ALTERNATİF TURİZMİN YARARLARI

Gittikçe yaygınlaşan alternatif turizmin GDK (Güneş-Deniz-Kum) turizmi olarak nitelenen ve sadece kıyılarda yoğunlaşan turizm şeklinden farklı olarak birçok yararları bulunmaktadır. Bu yararların başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Alternatif turizm, geleneksel turizmle nüfusun kıyı kesimlerine dengesiz ve sağlıksız bir şekilde yığılmasına yol açmasını önleyerek ülkenin nüfus dağılışının yapay bir zorlamayla olumsuz yönde etkilenmesini, dengesiz ve istikrarsız göçlere sebep olmasını önler.

“Alternatif turizm faaliyetlerini tercih edenler daha sosyal, daha eğitimli, meraklı, ilgili, özgür, acelesi olmayan, gittiği yerlerde daha fazla para ve zaman harcayan, doğal, tarihsel ve kültürel mirasa daha saygılı, yöre insanını tanımaya istekli ve gruplar arasında seyahat edebilen kişilerdir. Bu faaliyetlerine katılanların toplumsal statüleri, diğer turistik etkinliklere katılanlara göre daha yüksektir.”

Alternatif turizmde kültürel geziler ön plandadır. Bu turlardan, olağanüstü haller dışında vaz geçilmez.

GDK (güneş, deniz, kum) olarak bilinen ve sınırlı bir alanda gerçekleştirilen, daha çok eğlenme ve dinlenmeyi amaçlayıp çoğu zamanı otelle deniz arasında geçen istikrarsız bir yapıya sahiptir. Bu yüzden haksız rekabet ve siyasi nedenlerle önemini kaybedip terkedilebilir. Alternatif turizm, ise öğrenme, sosyal ve kültürel aktivitelere yönelik daha farklı etkinlikleri amaçlayan daha istikrarlı bir yapıya sahiptir.

Alternatif turizm, gelişen sanal ortamdan ve küresel sermaye hareketlerinden, daha az etkilenir.

Alternatif turizm, yerel, doğal ve kültürel mirasın etkinliğini artırarak turizmi daha geniş alanlara yayar. Böylece daha geniş kitlelerin sosyal, ekonomik ve kültürel seviyelerini yükseltir.

Alternatif turizm faaliyetlerinin belli bir süre ile sınırlı yani geçici olmayıp zaman ve mekâna bağlı olmayan sürekli bir özelliği vardır.

Bu çeşit turizm faaliyetleri yeni iş imkânları ortaya çıkararak hem turizm faaliyetlerine ek katkılar sağlar hem de Türkiye gibi insanlarının sosyal güvenceleri ile ilgili olarak problemler yaşanan ülkelerde, bu sektörde çalışan insanların mevsimlik olarak değil, sürekli çalışmasına sebep olur.