“ALTIN BÖCEK FİLM YARIŞMASI”

Antalya’da bu yıl 60’ıncısı 7 ile 14 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanan Altın Portakal Film Festivali Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile işlerinden atılan KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir doktorla Eğitim-Sen üyesi bir öğretmenin hikayesinin anlatıldığı KANUN HÜKMÜ adlı belgesel ile ilgili tartışmaların yol açtığı kaos nedeniyle iptal edildi. Şayet iptal edilmeseydi bugün 60’ıncısı düzenlenecekti. Ama tartışmaları halen devam ediyor.

***

Festivali Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı ANSET Özel Sağlık ve Eğitim Kültür İnşaat Ticaret Ltd. Şti organize ediyor. Bu şirket Altın Portakal başta olmak üzere belediyenin kültür sanat organizasyonlarını yürütüyor. Acaba sayın genel sekreter buradan da maaş alıyor mu? Hani AK Partilileri eleştiriyorlar ya. Onun için merak ediyorum. Ayrıca bu iptal edilen festival için ne kadar harcama yapıldı?  Örneğin davetiyeler.

***


Festival iptal edildikten günler sonra bana festivalin davetiyesi geldi. Festival iptal edildikten sonra elime ulaşan davetiyeyi bir hatıra olarak saklayacağım.  Çünkü bu davetiye yaşanan rezaletin tarihi bir belgesi olarak yerini alacaktır.  Festival yönetiminin beceriksizliği sayesinde yaşanan bu kaos nedeniyle bu belgeseli bilmeyen, duymayan kalmadı. Milyarlarca liraya yapılamayacak reklam, Altın Portakal yöneticilerinin sayesinde yapılmış oldu. 

***

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek bu yıl içinde yani yılbaşına kadar iptal edilen festivali yapmaya karar verdiğini açıkladı. Fakat Altın Portakal’ın başına gelenlerden dolayı yapımcısından yönetmenine, oyuncusundan jürisine, sponsorundan bakanlığa kadar herkes tepkili.  En çok da Antalyalılar öfkeli. Açıkçası neredeyse tüm tarafların tepkisini çekebilmeyi nasıl başardılar bilemiyorum. Böyle bir ortamda Muhittin Böcek bu yıl bitmeden nasıl festival düzenleyecek onu da çok merak ediyorum. Yarım yamalak yapılırsa, “Ben yaptım oldu” diye bir festival yapılırsa,  bunun adı Altın Portakal değil; olsa olsa “Altın Böcek Film Yarışması” olacaktır.


***

Bu değerlendirmeyi yapan da ben değilim. Geçenlerde festivalde krize neden olan Kanun Hükmü’nde isimli belgesel ile ilgili Berlin’deki Yeşilev tarafından Zoom toplantısı düzenlendi. Zoom üzerinden yapılan o toplantıda KHK Platformu Sözcüsü Münir Korkmaz yaptı bu değerlendirmeyi. 

Hadi Münir Korkmaz KHK’lı. Tepkisi ondan diyelim. 2019 seçimlerinde Muhittin Böcek’e destek verenler de kızgın Böcek’e. O zoom toplantısına katılan, FETÖ mağdurlarından Antalyalı Avukat İsmail Duygulu da onlardan biri. Seçimde Böcek’e destek verdiğini anlatan Avukat İsmail Duygulu, eski bir ANAP’lı olan Muhittin Böcek’in festivalde yaşattığı hayal kırıklığının kendisini de Antalyalıları da şaşırtmadığını anlattı.

***

O Zoom üzerinden yapılan toplantıya Kanun Hükmü’nde belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci de katıldı. Yaşananlarla ilgili olarak “bu kadarını beklemiyordum” diyen Nejla Demirci tartışmalardan sonra herkesin bu filmi merak ettiğini anlattı. Filmle ilgili arayanlarla konuşmaktan ve yoğunluktan dolayı saçlarını bile bir haftadır yıkamaya fırsat bulamadığını anlatan Demirci yaptığı filmin tarihe geçtiğini söyledi.

***

Kendisinin HDP’nin kurucularından olduğunu söyleyen Demirci, filmi yurtdışındaki festivaller de dahil olmak üzere her yerde göstermeye çalışacaklarını ve satranç oynar gibi gelişmelere göre hareket etmeye devam edeceklerini söyledi. Antalya’da çok iyi bir çıkış yaptıklarını da söyleyen Demirci, festivale bir alınıp bir çıkartılan sonra tekrar alınıp tekrar çıkartılan filmi köylerde  bile bilmeyenin, duymayanın kalmadığını anlattı.

***

O belgeseldeki KHK’lı öğretmen Engin Karataş da işinden atıldıktan sonra yaptığı eylemler nedeniyle kendisine kesilen para cezası sayısının yüzü geçtiğini anlattı. Karataş bu cezaların hiçbirini ödemediği için dosyaların icra mahkemelerinde olduğunu söyledi.

 Filmi izlemiş kadar olduk. Başkan Böcek tebrikler…