ALLAH'IN EMANETİ AİLENİN GÖZ BEBEĞİ

Yuva odur ki, içinde kuşlar cıvıldaşıyor. Yaşam pınarından sevgi çağlıyor. Varlık denizindeki en büyük hazineyi, masumluk nişanesi yavrular takınıyor. Şair mısralarında ne güzelde ifade etmiş değil mi?

***

Bir aileyi neşelendiren şairin dediği gibi kuşlar hükmündeki cıvıl cıvıl çocuklardır. Onlar yaşamlarımıza renk veriyorlar ve bir anne baba onların sevgisi ve muhabbeti ile rızkı peşine zor yollara düşüyor.

***

Çocuklar ki ilahi emanet olarak aileye teslim ediliyor ve onlar günahsız yavrular olarak şefkat ve ilgi ile büyütülmeyi eğitilmeyi bekliyorlar.

***

Günümüzde sosyal hayatın sekerata girmesi, sanal hayatında hayat diye takdim edilmesi neticesinde çocuklar ile ebeveynleri arasında ciddi bir iletişim bozukluğu oluşmaya başlamıştır.

***

Çocuk aile için bakıma muhtaç bir tohum hükmündedir ki bu tohum en güzel şekilde ilgi ister ki ileride büyüyüp koca bir ağaç olduğunda meyvelerinden istifade edilsin. Aksi takdirde o çocuk muzır bir ağaç hükmüne geçip meyveleri hem aileye hem topluma zehir saçacak bir vaziyet alır.

***

Aslında çocuk yetiştirmek hem çok basit hem bir o kadar zordur. Eğer aile yetişmiş ise çocuğun yetişmesi de sağlıklı olacak yoksa o aile o çocuğun yetişmesi için başka kapılarda derman arayacaktır.

***

Üstadı muhteremin dediği gibi anne bir çocuğun ilk muallimidir ve ondan aldığı terbiye ve ilgi orantısında hayatının geri kalan safhalarında istikametle yaşayabilir.

***

Zordur çünkü Peygamberi bir metot çocuklara yaklaşım üslubu bilinmiyorsa marifetullah bilgisi de yoksa değil sadece o çocuğun yetişmesi ailenin de o çocuğa faydalı olması sıkıntılı bir vaziyet alır.

***

Bu konuda bazı şifahi reçeteleri Efendimiz aleyhisselam bizlere çok hadislerinde ders vermiş. Onlardan bir kaçına mealen bakacak olursak:

***

 “Kimin çocuğu varsa, onunla çocuklaşsın.” İbn Mıhled, Ahbâru’s-Sığar, s.: 135.

Bu hadis özetle, çocuğun dünyaya baktığı pencereden bakıp onunla empati kurup onu anlamayı, anne babaya ders verir. Onunla çocuklaşsın yani onu anlasın demektir. Yoksa çocuklar sadece oyun için muhatap alınacak kişiler değildir. Onları eğitmenin yolu onlarla iletişimi en güzel şekilde sağlamakla mümkündür. Bir nevi onların ruhuna hitap etmek demektir.

***

Çocuklarınıza gereken ikramı yapın ve terbiyelerini güzel yapın.” Kütüb-i Sitte, cilt: 17, sayfa: 473, Hadis No: 7091.

***

Gereken ikramı yapın yani gereğinden fazlasını yapmayın onlara gereğinden fazla ikramda bulunmak onları şımartabilir kontrolden çıkartabilir.

***

Dikkat edilirse ikram ve terbiye peşi sıra hadiste ifade edilmiş. Demek oluyor ki bir çocuğu yetiştirmede önemli etkenlerden biri onlara ikramda bulunmaktır ki çocuk o ikramın neticesinde ona verilen eğitimi bilgiyi yahut vazifeleri severek yapar kabul edebilir demektir.

***

 “Çocuğun ana-babası üzerindeki hakkı, ona iyi bir eğitim ve iyi bir isim vermesidir.” İslâmî Kültürde Âile Plânlaması; s: 41 (Beyhâkî’den)

***

Bu mesele gayet açık ve bedihidir ancak genellikle ailelerin takıldığı nokta eğitimi nasıl vereceğiz konusudur. Eğitimi internetle çocukları sanal hayatla baş başa bırakarak elbet veremezsiniz.

***

Aileler burada gerek kendi gayretleri ile gerekse bir danışmandan yardım alarak kendilerini eğittiklerinde çocuklarımızı nasıl eğitebiliriz derdine düşmeyeceklerdir.  Zira çocuklar bir yaşa kadar ebeveynlerini örnek alırlar.

SON SÖZ

O noktada temel iyi atıldığında ileride ortaya çıkan binada sağlam olacak yüz güldürecektir hiç merak etmesinler.