ALLAH'TAN HAYIRLISINI İSTERKEN DİKKAT ETMELİ!

Geçen gün okurlarımızdan bir dostumuz sual etti. Allah'tan hayırlısı demek hayırlısını istemek dualarımızı bu şekilde yapmamız doğru mu? Evet Allah'tan her şeyin hayırlısını istemek hayır murat etmek hayır dualarda bulunmak olması gerekendir.

***

Yalnız dualarda kesinlik ve ne istediğini bilmek ve o duanın kabulü için ameller işlemek daha tesirlidir. Zira Allah'ın murad ettiği hayırlı şeyler senin imanın kuvvetinin ve sabrının ötesinde şeylerde olabilir.

***

Misal Allah'ım hayırlı eş diye dua edersin. O eş dünyanın en zengin insanı olarak karşına çıkar ancak onun için belki de hayırlısı onun fakir olmasıdır ve senin duanın kabulü ile o çok fakir hale düşebilir. Ve bu durum ile karşı karşıya kalınca kul elhamdulillah diyebilmelidir.

***

Hayırlısı olsun diye evlendin ancak evladın olmadı ya da eşin bir kaza neticesinde yaralandı ya da hayatını kaybetti. Bilemezsin belki bu da Allah'ın takdir ettiği bir hayır olabilir.

***

Yani hayır kulun dünya cihetinde nefsini mutlu edecek şeyler olarak karşına gelmeye bilir belki imtihan ve çileler ile karşı karşıya kalıp neticesinde ebedi bir cenneti kazanmaya vesile kılacak bir hayırda murad olabilir. Benzer durumları misalleri çoğaltabiliriz.

***

Zira sen hayırlı olsun dediğin an bu işi Allah'a bıraktım hakkımda vereceğin her ne hüküm olursa razıyım Allah'ım demek olur. Bu ise büyük bir iddia büyük bir talep ve Allah'tan gelecek her şeyi kabul etmeye sabır etmeye tevekkül etmeye şükür etmeye sebeptir.

***

Ancak o dirayeti ve iman kuvvetini kendinizde bulamıyorsanız böyle bir şeyi talep ederken dikkatli olmalısınız. Demeyesiniz ki Ya Rabbi ben hep hayır dua ettim ama çekmediğim çile kalmadı bu mudur? Hayır.

***

Zira bunu derseniz gelecek ve ihsan edilecek ebedi hayırlardan da mahrum kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Konuya açıklık getirmesi bakımından Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir adamın: “Allah’ım senden sabır isterim” dediğini duydu ve: “Sen Allah’tan bela (sıkıntı) istemiş oldun. Ondan afiyet dile” buyurdu. (Tirmizi, Daavat, 94)

***

Tirmizi şerhi Tuhfetü’l-Ahvezi’de bu hadisle ilgili olarak şu açıklama yer almaktadır:

“Sen Allah’tan bela (sıkıntı) istedin, çünkü sabır sıkıntıdan sonra gelir. Allah’tan afiyet iste, çünkü bunun kapsamı çok daha geniştir. Zira herkes belaya (sıkıntıya) sabredemez.”

***

Görüldüğü üzere Allah'tan sabır istediğinde duanın kabul olması durumunda önce sabredeceğin bir iş ile karşı karşıya kalırsın ve sonra sana buna karşı dayanma gücü Allah verir.

***

Peki ne yapmamız gerekiyor. Cümlemin başında belirttiğim gibi yapacağımız dualarda ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor Allah'ın hazinesi geniş o hazinenin sonsuzluğunu bilerek istemek gerekiyor.

Kendini Ona teslim ettiğin an bu bir iddia olur ve o iddia ile imtihan edilir kazanırsan sınavı geçer rızaya nail olursun. Yok ben böyle bir durum ile karşılaşırsam kendime güvenemiyorum sabırsızlık gösterir isyana giderim bu işlerin hayır cihetini idrak edemem diyorsanız dualarınızda ne istediğinizden emin olarak edin.

***

Ya Rabbi! acizim aciz olanı istemiyorum fakirim fakir olanı istemiyorum ruhumu sana teslim ettim gayri istemiyorum istiyorum fakat senin ezeli ve ebedi rahmet hazinendir istiyorum katında zerreyim fakat senin ebedi şefkat ve merhametini istiyor yalvarıyorum kaldıramayacağım yüklerin altından beni kurtar bana huzur afiyet ihsan eyle senin yolunda istikamet üzere yürümeyi ve alnımın akı ile huzuruna ulaşmayı nasip eyle deyin.

SON SÖZ

Dualarınızı bu mahiyette çoğaltıp zenginleştirin. Cenabı Hak maddi ve manevi genişlik ilim ihlas ve amel nasip eylesin. Selam Huda'ya tabi olanların üzerine olsun…