ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ

Taleplerde alternatif faaliyetlere yönelerek arz-talep dengesini oluşturur. Sürekli kullanılan turizm kaynaklarının yıpranıp yok olmalarını önleyerek turizm değerlerini korur ve ömürlerinin uzamasını sağlar,

Ülkeleri bütün yönleriyle tanıtır ve sevdirir, halklarının yakınlaşmasını sağlar.

Alternatif turizmde turistler, doğaya, çevreye, tarihsel ve kültürel mirasa karşı daha duyarlıdırlar. Dünya ülkelerinin ortak miraslarını öğrenme ve koruma istek ve eğilimleri daha fazladır.

Alternatif turizme yönelenler, yüksek satın alma gücü ve genelde daha eğitimli olmaları nedeniyle daha farklı bölgelere yüksek katma değer sağlarlar.

Alternatif turizm çeşitleri, sürdürülebilirlik ilke ve politikalarıyla geliştirildiğinde turizm değerlerinin küreselleşme karşısında yok olmasını engelleyici bir özelliğe sahiptir.

ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ

Uzun süre zaman ve mekânla sınırlı olarak gerçekleştirilen geleneksel turizm faaliyetlerine karşılık, senenin tamamında ve çok daha geniş alanlarda yayılma imkânı bulunan alternatif turizm, çok zengin çeşitler ve alternatifler içererek hızla yayılmaya devam etmektedir. Aşağıda çeşitli alternatif turizm şekilleri ve Türkiye’deki yayılış alanları kısaca tanıtılmıştır.

AKARSU TURİZMİ

Yurdumuzda çok çeşitli özelliklere sahip zengin bir akarsu ağı vardır. Bu akarsuların büyük bölümü "akarsu turizmi" olarak tanımlanan yüzme, rafting, kano, ve nehir kayağı gibi su sporları için çok elverişlidir.

Ülkemizde başta Çoruh, Köprü, Manavgat, Dim, Zamantı, Göksu ve Fırat nehirleri olmak üzere birçok akarsu su sporlarına uygundur. Aynı zamanda akarsularımızın yakın çevreleri önemli rekreasyon alanlarıdır.

Doğa turizminin önde gelen dallarından biri olarak akarsu turizmine yönelik ülkemizin sunduğu bu büyük potansiyelin geliştirilmesi büyük önem kazanmaktadır.

Büyük yatırımlar gerektirmeyen akarsu turizmi, çevrenin tarihi, arkeolojik, kültürel, otantik değerleri ve diğer turizm çeşitleriyle bir bütün oluşturmaktadır. Bu potansiyelden daha kapsamlı olarak yararlanmanın yolları mutlaka aranmalıdır.