ALKÜ TÜRKİYE’YE KATKI SUNACAK

Lider Haber’de yayımlanan “Turuncu Koltuk” programının bu haftaki konuğu Alanya Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan oldu. Kalan, ALKÜ’nün Türkiye’ye katkı sunacak sağlık ve spor turizmi projelerinden, tarımsal üretim çalışmalarına dair birçok konuya ilişkin bilgi verdi.

Ahmet ARĞILLI/Zehra TEKECİ

Alanya Keykubat Üniversitesi Rektörü (ALKÜ) Prof. Dr. Ekrem Kalan, Lider Haber’de İbrahim Okumamış’ın sunumuyla ekranlara gelen “Turuncu Koltuk” programına konuk oldu. Kalan programda üniversitenin çalışma ve projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Alanya Keykubat Üniversitesi’nin 2015’te kurulduğunu anlatan Kalan, üniversitenin kısa sürede büyük bir gelişim gösterdiğini dile getirdi.

“ALZHEİMER VE PARKİNSON İÇİN İLAÇ ÜRETİLİYOR”

ALKÜ’nün kentin ve ülkenin gelişimine katkı sunan çalışmalara özellikle ağırlık verdiğini aktaran Kalan, “ALKÜ olarak çeşitli konu ve alanlarda dünyaya ve Türkiye’ye katkı sunmak için yurtdışında bulunan üniversiteler ile uluslararası iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu işbirliklerinin bizlere önemli katkıları bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde üniversitemizde yapılan bir çalışma sadece Türkiye’de değil uluslararası camiada ses getirdi. Alzheimer ve Parkinson’a karşı çare niteliği taşıyabilecek bir ilacın klinik çalışmaları noktasında önemli bir noktaya geldik ve İsveç’te bu çalışma yoğun bir şekilde gündem oldu, bilimsel dergilerde yer aldı” şeklinde konuştu.

“YURT DIŞINDAN GELEN HEKİMLER ALKÜ’DE EĞİTİM ALIYOR”

Öte yandan Kalan, Alanya’da 2020’den bu yana sağlık turizmi alanında yeni bir projenin uygulandığını dile getirdi. ALKÜ’de kurulan araştırma merkezinde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hekimlere klinik ve cerrahi gözlemci olarak eğitim verdiklerini ifade eden Kalan, “Yurt dışından hekimleri Alanya’da staja getiriyoruz. Sağlık turizmini herkes konuşur, biz Alanya’da icraata geçirdik. Hekimler klinik ve cerrahi gözlemci olarak eğitimler alıyor. Bu şekilde gerek üniversitemize ve Alanya’ya gerekse ülkemize döviz katkısı sağlıyoruz. Bir ileri aşama ise ülkemizin cerrahi operasyon için sağlık turizminden gerekli payı almasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

TURİZM ÇEŞİTLENDİRİLİYOR

Üniversitenin sağlık, spor ve turizme verdiği öneme değinen Kalan, “Üniversitemizde bu üç alan büyük öneme sahip. Bu üç alanda kombinasyonlarda gerçekleştiriyoruz. Çünkü Alanya sağlık ve spor turizmi için fazlasıyla uygun bir yer” dedi.

Kalan, üniversite bünyesinden yapılan tarım ve turizm çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi.

Turizmi çeşitli alanlarda değerlendirdiklerini ifade eden Kalan, “Turizmi güneş, kum ve deniz üçlüsünden öteye taşımak gerekiyor. Alanya eko turizm ve kültürel turizm açısından zengin bir ilçe. Sağlık ve spor turizmine de oldukça müsait bir yer. Biz de turizmi sadece belirli mevsimlerde değil tüm yıla dağılacak şekilde çeşitlendirmeye ve ülkenin kalkınmasına, döviz sağlayan bir yapıya dönüştürme gayretindeyiz. Sağlık ve spor turizmine yönelik birçok çalışma yapıyoruz. Spor turizmi ile ilgili sporcuların performans ölçümlerine yönelik bir merkez kurduk. Başta Antalyaspor olmak üzere bölgede farklı branşlarda hizmet veren sporculara katkı sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 870 dönümlük bir kampüs alanımızda uluslararası standartlarda atletizm pisti ve açık spor tesisleri oluşturduk. Bu alanda atletizm başta olmak üzere pek çok branşta uluslararası sporculara kamp alanı oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAHVE YEMEN’DEN DEĞİL ALANYA’DAN GELECEK”

Kalan, tarım alanında ise Mühendislik Fakültesi bünyesinde Biyosistem Mühendisliği  bölümü kurduklarını ifade ederek, “2020’de bu alanı üniversitemize kazandırdık. Özellikle tropikal meyve çeşitleri noktasında birçok çalışmamız var. Öte yandan kahve çekirdeği üzerinde bir çalışma yürütüyoruz. Eğer bu çalışmayı başarıyla tamamlarsak Alanya muzu ve avokadosunun yanında katma değeri daha yüksek Alanya Kahvesi’ni ekleyeceğiz. Kahve Yemen’den değil Alanya’dan gelecek diyebiliriz. Diğer yandan ise farklı tropikal bitki türlerinin ıslahı ve bunların fidan olarak üretilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Gazipaşa’da yürütülen aromatik bitkilere ilişkin programla da üretime ciddi katkıda bulunduklarına dikkati çeken Kalan, “2020’de bu bölgede ALKÜDERM adından bir merkez kurduk. Burada bölgede üretilen muz ve avokado başta olmaz üzere çeşitli ürünlerin kremlerini üretip piyasaya sunmaya yönelik çalışmalarımız var” dedi.

SERACILIKTA VERİM ARTIRACAK ÇALIŞMALAR

ALKÜ’de seracılıkla ilgili de özel bir çalışmanın yürütüldüğünü aktaran Kalkan, şunları kaydetti:

“Sera örtülerini renklendirme ve buna bağlı olarak verimi arttırmaya yönelik özel bir çalışmamız var. Renklendirme çalışmalarımız ile domates üretiminde yüzde 30’luk bir verim artışı elde ettil. Klasik sera örtülerinde püskürtme ile gölgelendirme gerçekleştiriliyor. Bunu beyaz değil de farklı renk boyalarla yaptığımızda verimi arttırabildiğimizi ortaya koyduk. Sadece örtü rengi ile elde edilen muhteşem bir veri söz konusu.  Şu an muz üzerine çalışıyoruz. Projemiz tamamlandığında tarımsal üretime katkı sağlayacak.”