‘Alternatif’ turizm tercihler arasında

Turizmin başkenti Antalya’da deniz, doğal güzellikler, tatil köyleri ve lüks otellerin yanı sıra alternatif turizmi geliştirecek rotalarda hızla gelişmeye başladı. Eğlence imkanlarıyla ziyaretçilere keyifli tatil imkanı sunan Antalya’da karavan turizmi, kruvaziyer turizm ve sağlık turizmi gibi farklı birçok alternatif turizm de rol oynuyor.

ÇEŞİTLENEN ALTERNATİF TURİZM NOKTALARI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Coğrafi güzellikleri, güneşi, denizi, tatil köyleri, tarihi ve imkanlarıyla turistlerin vazgeçilmez noktası olan Antalya, alternatif turizmin hızla geliştiği bir kent haline geldi. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya, bu özellikleriyle yerli ve yabancı turistleri kentin büyüsüne kaptırıyor. Alternatif turizmin kentin gelişimine katkı sağladığını belirten Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği Başkanı Cem Karaca, günümüzde yapılan yatırımlarda hızlanmanın olduğunu dile getirerek turizmin 12 aya yayılmasının gerektiğini söyledi.


KARAVAN TURİZMİNDE HIZLI BÜYÜME

Alternatif turizm başlığının en önemlilerinden biri olan karavan turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karaca, şunları kaydetti:

“Hem iç hem de dış piyasada ciddi bir şekilde yaygınlaşan karavan turizmine,  pandeminin de etkisiyle çok ciddi bir yönelim var. Birkaç sene öncesine kadar karavan turizminin canlanmasıyla ilgili neler yapabiliriz diye konuşurken bugün geldiğimiz noktada karavancıların nerelerde konaklayabileceklerine yönelik sorunlar yaşamaya başladık. Hatta karavancıların karavan park ve konaklama yeri bulamadıkları için yaptıkları konaklamaların şehir hayatına, o bölgenin trafiğine vermiş olduğu zararı konuşuyoruz. Burada belki hazırlıksız yakalanmış olabiliriz diye düşünüyorum.  Çünkü karavanla gelen turistin de aslında o bölgenin ekonomisine, yerel ekonomisine ayrıca kültürel etkileşimine olan katkısı çok fazla. Burada şu an için ufak bir sıkıntı yaşıyoruz ama inşallah yeni dönemle birlikte bunları aşacağız.”


“KRUVAZİYER TURİZM RAKAMLARI GAYET İYİ”

Ülkenin çok ciddi alt yapı ve zenginliklere sahip olduğunu söyleyen Karaca, “Alternatif turizm rotalarından bir diğeri kruvaziyer turizminde şu ana kadar gelen rakamlar gayet iyi. Beklediğimizin de üzerinde gemi girişi trafiği yaşanıyor, özellikle Kuşadası bu noktada bizim için çok önemli. Dolayısıyla Kuşadası’ndan gelen rakamlarda gayet sevindirici. Bir de İstanbul’da yeni bir kruvaziyer bir liman açıldı onun da gayet başarılı gittiği yönünde haberler alıyoruz” diye konuştu.


“SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA HALİNE GELDİK”

Alternatif turizmin bir diğer rotası olarak bilinen sağlık turizmi hakkında konuşan Karaca, “Sağlık turizminde şu an Türkiye olarak belli bir yere geldik ve bir marka bilinci oluştuğunu rahatça söyleyebiliriz. Genel anlamda alternatif turizmde bir hareketlilik bir yatırım iştahı olduğu yönünde değerlendirebiliriz” dedi.


ALTERNATİF TURİZM SÜRDÜRÜLEBİLİR

Türkiye’de alternatif turizmin giderek iyileşeceğini belirten Karaca, şöyle devam etti:

“Dünyada tesislerimiz, otellerimiz ve bu çerçevede verdiğimiz hizmet konusunda Türkiye bir numara, bunu çok rahat bunu söyleyebiliriz. Turizm aslında birçok bileşenin bir araya gelerek bir başarı hikayesinin oluştuğu bir alan bizim açımızdan. Sadece alteratif turizmin bazı dallarıyla ya da sadece karavanla değil de bunları hepsinin birbiriyle gittiği ve bir başarı hikayesinin yazıldığı bir sonuca ulaşmamız gerekiyor. Ben burada çok umutluyum, Türk insanı girişimci, cesaretli, yeniliğe açık, şu ana kadar yapmış olduğunuz yatırımlarla, hizmetlerimizle dünyada zaten bir marka haline geldik. Çok ciddi zenginlikler ve altyapıya sahibiz her anlamda, bunları bir kısa dönem içinde istediğimiz şekilde başarabilirsek emin olun dünyada Türkiye ilk 3 arasında hatta en başa bile oynayabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum. Sadece tüm sektörün temsilcilerinin, STK’ların, Bakanlığın, Kamu Kurumlarının kuruluşların hepsinin sağlıklı bir iletişimle ve eş güdü halinde bu çalışmaları yürütüyor olması lazım.”