladığın bölümde Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin gelenekselleşen kortejinin bu sene gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna cevap veren Ünlü Yönetmen ve Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, “Bu konu hakkında dün akşam uzun süre konuştuk, birkaç güne ne olacağını öğreneceksiniz. Her şey o kadar değişiyor ki hayatta, daha önce oyuncuları çok yakından göremiyorduk artık halk oyuncuları sosyal medyadan çok yakın görebiliyor. Eskiden sosyal mecralar yoktu ve korteje gidip görmen gerekiyordu. Bugün öyle değil, o yüzden bir karar alma aşamasındayız. Bakalım ne olacak” dedi.