Alman turistlerin ilk tercihi Antalya

Alman Seyahat Acentaları Birliği’nin (DRV) raporuna göre Alman turistler rotasını Akdeniz’e çevirdi. Almanya’da 2024 yaz turizm sezonu için en çok rezervasyon alan ülkeler sıralamasında Türkiye, İspanya’yı geçerek 1’inci sıraya yükseldi.

Yaz sezonu için Almanya'dan Antalya'ya yapılan erken rezervasyonlar turizmde Türkiye'yi liste başı yaptı. Alman Seyahat Acentaları Birliği'nin (DRV) hazırladığı rapora göre; Almanya'nın her yıl ilk tercihi olan İspanya bu sezon ikinci sıraya düştü. Dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin, Almanya'nın başkenti Berlin'de başladı. Fuar öncesi ise DRV’nin paylaştığı rapor 2024 yaz sezonu öncesi turizmde dengeleri değiştirdi. DRV’nin raporunu değerlendiren Turizmci Recep Yavuz, Biz büyük bir turizmci ordusu olarak Berlin yolundayken Alman Seyahat Acentaları Birliği güncel rezervasyonlardan yola çıkarak bir rapor yayınladı. Buna göre Almanya rezervasyonlarında ciro olarak 2024 yılında en iyi yıl olan 2019 yılının yüzde 11 üzerinde bir satış gerçekleşirken, turist sayısı  hala 2019 yılının yüzde 19 altında seyrediyor. Yani Almanya’da sayı artmamasına rağmen ciro artıyor” dedi.

ALMAN TURİSTİN ROTASI AKDENİZ

Travel Data Analytics (TDA) tarafından seyahat bürolarının satışları ve online rezervasyonlar baz alınarak yapılan çalışmaya göre 2024 yaz sezonu için Türkiye, Antalya bölgesine gelen rezervasyon yoğunluğu ile İspanya’yı geçerek ilk sıraya yerleşti. Konuyu açıklık getiren Recep Yavuz, “Özellikle çocuklu ailelerin vazgeçilmez tercihi olan Antalya rezervasyonlarındaki yükseliş Türkiye’nin rezervasyonlarının yüzde 39 artmasını sağladı. Yılbaşından beri haftalık olarak benim de takip ettiğim bu eğilim zaman ilerledikçe ve yaza doğru yaklaştıkça giderek ivme kazandı. Savaş gündeminin soğuması ile rotasını Akdeniz’e çeviren Alman turistler, Türkiye’yi birinciliğe taşırken, ikinci sırada İspanya, üçüncü sırada Yunanistan’ı tercih ettiler” diye konuştu.

ALMANYA’NIN REZERVASYON TERCİHLERİ

Uzun yıllardır Almanya pazarında ilk sırada olan İspanya’nın yerini Türkiye’ye devredeceği sinyallerinin pandemiden beri giderek arttığına dikkat çeken Yavuz, “Geçtiğimiz yıl İspanya’nın Almanya'daki payı yüzde 14,4, olurken Türkiye’nin ise yüzde 8,2 olmuştu. DRV’nin raporuna göre Almanya’da 2024 yaz dönemi için en çok rezervasyon alan 10 ülke sırasıyla; Türkiye, İspanya, Yunanistan, Mısır, Portekiz, İtalya, Tunus, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Maldiv Adaları” diye açıkladı.

KIŞ TURİZMİ GÜNEŞE YÖNELDİ

1 Kasım 2023 – 30 Nisan 2024 kış dönemini kapsayan rezervasyonlarda ise ciroya göre en çok rezervasyon yapılan destinasyonların başında Hurghada ve Antalya geldiğini belirten Yavuz, Paskalya Tatilini de içine alan kış döneminde daha çok sıcak ve güneşli destinasyonlar tercih edildi. Kış döneminde en çok rezervasyon alan destinasyonlar ise sırasıyla; Hurghada, Antalya, Fuerteventure, Maldivler, Kanarya Adaları, Tenerife, Dubai ve Puket Adaları” diye vurguladı.

2024 yılında yaklaşık 70 milyon seyahatin gerçekleşeceği Almanya’nın halihazırda dünyada en çok turist gönderen ülkelerin başında geldiğinin altını çizen Yavuz, “Antalya, Almanya turizminde yazın 1, kışın 2 numara olarak yerini aldı. Anlayacağınız Berlin’e birinci olarak gidiyoruz, birinci olarak döneceğiz, yeter ki ayakları yerden kesmeyelim” ifadelerini kullandı.