ALANYASPOR’UN İLK YARI ANALİZİ

Süper Lig’de ilk devre geçtiğimiz hafta sonu oynanan maçlarla tamamlandı. Temsilcimiz Aytemiz Alanyaspor ilk devrede 20 maçta topladığı 34 puanla 5. sırada tamamladı. Yeni teknik adam Çağdaş Atan’la başladığımız sezona çok önemli oyuncularımızı kaybederek başlamıştık. N’Sakala, Welinton, Fernandes ve Cisse gibi isimler takımdan ayrılınca herkesin kafasında soru işaretleri oluşmuştu. Ancak sezona da rüya gibi başladık. Ligin ilk 9 maçında 7 galibiyet 2 beraberlik alınca liderlik koltuğuna da oturduk. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımların lige istediği gibi başlamaması nedeniyle bir anda kendimizi şampiyonluk adayları arasında görmeye başladık.

Ancak 10. hafta Gençlerbirliği maçını kaybettikten sonra inişli çıkışlı bir grafik sergilemeye başladık. Bu maçtan sonra kalan 11 maçta sadece 3 galibiyet alabildik. Bu maçlarda Beşiktaş, Başakşehir ve Ankaragücü maçları oldu. Malatya ve Erzurum maçlarından da beraberlik alırken, kalan 6 maçta ise yenildik. Rüya gibi başlayan bir dönem kötü denebilecek bir seviyede bitti.

Lig başlamadan önce Alanyaspor ilk yarıyı 5. Sırada bitirecek desek ama sanırım herkes kabul ederdi. Sonuçta hala Avrupa potasındayız. Bu bizim için ilk yarının artısı. Ayrıca seri galibiyetler aldığımız 9 maçlık seriyi ikinci yarı itibariyle tekrar oynayacağız. Bu da bizim için avantaj.

ARTILAR

Alanyaspor’un ilk yarıdaki en büyük artısı topla oynamasıydı. Birçok maçta yüzde 70’in üzerinde topla oynayarak bu alanda ligin zirvesinde yer aldık.

Ligin ilk yarısında tam 34 gol atarak, ligde en çok gol atan dördüncü takım olduk. Bu da artı hanesine yazılacak olan bir istatistiğimizdi.

20 maçta 20 gol yiyerek az gol yiyen bir takım olduk. Özellikle sezonun ilk kısmında resmen kaleyi gole kapatmıştık. Galatasaray’ın ardından ligde en az gol yiyen ikinci takımız.

Maç başına 16.6 ortalama ile şut çekerek, ligin ikincisi, maç başında ortalama yüzde 85.3 başarılı pas yaparak ligin en iyisi, Duran toplardan 9 gol bularak ligin ikincisi olduk.

Bunlar öne çıkan en önemli istatistiklerimizdi.

EKSİLER

Kontra ataktan 6 gol yiyerek ligin son sırasında yer aldık.

Maç başına 15 hava topu kazanarak ortalamanın altında kaldık.

Sportmenliğe aykırı 8 faul yaparak ligin en kötüsü olduk.

Ceza sahası içinde çektiğimiz şutlarda da ligde 14. sırada yer alarak istemediğimiz istatistiğe imza attık.

ÖNE ÇIKANLAR

Takımımızda en çok öne çıkan isim ilk olarak Teknik Direktör Çağdaş Atan oldu. Yaptığı ve yapmadığı açıklamalarla oldukça tartışıldı. Sadece bir devrede hem kral ilan edildi, hem istifaya davet edildi. Belki de Alanyaspor tarihinin en çalkantılı teknik adamlık sürecini gördük.

Sahada ise Siopis, Davidson, Bakasetas, Caulker ve Salih’in performansları dikkat çekti. 3 isimde hem büyük takımların radarına girerken, hem de iyi performansları ile takımı yukarılara çeken isimler oldular.

Kaleci Marafona’nın ilk 10 maçlık dönemdeki performansı çok iyiydi. Kaptan Efecan 6 maç kaçırmasına rağmen oynadığı süreçte iyiydi. Berkan genç yaşına rağmen oldukça forma şansı bulup iyi maçlar çıkardı. Fatih her görev verildiğinde görevini layıkıyla yerine getirdi. Tayfur devamlı olmasa da zaman zaman çok iyi performanslar gösterdi.

HAYAL KIRIKLIKLARI

Efkan’dan çok daha fazla forma şansı bulmasını ve kendini göstermesini bekledik. Her iki forvetimiz Babacar ve Bareiro’nun skora daha fazla katkı sunmaları gerekiyordu. Mustafa Pektemek kesinlikle ilk devrenin en kötü futbolcusu oldu. Juanfran yedeği bile olmadığı için tek adam oldu ve geçtiğimiz yılları kesinlikle arattı. Ceyhun ve Ufuk ise sakatlığı nedeniyle takıma hiçbir katkı veremedi.

Diğer isimler ise kendilerinden bekleneni yaptılar diyebiliriz.

ENLER

İlk yarının oyuncusu: Davidson. Hem mücadelesi hem yaptığı 8 gol 1 asistlik katkı hem de klas hareketleri ile bana göre ilk devrenin oyuncusu oldu. Siopis ve Bakasetas en yakın rakipleriydi.

İlk yarının en kötü oyuncusu: Mustafa Pektemek

İlk yarının olayı: İlk 10 maçta alınan muhteşem sonuçlar ve uzun süre liderlik koltuğunda oturmaktı.

İlk yarının en iyi maçı: Hatayspor gibi iyi bir takımı 6-0 yenmemizdi. Herkesin eğlendiği muhteşem bir mücadeleydi. Beşiktaş’ı yendiğimiz maçta da iyi bir oyun ortaya koyduk.

İlk yarının en kötü maçı: Kendi evimizde 25. dakikada 10 kişi kalan Kasımpaşa’ya yenilmemizdi. Gerçekten unutmak istediğimiz bir maçtı.